1. Home
  2. Vesti
  3. Mazda testira dva RX-8 prototipa na Nirburgringu!? (VIDEO)
Mazda testira dva RX-8 prototipa na Nirburgringu!? (VIDEO)
0

Mazda testira dva RX-8 prototipa na Nirburgringu!? (VIDEO)

335
0
Podelite sa prijateljima:

Ipak, ne treba gajiti prevelike nade u dolazak sportskog modela s rotacionim motorom.

Mazdino kontinuirano interesovanje za Wankelov motor ostaje misterija. Japanski proizvođač je poslednji takav model u vidu RX-8 sportiste, proizvodio do 2012. Od tada, kompanija koketira s dotičnom tehnologijom ali bez bilo kakvih konkretnih rezultata.

Pisali smo već o tome kako u Mazdi „sanjaju“ novi sportski model s rotacionim motorom, podgrevajući znatiželju i uzbuđenje kod ljubitelja RX-a. Međutim, verovatnoća za tako nešto je ravna nuli.

Ipak, na Nirburgringu su se pojavile dve Mazde RX-8, sedam godina nakon ukidanja. Ovo „Wankel misteriju“ čini još misterioznijom. Podneseni zahtevi za zaštitu patenta  ove godine, pokazuju da Mazda nastavlja razvoj rotacionih motora, a video je snimljen u danu rezervisanom za proizvođače. Zašto bi japanska marka testirala modele starije od sedam godina?

Verovatniji scenario podrazumeva povratak rotacionih motora u ulozi produžavača autonomije za hibridna vozila. Naravno, ovo je mnogo manje glamurozno od atraktivnog sportiste, ali samu činjenicu da Mazda nastavlja razvoj ovog motora, treba pozdraviti.

Tandem RX-8 verovatno ispod lima krije novi pogonski sistem, sasvim moguće s prisustvom rotacionog motora. Međutim, dok Mazda ne objavi oficijelne informacije i kaže nam da li se radi o produžavaču autonomije ili samostalnoj pogonskoj jedinici, sve što možemo je da spekulišemo.

Očekujemo da se dodatne informacije pojave uskoro.

AutoRepublika

(335)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments