1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Da li je na pomolu partnerstvo između Nija i Mercedesa?
Da li je na pomolu partnerstvo između Nija i Mercedesa?

Da li je na pomolu partnerstvo između Nija i Mercedesa?

1.39K
6
Podelite sa prijateljima:

Partnerstva sa kineskim proizvođačima automobila su sve aktuelnija. Pisasmo o tome da su VW i Audi već zaplovili u te vode. Renault i Mercedes uveliko sarađuju sa Geelyjem, a germanska plemenita marka sada razmatra ulazak u partnerstvo i sa Nijom.

Kako prenosi Reuters, Mercedes i Nio su već razgovarali o mogućoj saradnji koja bi mogla da bude u obliku ulaganja Mercedesa u Nio, ali i u vidu razmene tehnologije, koja bi uglavnom išla u pravcu Nio ka Mercedesu, a ne obrnuto… Nestvarno, zar ne?

Spomenusmo gore da je grupa Volkswagen ovog leta već najavila dvostruko partnerstvo: sa SAIC-om za Audi i sa Xpengom za Volkswagen. U poslednjem slučaju, sporazum je praćen investicijom prema kojoj nemačka grupa uzima 4,9% kapitala kineskog proizvođača i koristi u zamenu za pristup njegovim tehnologijama. Sa svoje strane, LeapMotor je u prilično poodmakloj fazi pregovora sa „narodnom markom“ i Stellantisom.

Što se tiče Mercedesa i Nija, razgovori su u fazi metastaza sa sastancima na najvišem nivou između Ole Kelenijusa i Vilijama Lija. Dva proizvođača se takođe slažu da za sada razgovaraju o jednostavnim neformalnim temama između dva šefa, kakve mogu redovno da vode sa drugim proizvođačima.

Za Mercedes bi takav sporazum takođe mogao da bude posebno problematičan. Dva glavna akcionara nemačke grupe su u stvari kineske grupe BAIC i Geely (akcije u stvarnosti direktno drži Li Šufu), koji poseduju redom 9,98 i 9,69 procenata Mercedesa i mogli bi negativno da gledaju na ulazak na scenu trećeg „lopova“…

AutoRepublika

(1388)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Mercedes je u poteri za znanjem – to je poenta izvestaja. Dokaz o tome koliko je EU industrija nisko pala na podrucju novih tehnologija, narocito e-pogona. Mercedesovi veliki deonicari ce sigurno postaviti prepreke za ovo novo druzenje Mercedesa i Nia jer obe kompanije imaju vise nego dovoljno znanja iz tih oblasti.

BB

Veliki dioničari su se već dogovorili da i Nio uzme 9 zapeta, cirka nešto procenata, dok je to došlo u novine, to je gotova stvar… 😉

Tamo daleko

Skoro 20% Mercedesovih akcija je u vlasništvu 2 kineska deoničara.

BB

I prave ulaz za trećeg 😀

Matija

Ne verujem da je treci potreban. Ova dvojca bi da zauzmu ceo Mercedes.

Matija

Znam. To je bio sok za celu Nemacku kada je vest pukla u javnosti! U medjuvremenu situacija se smirila, izgleda da su ostali vlasnici akcija ukapirali da je veza sa Kinezima garant za uspesan ulazak u eru e-vozila.