1. Home
  2. Vesti
  3. U Teslinoj gigafabrici sve je više nezgoda na radu
U Teslinoj gigafabrici sve je više nezgoda na radu
6

U Teslinoj gigafabrici sve je više nezgoda na radu

590
6
Podelite sa prijateljima:

U nemačkoj fabrici američkog proizvođača električnih automobila Tesla očigledno je sve veći broj nezgoda na radnom mestu. Časopis Stern prenosi, pozivajući se na dokumente nadležnih i hitnih službi, da se samo između juna i novembra prošle godine u fabrici u Grinhajdu kod Berlina dogodilo 190 prijavljenih nesreća – što odgovara skoro jednoj dnevno. Nesreće na radu u Nemačkoj se moraju prijaviti ako lekar otvori bolovanje od najmanje tri dana povređenom radniku.

Prema istraživanju, dokumenti spasilačkih centara takođe pokazuju da je hitna pomoć ili helikopter za spasavanje pozvan u fabriku u 247 slučajeva u prvoj godini nakon otvaranja u martu 2022. Poređenja radi: fabrika Audija u Ingolštatu imala je samo trećinu od gorepomenute brojke prijavljenih nezgoda u istom periodu, na osnovu broja zaposlenih.

Reč je između ostalog o opekotinama, hemijskim opekotinama i odsečenim udovima. „Izuzetno sam zabrinut da će neko umreti u nekom trenutku“, rekao je direktor okružnog sindikata IG Metall za Berlin, Brandenburg i Saksoniju, Dirk Šulce.

Vest da je u fabrici u poslednjih godinu i po dana prijavljeno 26 ekoloških udesa deluje gotovo bezazleno u poređenju sa tim. To proizilazi iz informacija iz Brandenburškog državnog ureda za životnu sredinu, o kojima Stern izveštava i koje su dostupne i Nemačkoj novinskoj agenciji. Radi se o prosutim supstancama kao što su farba ili dizel, kao i o požarima.

U septembru 2022. godine, na primer, prema Državnoj agenciji za životnu sredinu, požar na ilegalnom odlagalištu otpada izazvao je iseckani akumulator u drvenoj transportnoj kutiji. Prikupljena je voda za gašenje i raskopana je zahvaćena neasfaltirana površina. Nekoliko dana kasnije tamo su se zapalili karton i drva. Voda za gašenje je procurila, ali uzorci tla nisu bili upečatljivi.

Za nesreću u aprilu 2022. godine u farbari sa 15.000 litara mešavine boje već je bilo poznato. U to vreme, uprava za vodu okruga Odra-Špreja je tečnost klasifikovala kao malo opasnu za vodu. Nije dospeo u podzemne vode.

Tesla priznaje incidente, ali naglašava da nijedan incident nije bio incident po saveznom zakonu o kontroli imisije i da nijedan incident nije prouzrokovao štetu po životnu sredinu. Deo fabrike nalazi se u vodozaštitnom području, gde su se ekolozi više puta žalili. Međutim, Tesla odbacuje zabrinutost.

AutoRepublika

(590)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Ne znam zašto, ali, mislio sam da je u fabrikama Tesle „sve pod konac“ i „med i mleko“. Da je bolje i bezbednije nego nekada davno radnicima na brenti u nekoj pilani na Ravnoj Romaniji. Ali, šipak …

BB

A ja sam mislio da tamo i nema radnika, da sve roboti rade 😜

Matija

Elon Musk tretira radnike kao masine!

MRN

Ja sam godinama mislio da su na Zapadu veoma visoki standardi u primeni mera zaštite na radu, sve dok nas naš predsednik pre par godina nije obavestio da u USA „na svakih deset sekundi pogine jedan perač prozora“ …
Tad sam shvatio da je Zapad zaista otišao u tri majčine …

BB

Nije valjda Toni Montano nastradao? 😜🤣😂

onako

Tesla: 247 na 12 000 zaposlenih je 0,0205833333333333 ili oko 2%

prosjek u Njemackoj je 2.3-2.4% za sve zaposlene, znaci ne samo industrija nego i kancelaije i ostalo, po izvjestaju istog izvora
https://aug.dguv.de/arbeitssicherheit/jahresbilanz-2021/