1. Home
  2. Vesti
  3. Škoda Enyaq je sada moćnija i brža
Škoda Enyaq je sada moćnija i brža
4

Škoda Enyaq je sada moćnija i brža

210
4
Podelite sa prijateljima:

Mala modernizacija grupe električnih krosovera imena Škoda Enyaq najavljena je još na proleće, kada je asortimanu dodat najbogatiji paket Laurin & Klement. Sada su sva njegova tehnička poboljšanja proširena na jednostavnije verzije, a pored toga, modernizovana je i Škoda Enyaq RS.

Osnovna verzija sa pogonom na zadnje točkove sa elektromotorom od 180 KS i sa baterijom kapaciteta 58 kWh ostala je bez ažuriranja tehničkog dela i zadržala je oznaku Enyaq 60. Ali, verzije Enyaq 80 i Enyaq 80x su zamenjene opcijama sa indeksima 85 i 85x. Glavna promena je novi elektromotor sa indeksom APP550 na zadnjoj osovini: proizvodi 286 umesto 204 KS. Pogon na sva četiri točka u Enyaqu 85x dodatno ima pomoćni prednji motor, ali je njegova maksimalna sistemska snaga ista kao i kod verzije sa pogonom na zadnje točkove (286 KS).

Kapacitet trakcione baterije, suprotno prethodnim očekivanjima, nije se promenio: ostaje istih 82 kWh. Ali, promenjeni hemijski sastav baterije i prilagođeni softver omogućili su malo povećanje nominalnog opsega: do 565-576 km za automobile sa pogonom na zadnje točkove (u zavisnosti od tipa karoserije) i do 538-548 km za integralni pogon. Poboljšano je vreme ubrzanja do stotke; model Enyaq 85 smanjio je za dve sekunde – na 6,7 sekundi, dok Enyaq 85x je poboljšao cifru za 0,3 s i sada iznosi 6,6 s.

Najprijatniji za vozača Enyaq RS takođe ima novi zadnji motor. Tako je ukupna snaga dva motora porasla sa 299 KS na 340 KS, a vreme ubrzanja do 100 km/h je smanjeno za sekundu i sada iznosi 5,5 s. Sve verzije, osim najslabije, sada imaju maksimalnu brzinu od 180 km/h, iako je ranije ta brzina bila rezervisana za RS (ostale su dostizale 160 km/h). Počev od „osamdeset petice“, svi krosoveri su dobili novi multimedijalni sistem i mogućnost automatskog zaključavanja brave u slučaju da vozač sa ključem napusti automobil.

Proizvodnja ažuriranih krosovera trebalo bi da počne u bliskoj budućnosti; već su se pojavili u evropskom konfiguratoru. Takvi automobili će se naći u prodaji početkom sledeće godine. U Nemačkoj osnovni Enyaq od 180 konjskih snaga košta minimalno 44.200 evra, Enyaq 85x počinje od 51.150 evra, a najbrži RS košta najmanje 61.050 evra. Verzija kupe je u proseku skuplja za dve hiljade evra, ali nije predstavljena u početnoj verziji od 180 konjskih snaga.

AutoRepublika

(210)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Kada citam podatke o cenama i performansama nove Skode pocinjem da se pitam kakvu ulogu marka Skoda ima u VW korporaciji? Da li da se takmici sa markom VW? Donedavno Skoda je bila sinonim za prostran i solidan auto sa pristojnim performansama a uz to relativno jeftin. Sada igra neku svoju igru – koju je u Kini upravo izgubila a do americkog trzista jos nije ni stigla! Jedan od razloga je sve grublji i rustikalniji dizajn, koji sa modernim glatkim i minimalistickim dizajnom nema nikakve veze. Kod gornjeg modela postoji velika diskrapancija izmedju grubog i rustikalnog prednjeg dela i ostatka… Pročitaj više »

MRN

„DO 565-576 km za automobile sa pogonom na zadnje točkove (u zavisnosti od tipa karoserije) i DO 538-548 km za integralni pogon“ Znači, ako voziš u rasponu napunjenosti baterije 10-80% (što je 70% od kapaciteta, pri čemu ova baterija od 82 kWh ima korisni kapacitet od najviše 78 kWh, a onih 70% je oko 54 kWh ), ti pri brzini od 110 na auto putu pri „hladnom vremenu“ (kada troši oko 25-26 kWh), ne možeš preći više od 210 km izmedju dva punjenja. Dva sata vožnje, pa više od sata punjenja „na brzom punjaču“ od 50 kW. To se zove… Pročitaj više »

garbage

Još si i dobro rekao 🙂 Tko kaže da te baš na 10% baterije čeka slobodan punjač – dakle puniti ćeš već čim padneš ispod 30% a vidiš slobodan punjač na autoputu pošto do sljedećeg koji se nalazi 35 km dalje potrošiš još 10 – 15 % baterije. Drugo uračunaj barem 10% manji doseg zbog degradacije – ima onaj battery life kanal, lik na ID3 prvu godinu izgubio 7% baterije, 2 godina 10%, 3-ća godina 11%. Tako da više nema 58kWh, nego samo 51kWh. Treće kada je hladno, baterija ima manji kapacitet, čak i ako isključiš grijanje osjeti se kraći… Pročitaj više »

MRN

Kada budeš želeo tu Fobiju, javi se, „imam jednu“ TSI 95, praktično tek je razradjena ( oko 175 kkm ) 😊