1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Najbolji (i najgori) policijski automobili
Najbolji (i najgori) policijski automobili

Najbolji (i najgori) policijski automobili

6.25K
4
Podelite sa prijateljima:

Većina nas se divila „friziranim“ policijskim automobilima iz američkih filmova kada smo bili deca, a takođe su bili neizbežni u kolekciji igračaka.

Primarni zadatak policijskog automobila je da uliva „strah u kosti“ kriminalcima i pruža utisak građanima da žive u bezbednom okruženju. Međutim, četvorotočkaši „snaga reda“ često znaju da budu dosadni i neugledni. Postoje izuzeci, ali generalno gledajući, policajcima širom sveta su na raspolaganju mahom neinspirišuća vozila.

Ipak, neki imaju sreće da mogu da se smeste u sedišta pravih „aždaja“. Naravno, treba imati u vidu sa su visokoperformantni policijski automobili najčešće deo PR marketinga, tako da se nikada ne koriste za jurnjavu za kriminalcima. U nekim sredinama, poput Dubaija, ulstraskupi policijski automobili su deo svakodnevice, što ne treba da čudi, jer tamo hiperautomobili od 1.000 ks igraju ulogu taksija.

Međutim, policijski superautomobil ima i svoje nedostatke. U redu, kriminalce je lako stići, ali nije preporučljivo dvosedom se zabiti u zadnji deo odbeglog vozila. Pored toga, ovakva praksa bi dovela do bankrota policije.

Hajde da vidimo koji su to najbolji svetski policijski automobili, ali i oni najgori:

Škoda Kodiaq vRS

Motor: biturbo 2.0 TDI

0-100 km/h: 7,0 sekundi

Maksimalna brzina: 220 km/h

Možda nije tako atraktivan poput nekih drugih, ali Kodiaq vRS sigurno nije prijatan prizor za prestupnike kada ga uoče u retrovizoru. S pogonom na svet točkove i 240 ks, više je nego sposoban da se obračuna s nevaljalcima.

Dok su neki standardni detalji, poput točkova od 20 cola i dvostrukih završetaka izduvnih cevi i dalje tu, policija je uvela i dodatne modifikacije. U neke ne tako standardne komponente se ubraja preglednost od 360 stepeni zahvaljujući moćnim LED signalnim svetlima, ugrađenim u „anfas“, masku, zadnji deo i registarske tablice, uz trotonsku sirenu i signalna svetla na krovu.

Nissan GT-R „Copzilla“

Motor: twin-turbo V6, 573 ks

0-100 km/h: >3,0 sekunde

Maksimalna brzina: 315 km/h

U ovom slučaju nema dodatnih performansi u odnosu na standardni GT-R, ali je Nissan uradio sjajan posao što se stajlinga tiče. Unikatni „Copzilla“ se pojavio na Salonu automobila u Njujorku 2017., „obučen“ u „uniformu“ Skyline Metro Police Departmenta.

Ford Focus RS

Motor: 2,3-litarski turbo

0-100 km/h: 4,7 sekundi

Maksimalna brzina: 265 km/h

Osamdesetih godina, policija u Engleskoj je isprobala Ford RS200 da bi uvidela da li može da funkcioniše kao patrolno vozilo. Uprkos opštem oduševljenju, nikada  nije ušao u punu upotrebu. Trideset godina kasnije, novi Fordov „brzanjac“ je ušao u policijsku flotu – Focus RS.

S 350 konja ispod haube, visoke performanse su zagarantovane, a za razliku od RS200, Focus nudi i drugi par vrata, što ga čini mnogo praktičnijim.

Volvo V90

Motor: N/A

0-100 km/h: N/A

Maksimalna brzina: N/A

Švedske policijske snage su dobile 2017. nove Volvo V90 karavane. Blago njima, rekli bismo, a očigledno je da su i sami oduševljeni, jer je V90 na strogim policijskim tesovima dobio ocenu 9,2 od maksimalne „desetke“, što je najbolji skor koji je ostvario neki automobil.

Šasija, sistem upravljanja, ogibljenje, kontrola prijanjanja i pogon, sve ovi sistemi su dobili maksimalne ocene a pohvaljene su izuzetno dobre vozne osobine. Specifikacije motora nisu navedene, ali može se pretpostaviti da je reč o T6 turbobenzincu, koji obezbeđuje sprint do „stotke“ za 6,1 sekundu i maksimalnu brzinu od 250 km/h.

Ariel Atom PL

Motor: 2.0 Honda VTEC, 355 ks

0-100 km/h: 2,5 sekundi

Maksimalna brzina: 250 km/h

Ovaj model je dat u ruke policiji Ejvona i Somerseta, nakon najave Arielovog motocikla. Baziran na Ariel  Atomu 3.5R, PL raspolaže s više snage, 355 konja naspram 244, što mu obzebeđuje izuzetna ubrzanja.

Caparo T1

Motor: 3,5-litarski V6, 350 ks

0-100 km/h: 2,5 sekundi

Maskimalna brzina: 330 km/h

Caparo T1 je manje patrolni automobil koliko je presretač. Ovaj model sa središnje pozicioniranim motorom, zadnjim pogonom i dva sedišta, „obučen“ je u policijsku uniformu London Metropolitan policije. Dizajnirali su ga inženjeri koji stoje iza McLaren F1 projekta.

Ford F-150

Motor: 5,0-litarski V8, 390 ks

0-100 km/h: 6,6 sekundi

Maksimalna brzina: N/A

Retko koji policijski automobil je tako zastrašujući kao Ford F-150, mada je on u Americi praktično načni života, dugogodišnji bestseler.

Mercedes GLE Coupe

Motor: 5,5-litarski V8, 585 ks

0-100 km/h: 4,2 sekunde

Maksimalna brzina: 250 km/h

0-100 km/h: 4,2 sekunde

Maksimalna brzina: 250 km/h

Australijanci posebno vole V8, a sa GLE 63 S Coupeom dobijaju još i dva turbopunjača. Možda karoserijska konfiguracija nije najpraktičnija za prevoz prestupnika, ali policajci se verovatno ne bune. Ipak, automobil je pozajmica u okviru kampanje radi poboljšavanja bezbednosti u saobraćaju u pokrajini Viktorija.

Porsche 911

Motor: 3,8-litarski bokser, 375 ks

0-100 km/h: 4,5 sekundi

Maksimalna brzina: 300 km/h

Porsche je nedavno proslavio 50 godina postojanja ikone 911, a berlinska policija se pridružila proslavi s modelom iz 2005., „oplemenjenim“ od strane nemačke tjunerske kuće TechArt.

Mercedes CLS Brabus Rocket

Motor: 6,3-litarski V12, 730 ks

0-100 km/h: 3,2 sekunde

Maksimalna brzina: 365 km/h

Kome Porsche 911 nije dovoljan, eto Brabusove „rakete“ koja može da pojuri do 365 km/h. Uz to, za razliku od nekih drugih policijskih automobila, u ovaj mogu da se smeste i dva kriminalca.

Lotus Evora

Motor: 3,5-litarski V6, 350 ks

0-100 km/h: 4,4 sekunde

Maksimalna brzina: 286 km/h

Evoru koriste italijanski karabinjeri, a verzija pre nama je zaista atraktivna i sigurno se za nju lepe pogledi gde god da se pojavi. Lotus vodi računa o održavanju ovog automobila, kao i o obuci vozača.

Alfa Romeo Giulia QV

Motor: 2,9-litarski twin-turbo V6, 510ks

0-100 km/h: 2,9 sekundi

Maksimalna brzina: 305 km/h

Još jedan model omiljen kod karabinjera, koji zapravo vole Alfe. Elitna italijanska policija je u prošlosti koristila i 159, ali je nova Giulia QV najsnažnija do sada.

Jeep Wrangler

Motor: 2,8-litarski turbodizel

Nema dileme, karabinjeri su zaista sjajno opremljeni atraktivnim četvorotočkašima. Ovoga puta nije reč o sportskom, već naprotiv, rasnom terenskom automobilu. Zadužen je za patroliranje italijanskom istočnom obalom. Mada se ne ubraja među najmoćnije automobile na listi, najsposobnije je što se terenske vožnje tiče, a tome doprinosi i Mopar One Pack paket, koji donosi 5 centimetara viši klirens i Gladiator naplatke od 17 cola.

Spyker C8

Motor: 4,2-litarski V8, 405 ks

0-100 km/h: 4,5 sekundi

Maksimalna brzina: 300 km/h

Holandski superautomobil je za potrebe policije u odgovarajućim bojama. Pogon u vidu V8 motor izvorno potiče iz Audija.

Lamborghini Huracan LP 610-4

Motor: 5,2-litarski V10, 610 ks

0-100 km/h: 3,2 sekunde

Maksimalna brzina: 325 km/h

Italijanska policija nije morala dugo da čeka da u njene redove uđe Lamborghini Huracan. U redovima je državne policije.

Aston Martin One-77

Motor: 7,3-litarski V12, 760 ks

0-100 km/h: 3,7 sekundi

Maksimalna brzina: 354 km/h

Ovaj automobil je sam po sebi poseban, jer je proizveden u samo 77 primeraka. Pojam je luksuza i prestiža, a uz to, može da pojuri daleko preko 300 km/h.

Bentley Continental GT

Motor: 6,0-litarski W12, 575 ks

0-100 km/h: 4,3 sekunde

Još jedan britanski snagator koji predstavlja prestižni izbor uz obilje (viška) snage.

Ferrari FF

Motor: 6,2-litarski V12, 660 ks

0-100 km/h: 3,7 sekundi

Maksimalna brzina: 335 km/h

Praktičnost i Ferrari su dve reči koje nikako ne idu u istu rečenicu. Ipak, FF je izuzetak, jer je reč o praktičnom superautomobilu, u koji mogu da se smeste četiri osobe zahvaljujući „shooting brake“ karoserijskom stilu.

Najgori svetski policijski automobili

Lada Riva

Motor: 1,5-litarski, 81 ks

0-100 km/h: 14,5 sekundi

Maksimalna brzina: 153 km/h

Zbog trgovinskih sankcija, Kubancima nije bilo lako da oforme flotu policijskih automobila. Ipak, u pomoć su priskočili Sovjeti s Ladom Rivom, tako da ovi automobili krstare ulicama Havane s komičnim rotacionim svetlima.

Smart ForTwo

Motor: 0,9-litarski, 90 ks

0-100 km/h: 10,4 sekunde

Maksimalna brzina: 154 km/h

Vrlo je verovatno da njujorške policajce bilo ko doživljava ozbiljno kada izađu iz Smart ForTwoa. NYPD je kupio 250 mikroautomobila, prvenstveno da bi se izborio sa zagušenim saobraćajem u „Velikoj jabuci“. Međutim, s obzirom da je Smart širok gotovo kao i konvencionalni automobil, baš i ne vidimo svrhu, sem lakšeg parkiranja.

 

Toyota Prius

Motor: 1,8-litarski, 136 ks

0-100 km/h: 10,1 sekunda

Maksimalna brzina: 180 km/h

Da bi demonstrirala do koje mere je ekološki osvešćena, berlinska policija je obogatila flotu hibridnim Priusima. Mada se ubrajaju u „sporaće“, ovi automobili su krajnje efikasni, a i mogu nečujno da se „prikradu“ kriminalcima.

AutoRepublika

(6252)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mustang

uredu kubanci jesu pod trgovinskim sankcijama pa moraju voziti svašta, ali ovi iz NYPD su pod moždanim sankcijama
policijska vozila treba da budu kao iz filmova mad max a ne skulpture na točkovima u kojima se tatina deca u uniformama šepure na račun tako glupe države

Yankee

Nisam bio u New Yorku u skorije vreme, ali sam cesto u Chicagu i vecina auta tamo i jesu kao iz Mad Max. Ford Interceptor Utility (pandurska verzija Forda Explorera) je najpopularnija, koristi se dosta i Dodge Charger i Chevrolet Tahoe, ali na ulicama jos uvek ima dosta i starijih Ford Crown Victoria i Chevrolet Impala.

moron

Ima isti ovakav „milicijski fićko“ ispred stanice narodne milicije u Prijepolju. Svaki put se obradujem kada ga vidim 🙂
A, sada, kada vidim ovaj policijski Ariel Atom, mogu sa ponosom da kažem da pripadnici našeg MUP-a voze Škode opremljene sa više vazdušnih jastuka od nekih njihovih kolega sa truloga Zapada …

Zoca

Sa Rapidom mozes da pojuris neki skuter eventualno!U drugoj polovini devedesetih bila jedna kolicina Z101 sa 1.3 motorom .To je umelo dobro da povuce.