1. Home
  2. Vesti
  3. Fiat 500L Cross broji svoje poslednje dane
Fiat 500L Cross broji svoje poslednje dane
8

Fiat 500L Cross broji svoje poslednje dane

6.36K
8
Podelite sa prijateljima:

Nažalost, loša vest za fabriku u Kragujevcu, jer će jedna varijanta modela 500L uskoro u penziju.

U pitanju je Cross izdanje automobila koji se sastavlja u Šumadiji. Dakle, ovo je verzija koja uspešno koketira sa SUV segmentom, nudeći praktično sve stilske elemente ovog segmenta, uz naravno povišeni klirens.

Italijanski i španski mediji javljaju da Fiat želi da uprosti gamu modela 500L, ali ne daju detalje šta to tačno podrazumeva i da li uopšte ovaj automobil ima neku budućnost u portfoliju marke iz Torina.

Umesto toga, navodi se da Fiat ima nameru da uklanjanjem 500L Cross napravi mesta za novi model koji će dolaziti iz Turske. Naime, reč je zapravo Tipo Cross izdanju, koji bi takođe trebalo da “glumi” SUV odnosno da poprimi odlike jednog krosovera.

Nije to jedinstven slučaj u modernoj automobilskoj industriji, jer nešto slično radi Dacia sa Sanderom Stepway, dok recimo Ford nudi Focus Active.

Stručni mediji sa Apeninskog poluostrva tvrde i da Fiat namerava da se reši modela, odnosno verzija “koje emituju mnogo štetnih gasova”, kako bi izbegli kazne u Evropskoj uniji. Malo je čudno da se 500L Cross uklanja iz ponude da bi se napravilo mesta za Tipo Cross, jer su pre svega modeli koji se nadmeću u različitim segmentima. No, očigledno da Fiat ne želi da ima u svojoj gami dva pseudo krosovera.

Ostaje da se vidi kakve planove Fiat ima za fabriku u Kragujevcu, da li će ostati proizvodnja samo jednog modela, ili ćemo videti i druge automobile pored 500L kako izlaze iz hala šumadijske fabrike.

AutoRepublika

(6361)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Naravno da je porodica 500L (pa i Cross) generator velike emisije zbog velike visine (165) i Cw-a (0,30-0,31, ako se ne varam, zavisno od modela), ali, dobar deo krivice za to (a po meni i krivice za lošu prodaju) je i „malo zastarela“ benzinska motorizacija (1,4 atmo i 1,4 T-Jet). Fiatu nikada nije palo na pamet da ponude bilo koji savremeniji benzinski motor, a imaju ih. Tipo će navodno dobiti i T3 motor, što će ga u svetlu benzinske motorizacije učiniti barem delom savremenim. A 500L dobija „onu stvar“. Doduše, ja se ne sećam da sam pročitao da grupacija ima… Pročitaj više »

Don

ma sta je sa plinom…za takvu ragu plin je odlican, a i on je cist..samo kazem zakonodavac gleda jedino i iskljucivo co2, a tu vec nije bajna situacija..

Dack

Čim stave taj novi motor cena je skuplja minimum 2 hiljade,plus skuplje održavanje.Pa ovi što sada voze taj 1.4 običan motor kukaju za cenu servisa .Čim izadju iz garancije održavaju kola po garažama.Za nas je ovaj običan 1.4 motor puna kapa

Role

Pošto si pismen, a ja ne, objasni šta je klirens. Svi poludeli. Srpski jezik jedan od najbogatijih jezika. Upotrebom srpskih reči se može sve reći, a da bude svima razumljivo. Naravno kad neko nema drugih vrlina, onda pokušava da sebe predstavi naročito obrazovanim (siguran sam bez pokrića) upotrebom reči koje većina ne razume.

Djole

Najniža tačka vozila od asfalta. To je klirrens

Dack

Završna obrada celog auta dosta je lošija na tipu nego 500l.Ipak je 500l pravljen za zapadno tržište a Tipo južnu Evropu, Tursku itd.Daleko od toga da Tipo nevalja već ti detalji na kolima su dosta lošije uklopljeni i slabija izolacija.Dok fabrika ugradjuje te starije motore ili jednostavnije za održavanje možda neko od nas može i da kupi takve automobile.

Rikošet

Nema logike, ali hajde neka im bude. Ovom logikom VW bi trebao da ukine T-Roc zbog T-Crossa ili Passat Alltrack zbog Tiguana, jer jedan drugom smetaju. Realnija pretpostavka je da Fiat nema kapaciteta da proizvede toliku količinu motora, osovina, elektronike… koja mu je potrebna da opremi dva veoma slična modela, pa povlači onaj koji se slabije prodaje zbog onog od kojeg se očekuje bolja prodaja.

Zlatko Božović

Fiat 500L se ne sastavlja u Kragujevcu. On se proizvodi u Kragujevcu. Očigledno autor teksta ne zna razliku izmedju sastavljanja i proizvodnje. Model 500L je na zalasku karijere i njegova prodaja je minorna. Fiat je takodje na zalasku karijere i on je u ovom trenutku nemoćan da bilo gde u svetu, pa i u Kragujevcu otpočne proizvodnju nekkg novog modela. Ostaje nam nada da će brak izmedju Fiata i Peugeota zaživeti i da će Peugeot neki budući novi automobil praviti u Kragujevcu. Za sve to je ootrebno vreme…