1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Nissan osniva odeljenje za restauraciju modela Skyline GT-R
Nissan osniva odeljenje za restauraciju modela Skyline GT-R

Nissan osniva odeljenje za restauraciju modela Skyline GT-R

196
0
Podelite sa prijateljima:

Restauracija klasičnih automobila je toliko unosna delatnost da su se mnogobrojni automobilski proizvođači često pitali zašto prepuštaju celokupno tržište samostalnim kompanijama. Sve do ne baš tako davnih dana, jedini način da vaš oldtajmer izgleda kao nov, je bio taj koji je nametao nuždu da ga sami popravite ili platite nekome ko se bavi takvim poslom, ali nije bilo moguće naručiti nove delove i uraditi restauraciju u zvaničnom lokalnom servisu.

Trend se vremenom promenio do te mere da je danas moguće kupiti kompletnu školjku i većinu delova za mnoge četvorotočkaše koji su originalno silazili sa proizvodne trake pre skoro jednog veka. Na listu sada možemo da dodamo i Nissan, a iz japanskog giganta kažu da ponovo pokreću proizvodnju delova za legendarne modele kao što su Skyline R32, R33 i R34.

Nissan se bavio takvim biznisom u manjoj meri još od 2017. godine, a poslovanje se očigledno isplatilo. Poslovanje ne samo što se sada širi, već će drugi najveći japanski proizvođač takođe biti u stanju da kompletno restaurira legendarnog sportistu.

U zvaničnom saopštenju se navodi da će inženjeri i dizajneri divizije NISMO (Nissan Motorsport) rastaviti GT-R do najmanjeg detalja i restaurirati ga, tako da izgleda kao onda kada je bio nov. Pošto je ipak reč o vozilima koja su starije izrade, vlasnik može da se opredeli i za neke modifikacije koje pripadaju modernom dobu, posebno po pitanju opreme u enterijeru.

S druge strane, mehanika ostaje dostojna originalu, sa izuzetkom opcionih većih kočnih diskova i prateće opreme, što znači da će GT-R ponovo pokretati 2,6-litarski turbobenzinac. Jedina kategorija koju Nissan zakonski ne sme da restaurira u originalnost je enterijer, pošto su današnji standardi daleko strožiji od onih iz devedesetih godina prošlog veka. U tom slučaju jedina opcija su potpuno novi materijali moderne proizvodnje.


Nakon završenog posla, inženjeri testiraju automobile na profesionalnim stazama pre nego što budu isporučeni kupcima. Nissan je toliko uveren u svoje mogućnosti da svaki restaurirani GT-R stiže garancijom u trajanju od 20.000 kilometara.

U saopštenju se ne navode cene usluga, ali nema sumnje da neće biti niske. Sada nam još ostaje da vidimo ko će biti naredni modeli na listi koju će vremenom biti obogaćena od strane odeljenja za restauraciju…

AutoRepublika

(196)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments