1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: 8.815 američkih dolara za Yugo GV iz 1987. godine
AR pijaca klasika: 8.815 američkih dolara za Yugo GV iz 1987. godine

AR pijaca klasika: 8.815 američkih dolara za Yugo GV iz 1987. godine

1.98K
3
Podelite sa prijateljima:

Za model koji redovno završava na stubu srama kao najgori novi automobil koji se ikada prodavao na američkom tržištu, zanimljivo je da naš Yugo zapravo ima relativno veliku vrednost u svetu klasičnih četvorotočkaša. Pod „veliku“ ne mislimo na to da će vredeti kao Porsche 911 ili Chevrolet Corvette iz istog perioda, ali za jedan veoma jeftini gradski automobil, poprilično je vredan kada sagledamo koliko je koštao kao nov.

Svi znamo da se prodavao po famoznoj ceni od 3.990 dolara (oko 11.413 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca) kada je debitovao 1985. godine, što je bilo za oko 25% manje od sledećeg najjeftinijeg modela „preko bare“.

Isporučen je 141.651 primerak do 1991. godine, dok su oni neprodati automobili dobili novi broj šasije i motora i prodavani kao modeli za 1992. godinu. Ponuda je startovala paketom nazvanim GL ili „Great Value“ (Velika vrednost).

Pratio ga je GV Sport sa nešto atraktivnijim stilom, zatim GVC (sa šiberom), GVL (sa „luksuznijim“ enterijerom), GVX (sa moćnijim 1,3-litarskim motorom) i na kraju veoma retki kabriolet. To se naravno odrazilo i na cenu, pa je GVX sa punom opremom koštao 7.470 dolara (današnjih 18.817 „zelembaća“), a kabrio čak 8.990 dolara (današnjih 20.500 najmanjih zelenih novčanica).

I koliko onda Yugo vredi? Pa zavisno šta želite. Oni „leševi“, primerci koji služe za delove obično se prodaju za oko hiljadu dolara, ali ako je automobil u voznom stanju i relativno dobro očuvan, onda možda da dostigne vrednost do oko četri hiljade najmanjih zelenih novčanica.

U vrhu se nalaze spomenuti paketi GVX i kabriolet. Recimo, jedan od kabrioleta sa samo 592 kilometra na satu je prodat za 12.100 dolara na aukciji Barrett-Jackson pre par godina, a za devet hiljada „zelembaća“ je vlasništvo promenio model GV iz 1988. godine sa samo 749 kilometara na satu.

Obično ne bismo opet pisali o Yugu, ali nam je za oko zapao ovaj primerak iz 1987. godine. Pojavio se u prodaji na sajtu Bring a Trailer i reč je verovatno o jednim od najoriginalnijih „Yugića“ u Americi. Ne, nije parkiran i zaboravljen kako biste odmah pomislili, već su ga vlasnici jednostavno toliko dobro čuvali da deluje kao da je upravo sišao sa pokretne trake fabrike u Kragujevcu. Prešao je 27.200 kilometara i nalazi se u gradu Ridžvud unutar američke savezne države Njujork. Prethodno je bio registrovan i u Ajovi i Minesoti.

Takođe ćemo reći da ovo nije jedan od „fensi“ modela već onaj osnovni paket opreme nazvan GV. Doduše, vlasnik se opredelio za par opcija, kao što su plejer za kasete i dodatna svetla pozadi kada automobil ide u rikverc. Kao i svaki drugi Yugo, osim onog sa značkom GVX-a, i ovaj pokreće 1,1-litarski benzinac sa 55 „konja“, a snaga se prenosi na prednje točkove preko četvorostepenog manuelnog menjača.

Testovi iz navedenog perioda kažu da je ubrzanje od nule do 100 km/h trajalo 16,8 sekundi uz maksimalnu brzinu od 144 km/h. Možda su malo razočaravajuće brojke, ali ćemo reći da su SAD u navedenom periodu imale zakon da je maksimalna dozvoljena brzina čak i na autoputevima svega 55 mph (88 km/h) da bi se „uštedelo na gorivu“, pa je Yugo svakako obavljao svoj posao.


Aukcija je na kraju donela dosta pohvala prodavcu na račun ovog primerka. Dobio je čak 29 ponuda, a najviša je iznosila 8.815 američkih dolara.

Zoran Tomasović

(1979)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Izvanredno ocuvan! Dostojna cena! Bravo Jugic!

Bungi

Nov, novcijat!Bombona!!

Yankee

Bring a Trailer je imao nekih tehnickih problema tokom zadnjeg dana aukcije tako da su produzili aukciju za Yugo za jos 24 sata. Najveca ponuda je na kraju bila $9.500.