1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Reli legenda u drumskom izdanju
AR pijaca klasika: Reli legenda u drumskom izdanju

AR pijaca klasika: Reli legenda u drumskom izdanju

785
1
Podelite sa prijateljima:

Ferdinand Pih možda nema ono legendarno ime kao njegov deda Ferdinand Porše, ali će se mnogi automobilski eksperti složiti da je moguće ostvario još veći uticaj na automobilski svet. Karijeru je započeo u „rodnom“ brendu Porscheu pre nego što je prešao u Audi, a jednog dana će predvoditi celu grupaciju Volkswagen.

Pihova logika je bila da je tehnologija ta koja privlači kupce i da sve firme koje je predvodio moraju da budu vodeće u svetu tehnologije.

Sigurno je najveći uticaj ostvario u Audiju, gde je od „fensi“ Volkswagena napravio dostojnog rivala firmama kao što su Mercedes i BMW. Za današnju pijacu dana smo izabrali jednu od legendi koju je proslavio baš Pih, a to je čuveni Audi Quattro.

O ovoj legendi smo pisali dosta puta i teško da imamo nešto novo da kažemo. Napravljen je s jasnom idejom da dominira u profesionalnom auto-moto sportu i to isključivo u tadašnjoj Grupi B svetskog reli šampionata (WRC).

Quattro nije bio pionir ni turbobenzinaca, pa ni pogona na sva četiri točka, ali je svakako profesionalno kombinovao sve karakteristike u jedan poželjan paket. I zaista je dominirao u WRC-u s pobedama na 23 relija u periodu od 1981. do 1986. godine i po dve vozačke i konstruktorske titule.

A da bi se Quattro mogao pojaviti na stazama, prvo se moralo desiti da oređeni broj drumskih jedinica završi na javnim putevima. Serijski model će se proizvoditi od 1980. do 1991. godine i u tom periodu će pronaći 11.452 kupca. Bio je zasnovan na izdanju kupea Audija 80 generacije 80 i sa njim je delio mnogo delova, ali je mehanika bila potpuno nova.

Pokretao ga je 2,1-litarski turbobenzinac s pet cilindara u rednoj konfiguraciji, što je bilo dovoljno za 197 konjskih snaga i maksimalnu brzinu od 220 km/h. Ovaj motor će ujedno da bude jedini u ponudi tokom cele Quattrove istorije pre nego što ga zameni nešto veći radne zapremine 2,2 litre i 217 „grla“.

Kao što smo spomenuli, pogon na sva četiri točka je bio revolucionarni u svoje vreme i naterao je konkurenciju da krene istim putem. Spomenućemo da je jedini menjač u izboru bio petostepeni manuelni.

Primerak iz današnjeg oglasa je sa američkog tržišta gde se Quattro prodavao od 1983. do 1986. godine. Ovi modeli imaju generalno slab imidž kod kupaca iz nekoliko razloga, od toga da su strožiji zakoni na račun bezbednosti rezultirali time da stižu s većom masom, a i spomenuti 2,1-litarski turbobenzinac je razvijao tek 160 „grla“ zbog novih zakona o izduvnim gasovima.

Tek 664 primerka će pronaći kupce „preko bare“, iako se Audi kasnije baš trudio da ga stavi u oči javnosti preko takmičenja u raznim američkim serijama. Fabričke informacije ilustruju da je ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h trajalo 8,1 sekundu uz maksimalnu brzinu od 202 km/h. Spomenućemo da je takvo zadovoljstvo koštalo 35.275 američkih dolara ili čak 108.738 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca.

Automobil se inače nalazi u gradu Roksbro unutar američke savezne države Kolorado i do sada je prešao 126.400 kilometara. Vlasnik kaže da je izvršio i nekoliko modifikacija, od čega je najveća ona na račun farova sa evropskog rođaka, pa Quattro svakako deluje privlačnije. Uglavnom je u originalnom stanju, a u rukama istog vlasnika se nalazi još od 1988. godine.


Aukcija je donela 28 ponuda, a najviša je iznosila 55 hiljada američkih dolara.

AutoRepublika

(785)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Zaista je i bio legenda. A i danas poželjno deluje.