1. Home
  2. Vesti
  3. Porsche sprema električni SUV kao odgovor na BMW iX
Porsche sprema električni SUV kao odgovor na BMW iX
1

Porsche sprema električni SUV kao odgovor na BMW iX

168
1
Podelite sa prijateljima:

Porsche radi na potpuno električnom SUV-u koji će ponuditi nove nivoe luksuza i biti iznad Cayennea u hijerarhiji.

Najavljen tokom ažuriranja strategije od strane nemačkog proizvođača prošle nedelje, novi model, koji ima kodno ime K1, koristiće modifikovanu verziju predstojeće električne arhitekture SSP VW grupe. Sedmi model u Porscheovoj liniji će zapravo biti rival BMW-ovom SUV-u iX.

Neobičnim potezom, šef Porschea Oliver Blume ne samo da je otkrio plan za vozilo, već je i potvrdio gde će se ono proizvoditi. Rekao je: „Planiramo da našem portfoliju dodamo novi luksuzni, potpuno električni SUV model, koji će sići ​​sa proizvodne linije u Lajpcigu.

Ovo će dodatno proširiti našu poziciju u segmentu luksuznih automobila. Posebno ciljamo na segmente sa većom maržom i želimo da na ovaj način iskoristimo nove prodajne mogućnosti.”

Naša ekskluzivna slika pokazuje kako bi Porsche mogao da pojača profil trenutnog Cayennea uz usvajanje jasnih stilskih oznaka električnog vozila. Verovatno je da će kompanija svoju ponudu učiniti hrabrijom alternativom polarizovanom izgledu iX-a.

Najava koja potvrđuje da će ovaj novi automobil koristiti platformu SSP Sport takođe je otkrila da će postojati fokusiranija (i skuplja) verzija sveobuhvatne arhitekture VW grupe. Očekuje se da će SSP – ili platforma za skalabilne sisteme – stići do 2026. godine, i kombinovaće najbolje elemente trenutne platforme MEB VW grupe i postavku PPE koja treba da podrži dolazeći potpuno električni Porsche Macan 2024. godine.

Sada se očekuje da će konvencionalni proizvodi SSP biti ograničeni na tehnologiju od 400 V, što će pomoći da se cene drže niskim, ali da će modeli zasnovani na SSP Sportu ponuditi električnu mobilnost na 800 V koja može da podrži punjenje do 350 kW. Porsche predvodi projekat SSP Sport, ali će Lamborghini, Bentley i Audi verovatno koristiti i ovo.

Porsche je takođe otkrio da će sledeće generacije Panamere i Taycana koristiti SSP Sport. Kao i Macan, Porsche takođe planira da napravi sledeću generaciju Cayennea kao potpuno električno vozilo, koristeći PPE.

AutoRepublika

(168)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Novi e-SUV bice pozicioniran iznad Cayennea – sasvim u trendu svih elitnih proizvodjaca, pomeraju program navise gde su profiti veci. Proizvodjaca auto-konfekcije tipa Stelantis ima vise nego dovoljno.