1. Home
  2. Prezentacije
  3. Kia Rio se povlači, pa pored limuzine sada dobijamo i heč po imenu K3
Kia Rio se povlači, pa pored limuzine sada dobijamo i heč po imenu K3

Kia Rio se povlači, pa pored limuzine sada dobijamo i heč po imenu K3

1.40K
1
Podelite sa prijateljima:

Nakon što je povučen iz prodaje, maleni i globalni Kijin model po imenu Rio, ne tako davno predstavljen je relativno jednostavan i jeftin sedan koji je dobio ime Kia K3. Kao takav je namenjen kupcima u Centralnoj i Južnoj Americi, a evo sada je debitovala i modifikacija u obliku hečbeka. Setićete se da je i Rio bio ponuđen i kao limuzina, ali i kao heč.

Hečbek nazvan Kia K3, uostalom baš kao i sedan, porastao je značajno u odnosu na Rio kojeg menja. Dužina je narasla za čak 23 centimetara i iznosi 4.295 milimetara, što je duže čak i od aktuelne osme generacije kultnog modela koji se odaziva na ime Volkswagen Golf!

Širina noviteta je superiornija za 40 milimetara (i sada iznosi 1.765 mm), dok je visina uvećana za 15 mm na 1.495 mm. Razmak između prednje i zadnje osovine ostade istih 2.670 mm (kao kod trozapreminske verzije), a to je opet za nekih devet santima duže u odnosu na ono što je krasilo lokalni Rio.

Zapremina prtljažnika je na nivou od 390 litara: Kia tvrdi da je to najbolji rezultat u ovoj oblasi u celoj klasi. Enterijer s jednim panelom i ugrađenom instrumentacijom jeste domaćin i za ekran multimedijalnog sistema dijagonale 10,25 inča.

Sam instrumentacioni klaster nudi monitor od 4,2 cola i omogućava prikaz u koloru. Po bokovima prikazuje iscrtane skale.Tu je i dvozonski klima uređaj i ambijentalna rasveta s raspoloživih 64 boja. Otvori za izduvavanje vazduha su obezbeđeni i za drugi red sedenja. Bazična oprema uključuje solidnih šest vazdušnih jastuka, a vredi istaći i postojane sistema za elektronsku kontrolu stabilnosti.

Kia K3 u sedanskom izdanju je identična onom u hečbek formi, što se tiče tehnoloških rešenja koja su implementirana. Meksičko tržište je ono na kom se mogu kupiti izvođenja s dve različite pogonske jedinice. Prva se tiče atmosferskog četvorocilindraša koji sagoreva benzin. Taj raspolaže sa 123 konjske snage i najviših 150 Nm obrtnog momenta iz radne zapremine od 1,6 litara.

Drugi pogonski sklop je predstavljen dvolirašem sa 152 KS i 191 Nm. Manji motor je upare sa šestobrzinskim automatikom ili ručnim menjačem, dok je veći motor moguće dobiti samo s automatskom transmisijom. Informacije o izvoznim modifikacijama nisu javne. Šasija noviteta je tehnički skromna i predviđa Mekfersonove solucije napred i polukrutu osovinu nazad.

Verzije u obliku heča će se sklapati u istoj meksičkoj fabrici u kojoj se montiraju i analogne limuzine. Cene za verziju s pet vrata nisu objavljena, a početak prodaje je zakazan za januar pred nama. Sedan kreće s prodajom u drugoj polovini oktobra i početna cena je na nivou od 17.250 američkih dolara. Top verzija tradicionalno nosi ime GT-Line i uz sportsko perje se nudi po ceni od 25 hiljada zelembaća.

AutoRepublika

(1401)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Ne mogu reći da je maestralan, ali mogu da je dobar. Šteta što u jevropi se ne nudi, bio bi solidna konkurencija Daciji…