1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Lincolnov pokušaj premijum roudstera
AR pijaca klasika: Lincolnov pokušaj premijum roudstera

AR pijaca klasika: Lincolnov pokušaj premijum roudstera

190
6
Podelite sa prijateljima:

Ako je jedna stvar danas bolja nego ikada ranije u automobilskoj industriji, to je svakako podatak da razni koncepti i prototipovi bivaju sačuvani. Nekada je bio običaj da završe pod presom onog momenta kada se publika zadovolji od njih, dok u današnjim vremenima bivaju donirani muzejima i sličnim institucijama, a često su neki prodati i privatnim kupcima.

Lincoln Mark X je jedan od takvih četvorotočkaša i uskoro ćemo ga videti na aukciji, pa je red da se podsetimo zašto je u svoje vreme bio toliko specijalan.

Mark X je nastao u vreme kada je retro stil bio veoma česta tema. Vlasnik Lincolna (to je Ford) je nudio nekoliko modela sa takvim dizajnom, od čega su sigurno najpoznatiji Mustang i Thunderbird. Posebno je bila zanimljiva jedanaesta generacija Thunderbirda i proizvodila se od 2002. do 2005. godine. Ford je želeo da se priseti na istoimeni model iz pedesetih godina prošlog veka, pa je Thunderbird postao skupoceni roudster za dve osobe. Delio je platformu DEW98 zajedno sa modelima Jaguar S-Type i Lincoln LS, a pokretao ga je 3,9-litarski benzinac sa osam cilindara sa 252 ili 280 „grla“ (zavisno od godine proizvodnje).

Snaga se prenosila na zadnje točkove preko petostepenog manuelnog menjača. To je bilo dovoljno za ubrzanje od nule do 100 km/h za 6,7 sekundi i maksimalnu brzinu od 248 km/h.

Neko se u Fordu dosetio da bi Thunderbird bio super baza i za Lincolnov skupoceni roudster, a na Salonu automobila u Detroitu 2004. godine je debitovao Mark X. Sličnost između dva automobila je bila očigledna na prvi pogled, ali je Lincoln ipak dodao neke svoje specifične detalje, kao što su maska hladnjaka, veoma široka zadnja svetlosna grupa i posebno krov.

Thunderbird i Mark X su se najviše razlikovali na račun enterijera, gde je premijum brend imao mnogo kvalitetnije materijale i generalnu višu završnu izradu. Sve promene su rezultirale da Mark X bude nešto kraći, ali je zapravi imao duže međuosovinsko rastojanje da bi se oslobodilo više prostora na sedištima.

I zašto onda ovaj projekat nije ugledao svetlost dana sa serijskom proizvodnjom? Najviše iz razloga što spomenuti Thunderbird nije bio prodajni hit kojim se Ford nadao (isporučeno je 68.098 jedinica tokom četiri godine proizvodnje) i koštao je firmu dosta novca. Samim tim, sve šanse da će biti predstavljen još skuplja verzija pod značkom Lincolna su pale u vodu. Spomenućemo da je ovaj koncept potpuno funkcionalan i legalan za uličnu upotrebu.

Mark X je tokom poslednje dve decenije nekoliko puta promenio vlasnike. Šta-više, jedan od kupaca je bio čovek po imenu Džejms Povel, koji je zapravo radio u dizajnerskom timu za ovaj automobil i posedovaće ga od 2010. godine pa sve do svoje smrti protekle godine.

Kao što smo spomenuli, koncept će se uskoro naći na aukciji, a eksperti smatraju da bi vrednost trebala da bude oko 80 hiljada dolara.

Zoran Tomasović

(190)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Ova dizajn studija mi je poznata – „dodjoh, videh i zaboravih!“ Vec na prvi pogled zakljucio sam da je ovo strateski promasaj – Linkoln nije marka za sportske automobile, narocito ne za rodstere. Auto na slikama dovoljno je dugacak, njegovo rastojanje osovina takodje, da mu se dodaju jos dva komforna sedista i da postane luksuzni kupe! Takodje i kabriolet sa 4 sedista. To bi bilo sasvim u skladu sa tradicijom i karakterom marke.

Yankee

Daleko je ovo od sportskog automobila. Lincoln Mark X, kao i Ford Thunderbird na kom je bio zasnovan, su napravljeni za sporije krstarenje starijih ljudi. Tipa da negde uz obalu Kalifornije spustis krov i polako vozis dok pri tom imas sav luksuz i komfor.

Matija

Slazem se! Namena se uklapa u filozofiju firme ali ne auto. Veliki kupe/kabrio bio bi ono pravo. Dizajn: – Prednja resetka podseca na Continental – to je OK. – Napred bi trebalo da ima 4 fara umesto ove dve neozbiljne potkovice. – Gledano sa strane, auto izgleda smesno – jer je zadnji deo duzi nego prednji! Produzenje kabine do iznad zadnje osovine resilo bi ovu disproporciju. – Nedostaje onaj mali skok karoserije preko zadnje osovine koji ima Continental. To bi povecalo slicnost! – Kokpit sa cetvrtastim instrumentima, koji lice na budilnik moje bake, deluje retro-klasicno. Oseca se kvalitet! Steta je… Pročitaj više »

Matija

Ovako bi mogao da izgleda – veliki kupe sa 4 sedista, takodje u kabrio varijanti.

comment image

BB

Daleko bolje proporcije nego ovaj iz teksta

Matija

Slucajno sam pronasao koji je Lincolnov model bio uzor za ovu dizajn studiju – original je lepsi od studije! 🙂

comment image
Lincoln Continental Mark III, 1971

Bio je takodje poznat po tome sto je imao jedan od najvecih motora ikada ugradjenih u jednu limuzinu: V8, 7,5 lit., 365 KS – kasnije je kastriran na samo 197 KS zbog limita izduvnih gasova.

Izmenjeno 2 meseci pre od strane Matija