1. Home
  2. Vesti
  3. Range Rover Evoque (2019.) – sve što znamo do sada
Range Rover Evoque (2019.) – sve što znamo do sada
0

Range Rover Evoque (2019.) – sve što znamo do sada

897
0
Podelite sa prijateljima:

Jaguar Land Rover će tokom sledeće godine, tržištu predstviti novu generaciju veoma popularnog krosover modela Range Rover Evoque. Još uvek aktuelna generacija je debitovala pre sedam godina, a dizajn modela je bio toliko uspešan da on i tako dugo nakon premijere, izgleda prilično sveže, i usklađeno sa modnim trendovima.

Prevashodno zahvaljujući dizajnu, Range Rover Evoqu se i dalje prodaje u velikom broju primeraka, a statistike pokazuju da je 100.000 primeraka usrećilo nove vlasnike širom sveta, samo tokom prethodne godine.

Dakle, na osnovu ovih iznetih činjenica, jasno je da će stilski izraz krosovera evoluirati u novoj generaciji, odnosno da nije za očekivati neke radikalne promene u dizajnu.

Druga generacija modela Evoque će biti zasnovana na krućoj verziji šasije koju koristi aktuelni model, što će olakšati posao inženjerima oko finog kalibrisanja ogibljenja. Cilj proizvođača je da nova generacija ponudi viši nivo komfora, dok se istovremeno očekuje da će rezultati na temu aerodinamike doprineti nižem broju decibela u putničkoj kabini, prilikom kretanja krstarećim brzinama.

Paleta agregata će biti nova. Evoque će dobiti čistije, ekološki podobnije turbo benzinske i dizel jedinice. Očekuje se i plug-in hibridna verzija, ali u kombinaciji koja koristi dizel motor. Na ovaj način, emisije ugljen dioksida će biti svedene na samo 45 grama po pređenom kilometru.

Land Rover će takođe koristiti tehnologiju baterije od 48V u blago hibridnoj verziji. Čisto električni model je malo verovatan, jer se veruje da će prvi čisto električni automobil marke Land Rover biti zaseban model sa Range Rover oznakama.

U unutrašnjosti, verovatno je da će Evoque slediti postavku koja je predstavljena u većem modelu, Range Rover Velaru. To dakle podrazumeva visoko postavljen ekran osetljiv na dodir preko kojeg se upravlja satelitskom navigacijom, telefonom i funkcijama stereo uređaja. Sekundarni deo info-zabavnog sistema je pozicioniran niže, a njegova upotreba omogućava podešavanja klima uređaja, kao i izbor režima vožnje. Biće dostupna i opcija konektivnosti Apple CarPlay.

Iako je opšti trend da vozila rastu iz generacije u generaciju, novi Evoque neće slediti tu filozofiju. Dužina vozila sigurno neće biti značajno veća od sadašnjeg modela, ali će međuosovinski razmak izvesno biti izdašniji, na radost putnika sa zadnje klupe. Zapremina prtljažnika će biti veća za nekih, do 10%.

Novina je i to da će se u ponudi naći manji broj verzija. Opcija sa troje vrata je već isključena iz dalje proizvodnje, čak i na modelu aktuelne generacije, pa se ona neće naći u ponudi ni kod noviteta. Ipak, kabriolet verzija, čiju smo trenutnu verziju testirali, opstaće u ponudi još neko vreme, sve dok se na tržištu ne nađe nova generacija, početkom naredne decenije.

Dakle, novitet će prvih par godina biti moguće pazariti, samo u verziji sa petoro vrata.

(897)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments