1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Ko visoko leti nisko pada
AR pijaca klasika: Ko visoko leti nisko pada

AR pijaca klasika: Ko visoko leti nisko pada

1.36K
12
Podelite sa prijateljima:

Istorijat modela DMC DeLorean ili kako je originalno bio poznat pod kodnom oznakom DMC-12 je takav da ni Holivud ne bi mogao da napiše takvu priču. Nasuprot verovanju da ga je proslavio serijal filmova pod imenom „Povratak u budućnost“, DMC-12 je zapravo bio na naslovnoj stranici svakog automobilskog magazina kada je predstavljen početkom osamdesetih godina prošlog veka.

Razlog za tako nešto je ležao u samom tvorcu vozila, čoveku po imenu Džon Dilorijan, koji je i pre toga bio velika legenda. Proslavio se radom u General Motorsu i to konkretno u diviziji Pontiac gde je započeo trend takozvanih „mišićavih automobila“ sa modelom GTO.

Međutim, napustio je tada najveću automobilsku firmu na svetu krajem sedamdesetih godina prošlog veka i izrazio je zelju da razvije sopstveni model. DMC-12 je na kraju dizajnirao čuveni Đorđeto Đuđaro dok je inženjerstvo potpisao prvi čovek Lotusa, Kolin Čapman.

Automobil se našao u centru pažnje zahvaljujući svojoj unikantnoj karoseriji razvijenoj od nerđajućeg čelika, ali i zbog vrata predstavljenih u stilu galebovih krila. Pokretao ga je 2,8-litarski benzinac sa šest cilindara postavljen pozadi, a mogao se pohvaliti sa 130 konjskih snaga.

Ovaj motor zapravo nije bio domaći već je razvijen od strane PRV-a (Peugeot-Renault-Volvo) dok je izbor menjača bio petostepeni manuelni i trostepeni automatski. Reklamiran je sa ubrzanjem iz mirovanja do 100 km/h za 8,8 sekundi i maksimalnom brzinom od 208 km/h, ali će većina eksperta reći da su spomenute brojke previše optimistične, to jest „naduvane“ za barem 25%.

Fabriku u Severnoj Irskoj će na kraju da napusti samo 8.975 primeraka u periodu od 1981. do 1983. godine. Razloga za neuspeh ima nekoliko, a DMC-12 je u početku imao dosta problema sa kvalitetom i koštao je dvostruko više od najavljenih dvanaest hiljada dolara (oko 40 hiljada „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca).

Džon je takođe morao da vrati velike dugove britanskoj vladi za izgradnju fabrike u Severnoj Irskoj, a kada nije uspeo u tome, uhvaćen je kako pokušava da preprodaje veliku količinu kokaina, u želji da spasi svoju kompaniju. Oslobođen je optužbi, ali firmu nije uspeo da sačuva. Preostalu zalihu automobila i delova je kupio jedan privatnik i danas vam po narudžbi može napraviti potpuno „novi“ DMC-12.

Primerak iz današnje priče je iz 1981. godine i trenutno se nalazi u gradu Fenton unutar američke savezne države Mizuri. Do sada je prešao tek 17.120 kilometara i ovo je primerak sa manje poželjnim trostepenim automatskim menjačem.

Zanimljivo je da je transmisija zapravo bila jedina opcija na DMC-u, a preostali izbor se zasnivao na boji enterijera, što je isporučivano bez dodatnefinansijske nadoknade. Ruku na srce, DMC-12 zaista jeste posedovao sve što se poželeti moglo u vreme u kom je sklapan, mada je elektronika jako retko funkcionisala onako kako bi trebalo i kako je izvorno zamišljeno.


Aukcija je na kraju donela 41 ponudu, ali najviša od njih u iznosu od 42.500 američkih dolara, i kao takva nije bila dovoljna da bi automobil promenio vlasnika.

Zoran Tomasović

(1358)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

12 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Lep auto ali je koncept nerazuman – motor je iza zadnje osovine. Zasto nije centralni? Prosle godine je DeLoreanova cerka, Kat DeLorean, najavila novi model pod oznakom JZD. Prototip je veoma ozbiljno uradjen i veoma lep. St ce dalje biti, ne zna se.

comment image

BB

„Zasto nije centralni?“

Pa da torba sa kokainom može stati iza vozača 😜🤣😂

Yankee

Najsmesnije od svega – izvukao se iako su ga imali na video snimku kako pregovara da kupi kokain. 😉

Matija

Ovde sam odavno citao da mu je ta igra sa drogom namestena i to od strane nekolicine americkih menadzera. Razlog je: DeLorean je suvise srao okolo o tome sta se sve dogadja u americkoj auto industriji.

Sto se tice njegovog bankrotstva, strucnjaci kazu da je izabrao pogresnu zemlju za proizvodnju – Irsku. Kazu da su Irci jos veci lenjivci od Engleza, koji su nesto ranije pokopali svoju cuvenu auto industriju. Engleska auto industrija od tada zivi samo zahvaljujuci stranim investorima.

Yankee

U svojoj biblioteci imam njegovu biografiju. John je tamo pisao da mu je prisao njegov komsija iz Beverly Hillsa (koji je zapravo radio za policiju) i ponudio mu gomilu kokaina u zamenu za vlasnistvo dela firme, i kada je odbio da da mu je taj „komsija“ pretio da ce mu ubiti familiju. FBI je imao drugu stranu price – oni kazu da je John ranije znao da je taj komsija uvoznik kokaina iz Juzne Amerike i da je John njega kontaktirao kada je ostao bez novca, i ponudio da kupi kokain koji bi posle bio preprodan u Americi. Sud je… Pročitaj više »

Izmenjeno 6 meseci pre od strane Yankee
BB

Ova tvoja priča potvrđuje da je nekome zapao za oko i da ga treba na vrijeme uništiti… Idealna kombinacija, konkurencija koja ke dobila strane kredite, jake veze u FBI (u stvari vlasnici istog), advokati kojibtrebaju da maznu te pare, novinari koji će uništiti imidž firme. Razbij, uništi, uzmi pare do posljednjeg centa, ućeraj mu do posljednjeg centa, daj lekciju drugima da se ne drznu raditi protiv sistema…

A kasnije su to isto uradili sa našom državom, pa kasnije i sa drugim državama…

Yankee

Ne verujem da mu je ista bilo namesteno jer nije bilo potrebe da bude namesteno – firma je bila osudjena na neuspeh i pre nego sto je osnovana. John DeLorean je bio tezak playboy koji je trosio pare brze nego sto ih je zaradjivao – bio je ozenjen daleko mladjom supermodelom, vozio Ferrarija, imao vile svuda po svetu, ali je bio izuzetno los biznismen. Njegova sama zena je pricala kako je kupio vilu u Kaliforniji u vreme kada mu je firma propadala, i kada ga je pitala kako mogu da priuste vilu od tada par miliona dolara, John je rekao… Pročitaj više »

Matija

Prica zvuci vrlo realno! Hvala za informaciju. Veoma mi je zao sto je taj covek tako nesrecno prosao. Inace recenica „„kokain je vredniji/bolji nego zlato“ ne znaci bas nista, to sam mogao i ja da kazem, toliko znam o drogi. Ne dokazuje da sam diler ili korisnik.

Bungi

Isto pitanje sam i sam htjeo da postavim 🙂To je neka lotusova, „Y“ šasija.Drugo pitanje je zašto i šasija nije od nerđajućeg čelika.?Treće, zašto anemični PVR v6 motor nije u startu ponuđen sa kompresorom.?

Yankee

To je bio plan, doduse ne sa kompresorom vec sa turbom. Napravljen je prototip sa 280 ks, ali kako je proizvodnja DMC-12 kasnila, a John DeLorean morao da pocne da vraca dugove britanskoj vladi (a vise nije imao novca), tako je odluka pala da DMC-12 buda onakav kakav jeste i da turbo debituje kasnije.
Pisao sam o tome ovde:
https://autorepublika.com/2020/01/12/zanimljivost-dana-sta-bi-bilo-da-je-delorean-preziveo/

s mile

Filmovi našeg detinjstva / mladosti

Matija

Jos uvek rado gledam sve reprize filmova „povratak u buducnost“ – neverovatno su duhoviti!