1. Home
  2. Vesti
  3. Volkswagen želi da stvori sopstveni AMG od električnih modela sa oznakom R
Volkswagen želi da stvori sopstveni AMG od električnih modela sa oznakom R
1

Volkswagen želi da stvori sopstveni AMG od električnih modela sa oznakom R

122
1
Podelite sa prijateljima:

Električni automobili su, bez obzira na sve poteškoće i otpore, ipak uspeli da se koliko toliko etabliraju na tržištu. Pre ili kasnije će ipak zauzimati dobar deo tržišta. Imaju svoje uporne kupce i veliki broj klevetnika koji veruju da nisu ništa drugo do kućni aparati na točkovima. Međutim, oni takođe imaju jednu prednost kojoj automobili sa termičkim motorom teško mogu parirati, a to su performanse (mada one zavise od napunjenosti baterije).

Da bi iskoristio tu razigraniju stranu, Volkswagen želi da odvoji svoju gamu „R“ i pretvori je u potpuno novu porodicu. Jedan od razloga jeste i svojevrsni neuspeh dosadašnjih električnih modela, stoga novi imidž ne može da škodi.

Kao što većina zna, R je za Volkswagen ono što je AMG za Mercedes ili M za BMW. Iako su Volfsburžani specijalisti za kreiranje funkcionalnih i praktičnih automobila, ne smemo zaboraviti da su oni jedni od osnivača koncepta kompaktnih sportskih automobila. Volkswagen je shvatio da je moguće iskoristiti strastveniju stranu vožnje i ponudio GTI. Od tada ne prestaju da eksploatišu tu ideju, prekoračujući svoje granice na svakom sledećem koraku. „R“ modeli se nalaze na mehaničkom vrhu kuće. Nema sportskijih, a ni skupljih modela.

Kao i GTI, R je opšte prihvaćen u javnosti. Modeli Golf, Tiguan, T-ROC i Touareg imaju čast da nose tu oznaku. Nedavno je Volkswagen objavio akronim GTX za svoju električnu porodicu. Jedinice visokih performansi koje još jednom pokušavaju da iskoriste prednosti onih vozača koji žele da imaju veliku snagu pod desnom nogom. VW ID.3 i ID.7 su prvi koji su predstavili trio slova. Poslednji koji ih je pokazao je Volksvagen ID. Buzz. Nova strategija koju je brend predložio ostavila bi GTX u sredini.

Cilj je da se modeli iz serije R odvoje u potpuno drugačiji brend, nešto slično onome što je Seat uradio sa Cuprom. Međutim, ovom prilikom lansirani modeli će se fokusirati isključivo na tržište električnih modela. Odluka dolazi u važnom trenutku. U 2023, Volkswagen je prodao ukupno 35.000 jedinica „R“ širom sveta, što je najbolji rezultat od kada se prvi model u asortimanu pojavio 2002. godine – fantastični Golf R32. Planovi trenutno nisu u potpunosti definisani, ali već postoje neke pretpremijere budućih modela koji će se naći u prodaji.

Električni automobili visokih performansi su veliki ulog novog brenda R. U septembru prošle godine, niotkuda, Volkswagen je predstavio ID. Performance. Prototip baziran na Volkswagenu ID.7, iako sa radikalno sportskim izgledom. Ispod njegove karoserije ugrađena je električna ergela od 558 „konja“. Nije dato mnogo više informacija. Iako su svi mislili da će to biti budući ID.7 GTX, na kraju nije bilo tako. Serijski model mora da se snađe sa 340 konjskih snaga.

Vrlo je moguće da je ovo bio prvi Volkswagenov pokušaj da predstavi svoju novu električnu porodicu R.

AutoRepublika

(122)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

VW zeli da napravi svoje sportsko odelenje od ovih ruznih automobila, pa jos elektricnih?! Hvala, niste trebali! 🙂