1. Home
  2. Vesti
  3. Prvi Bugatti Centodieci je spreman za isporuku
Prvi Bugatti Centodieci je spreman za isporuku
0

Prvi Bugatti Centodieci je spreman za isporuku

1.39K
0
Podelite sa prijateljima:

Prošle su skoro četiri godine otkako je Bugatti prvi put predstavio Centodieci vredan 8,9 miliona američkih dolara, a sada je prvi primerak spreman za isporuku srećnom kupcu. Predviđeno je da se sklopi samo deset primeraka ovog modela, a prvi od njih je prikazan u utorak u Bugattijevoj fabrici u francuskom gradu Molshajmu.

Automobil je ukrašen bojom koja se prikladno zove „plava EB110“, i predstavlja varijaciju omiljene nijanse mnogima, a koja je služila kao boja za originalni EB110, i čak je korišćena za oblaganje italijanske fabrike u kojoj je EB110 proizveden. Plava, u kombinaciji sa srebrnim točkovima, ista je konfiguracija na primerku EB110 koji se već nalazi u kolekciji ovog vlasnika Centodiecija.

Dizajn enterijera Centodiecija takođe je inspirisan modelom EB110, posebno verzijom Super Sport. Šara presvlake na šahovskoj tabli i utisnuti logo „EB“ na naslonima za glavu predstavljaju susret s prošlošću, jer odražavaju uspomenu na originani EB110. Proces kreiranja enterijera Centodieci traje oko šesnaest nedelja, uključujući ceo jedan dan predviđen samo za izradu sedišta.

Centodieci je predstavljen 2019. godine u čast modela EB110 (Centodieci na italijanskom jeziku znači „110“), a automobil je jednostavno najnoviji izdanak, u rastućem nizu specijalnih izdanja nastalih na bazi Bugattija Chirona, od kojih je prvi bio Divo, koji je predstavljen još tokom leta 2018. godine.

Centodieci pokreće poznati Bugattijev osmolitarski motor s cilindrima u rasporedu W16. Agregat računa na ispomoć od strane četiri turbo punjača. Ovde je motor „podešen“ da isporučuje 1.600 konjskih snaga, ili za 100 „konjića“ više nego što je u moći da učini kada je „pod haubom“ Chirona, a Bugatti tvrdi da će automobil ubrzati od 0 – 100  km/h za 2,4 sekunde, od 0-200 km/h za 6,1 sekundu i od 0-300 km/h za 13,1 sekundu.

Maksimalna brzina je (verujemo prisilno) regulisana na 380 km/h, što je niže od maksimalne brzine Chirona od 420 km/h. Najbrža od svih Chirona je model Chiron Super Sport 300+, koji je nesputano „trčao“ do brzine od 490  km/h još 2019. godine. Bugatti takođe upravlja najvećom brzinom modela 300+ iz bezbednosnih razloga, bez obzira na to što su automobili prodati, ali nije rekao „u čemu je fora“.

Neko će se zapitati zašto su bile potrebne četiri godine da se prvi primerak Centodiecija završi, kada je automobil zasnovan na postojećem modelu. To je zato što Bugatti svoje automobile stavlja na isti rigorozni program testiranja i evaluacije kao i svoje standardne serijske automobile.

Jedan od najtežih testova je trka izdržljivosti velikom brzinom na italijanskoj stazi Nardo. Ovde se prototip vozi više od 31.000 milja (nepunih 50.000 kilometara), pri čemu se zaustavljaju samo radi dopune goriva, provere tehničkih karakteristika i zamene vozača.

AutoRepublika

(1392)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments