1. Home
  2. Vesti
  3. Serđo Markione se u grobu okreće – Fiat 500e je opet na američkom tržištu
Serđo Markione se u grobu okreće – Fiat 500e je opet na američkom tržištu
10

Serđo Markione se u grobu okreće – Fiat 500e je opet na američkom tržištu

4.69K
10
Podelite sa prijateljima:

Korporaciju Fiat-Chrysler je pre nekih desetak godina predvodio pokojni Serđo Markione i isticao se kao veliki protivnik električnih automobila. Dao je čuvenu izjavu u kojoj je molio kupce da ne kupuju modele na struju jer firma gubi novac na njima. Da ga citiramo, kazao je, „nadam se da nećete kupiti Fiat 500e jer svaki put kada prodamo jedan primerak, izgubimo četrnaest hiljada dolara“.

Kupci su ga izgleda slušali pošto se 500e prodavao jako loše, a izložbeno-prodajni saloni su čak nudili i lizing u iznosu od neverovatnih 49 dolara mesečno.


Danas su naravno neka druga vremena, i Fiat i Chrysler su deo velikog Stellantisa, što znači da odluke donosi neko drugi. I posle relativnog uspeha u Evropi, 500e je još jednom spreman da se oproba „preko bare“. Biće to jedini model italijanskog giganta na američkom tlu i već sada je jasno da će se prodavati na nivou statističke greške.

Pogledajmo samo one najbitnije detalje kod vozila na struju, a to su autonomija i cena. 500e je u stanju da pređe tek 238 kilometara sa jednim punjenjem baterija i pri tom će koštati 34.095 američkih dolara pre državnih subvencija. Radi poređenja, Chevroletov model Bolt se može pohvaliti autonomijom od 414 kilometara i pri tom je za 6.600 najmanjih zelenih novčanica pristupačniji.

Bolt takođe razvija 200 konjskih snaga (500e tek 117 „grla“) i iz mirovanja do 100 km/h ubrzava za 6,5 sekundi (500e je za dve sekunde sporiji). Spomenućemo da je modelu po imenu 500e potrebno oko pola sata da napuni 80% baterije na brzim punjačima.

Naravno, italijanski mališan nema reputaciju da će se zapaliti dok je parkiran u garaži, kao što je slučaj sa Boltom, i pritom je stilski daleko privlačniji, ali je jasno na prvi pogled da se Fiat ni ovaj put neće proslaviti u Americi.
Italijanski gigant igra na kartu „naš predstavnik je luksuzan i idealan za gradsku vožnju“, pa samim tim vidi električni Mini Cooper kao glavnog konkurenta.

I po tom pitanju je svakako u pravu pošto model 500 i dalje izgleda daleko moernije nego što njegove godine pokazuju. Ruku na srce, električni Cooper je jeftiniji (31.895 dolara), a uskoro će da stigne i novi Volvo EX30 sa cenom od 34.950 „zelembaća“.


U svakom slučaju, 500e stiže u izložbeno-prodajne salone na proleće, a šanse su velike da će na ulicama biti ređi nego bilo koji Ferrari ili Lamborghini.

AutoRepublika

(4686)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

10 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Na koji električni Mini se u tekstu misli, stari ili novi ?
Cene su svakako simbolične za evropske.

BB

Američki biznismen vozi svog kolegu u Fići nakon posjete Jugoslaviji i govori: Prosto su nevjerovatna ova mala kola, možeš ih svugdje parkirati, baš mi se sviđa…

Njegov kolega: Izgleda simpatično, nije loš… Ali mi jedna stvar ne ide u glavu, kako ovako mala kola imaju klima uređaj, ovdje je prilično ugodno a napolju je sunce. Zar je u toj Jugoslaviji standard tako visok?

Ma neeeee, odmahnu prvi, Kupio sam dva komada jedan vozim, dok drugi držim u zamrzivaču… 😜

Lazar

Čak i u Teksasu, zemlji kamiončića i praznih vozova, se često na ulicama može videti Fiat 500 , daleko češće od Ferrarija ili Lamorghinija 🙂

Ima Fiat svoju publiku ovde, naravno nije brojna ali je ima.

MRN

Ja sve imam utisak da je gornji tekst pisao jedan osvedočeni ljubitelj Forda sa Auto Republike, inače autor testa pod nazivom „Škoda Rapid – Golf dvojka 21. veka“.

Yankee

Haha. Evo prodajnih rezultata i vecina je zavrsila u Enterprise u ostalim rent-a-car.

Verovao ili ne, ja sam veliki ljubitelj 500 i generalno Fiata. Kroz istoriju Fiat mi jei omiljeni evropski brend nakon Citroena. 500 sam vozio, za grad je fantastican, ali te teska kamikaza kada ga vozis preko 70 km/h. Kada bi nasao povoljnog Abartha kao vozilo za hobi vikendom, rado bi ga kupio. Ali tek njega je tesko videti na ulicama…

comment image

Matija

Posle tacno 11 godina boravka na trzistu mali 500 je, izgleda, dosadio publici. Interesantno je da u EU to nije slucaj jer se permanentno drzi vrlo visoko na listi prodaje.

Matija

Takodje sam misljenja da se FIAT 500e nece proslaviti u Americi. Razlog: za americka shvatanja sta je to auto ovaj Ficica je suvise mali a jos je tako dizajniran da izgleda jos manji! EU publika ga voli i on je uvek na vrhu ili blizu vrha liste prodatih e-vozila.

Yankee

Nisu Amerikanci toliko protiv malih auta kao sto se na prvi pogled misli. Nissan Note se recimo solidno prodavao, Honda Fit/Jazz takodje, o Miniju da ne govorim koliko je popularan. Ono sta je Fiatu 500 bas smetalo i sto je meni licno smetalo je sto uopste nije napravljen za auto-put, a u Americi je sve povezano sa auto-putevima. Preko 35 mph (70 km/h) postaje bucan, nestabilan, trazi dosta obrtaja – barem je tako bio onaj koji sam ja vozio. Eto moj Yaris ima svega 6 ks vise nego Fiat 500 i praistojski 4-stepeni automatski menjac, a na autoputu je daleko… Pročitaj više »

Matija

Za mene je ovo sasvim novo vidjenje problema malih automobila. U Evropi je 500 prihvacen kao gradski auto, na autoputevima je prava retkost. Vise puta sam citao njegove testove u AMS, nikada nije bilo reci o brzoj voznji na autoputu, problemima zbog buke i slicnog.

ZoRke

Vozim jedan 500e, uvezen u Evropu iz Kalifornije. Radjen u Meksiku za Kaliforniju. Sta znam, meni se svidja, iako je prilično limitiran auto, što dometom, što gepekom. Ima neke delove od Abarta i prilično je težak oko 1350kg, ali beskrajno zabavan. Razlog je bio što sam seo u Kia Soul i Nissan Leaf istih godina 2015. i tako mi nisu legli, ni spolja ni iznutra. Lep je autić, liči na malo na Mini, bilo bi kul da mu daju zamenski set baterija sa vecim dometom.

Izmenjeno 4 meseci pre od strane ZoRke