1. Home
  2. Vesti
  3. Španija pripremila pomoć od 3,7 milijardi evra za automobilsku industriju
Španija pripremila pomoć od 3,7 milijardi evra za automobilsku industriju
4

Španija pripremila pomoć od 3,7 milijardi evra za automobilsku industriju

145
4
Podelite sa prijateljima:

Španski premijer, Pedro Sančez, objavio je paket mera u vrednosti od 3,7 milijardi evra za teško pogođenu automobilsku industriju u toj zemlji.

Planirano je da najavljena finansijska sredstva budu iscrpljena do kraja 2022. godine, a kao jedan od glavnih delova strategije navodi se podsticanje potrošača na kupovinu vozila sa niskom emisijom štetnih gasova.

Španska vlada predvidela je 250 miliona evra za šemu „staru za novo“, pri čemu će vlasnici vozila starijih od 20 godina „dobiti“ do 4.500 evra pri kupovini novog vozila, odnosno država će pomoći njihovu akviziciju sa tim iznosom novca.

Pored toga, plan je da vlada potroši 100 miliona evra za kupovinu vozila sa nižom ili nulta emisijom štetnih gasova za državne potrebe, kao i 100 miliona za regionalne vlasti i njihove automobile.

Ističe se da će 2,6 milijardi evra biti dostupno za kredite industriji, pre svega za modernizaciju fabrika ali i flotnu kupovinu novih automobila. Najavljene su i poreske olakšice za automobilsku industriju.

Španska vlada odobrila je 415 miliona evra koji će kroz grantove biti podeljeni za istraživanje i razvoj novih tehnologija, dok je 95 miliona evropskih novčanica namenjeno za preobuku radnika uposlenih u proizvodnji automobila i delova za iste.

Automobilska industrija predstavlja 10% španskog bruto domaćeg proizvoda i 19% izvoza, a u ovoj grani privrede zaposleno je 650.000 ljudi. Vlasti zemlje sa Pirinejskog poluostrva rešile su da reaguju i značajnije pomognu automobilskim proizvođačima nakon što je Nissan saopštio da će zatvoriti fabriku u Barseloni i na taj način ostaviti bez posla 3.000 radnika.

AutoRepublika 

(145)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Nek je zaposleno koliko god, sve dok je privatno vlasništvo a ne državno (najbolje radničko), država nema šta da pomaže. Gospođa ostvaruju profite,daju sebi dividende, menadžerske plate su milionske pa neka izvade oni iz crnog fonda, kad su vlasnici fabrika. Znači, ako znate ko je vlasnik, tražite od njega neka pomogne i ulozi, ovako ispada dodjemo, cuclamo, kad vas izmuzemo – odemo. A vi pokrivate svo vrijeme nase troškove, minuse (jer sav profit uzme gazda i svaka fabrika je vječno u minusu ili na rubu istog) i kad naidje kriza, država domaćin će da plati sve, a vlasnika nigdje. Jebo… Pročitaj više »

Zvezdan Božinović

Vlada Španije odvaja 200 miliona evra da bi kupila za sopstvene potrebe lokalno proizvedena vozila. Zašto ne vide šta rade ovi naši imbecili, pa ne kupe lepo češku Škodu….

Don

ta skoda je uvijek upletena u namjestanja natjecaja, sjecam se jos iz HR prije 20tak godina,a bilo je i ono kad se namjesti natjecaj bas za audi a6, tacno u litru se specificira njegova zapremina prtljaznika za nekog lokalnog badzu u opcini…

moron

„Španska vlada predvidela je 250 miliona evra za šemu “staru za novo”, pri čemu će vlasnici vozila starijih od 20 godina “dobiti” do 4.500 evra pri kupovini novog vozila, odnosno država će pomoći njihovu akviziciju sa tim iznosom novca.“

A ukupno će da „ode“ 3,7 milijardi. Očito, najmanje „ode“ kupcima.