1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Specijalni Ford Mustang Shelby GT500 na 55 godina postojanja
Specijalni Ford Mustang Shelby GT500 na 55 godina postojanja

Specijalni Ford Mustang Shelby GT500 na 55 godina postojanja

700
0
Podelite sa prijateljima:

Iako se Ford Mustang uvek smatrao ekstremnim mišićavim automobilom, većina njegovih konfiguracija je zapravo spadali u takozvanu kategoriju „pony“. Takve modele su odlikovali manje dimenzije i niža masa, a obično su se ispod haube nalazili i agregati manjih zapremina. Kategoriju je osnovao model Plymouth Barracuda, a u narednih nekoliko godina su debitovali i Chevrolet Camaro, Pontiac Firebird, Mercury Cougar, AMC Javelin, spomenuti Mustang i mnogi drugi.

Ali, ljubitelji Forda će dočekati da vide Mustanga i kao „čistokrivnog“ mišićavka i to krajem 1966. godine kada je svetlost dana ugledalo izdanje Shelby GT500. Kao što mu ime kaže, ovaj automobil je modifikovao legendarni Kerol Šelbi i ispod haube se krio kamionski V8 motor zapremine 428 kubnih inča (7,0 litara).


Ovaj datum nam govori da se ovih dana navršava tačno 55 godina od kada je prvi Shelby GT500 sišao sa proizvodne trake, a Ford svakako nije zaboravio godišnjicu. U tu čast je spremio posebno izdanje koje nosi značku „Heritage Edition“ i uglavnom se fokusira da pruži boje i stil sa prethodnika iz modelske 1967. godine. Primera radi, Heritage Edition stiže u sivoj boji sa belim trkačkim trakama i posebnim felnama, a i enterijer je moderna kreacija onog koji je viđen pre 55 godina.

Kao i svaki drugi Shelby GT500, i ovaj pokreće 5,2-litarski benzinac sa kompresorom koji razvija 760 „konja“, a snaga se prenosi na zadnje točkove preko sedmostepenog automatskog menjača. To je dovoljno za ubrzanje od nule do 100 km/h za samo 3,4 sekunde i maksimalnu brzinu od preko 300 km/h.


Iako je boja jedini detalj sa Heritagea Editiona koji nije dostupan na svakom drugom Shelbyju, Ford će vam za ovo zadovoljstvo naplatiti čak deset hiljada američkih dolara preko standardne cene. To znači da da će kupac morati da izdvoji 76.800 „zelembaća“, ali na sreću ovaj automobil je toliko „napucan“ opremom da je kupovina koliko-toliko podnošljivija.

Spomenućemo da Heritage Edition nije jedini specijalni Mustang. Naredne godine narandžasta boja „Code“, koju smo pre viđali na vozilima kao što su GT i F-150 Raptor, je sada deo ponude na Shelbyju, dok bazni model EcoBoost stiže sa takozvanim zamračenim dizajnerskim detaljima „Coastal Limited Edition“, kao i sa felnama koje u prečniku mere 19 inča.

Ford je u prvih devet meseci ove godine prodao 41.065 Mustanga na domaćem tlu, što je za 14% manje u poređenju sa onim što je isporučio u istom periodu iz prošle godine, pa nije iznenađenje što se vraća svojim korenima, s ciljem da privuče nove kupce.

Kompanija već sada prima narudžbine, a prvi primerci će biti isporučeni kupcima tek na proleće.

AutoRepublika

(700)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments