1. Home
  2. Vesti
  3. Kompaktni BYD Dolphin je već proizveden u pola miliona primeraka
Kompaktni BYD Dolphin je već proizveden u pola miliona primeraka
1

Kompaktni BYD Dolphin je već proizveden u pola miliona primeraka

762
1
Podelite sa prijateljima:

BYD je najveći proizvođač elektrifikovanih vozila na svetu. Prošlo je dosta vremena otkako je Build Your Dreams („Izgradi svoje snove“ – skraćenica BYD) počeo svoj napad na evropsko tržište. Najpristupačniji električni automobil koji kineski brend prodaje ovde je BYD Dolphin, koji je postigao važan jubilej.

Proizvodnja Dolphina dostigla je 22. septembra ove godine 500.000 jedinica. Ovo električno vozilo C segmenta već se može pohvaliti da je u automobilskom klubu sa više od pola miliona proizvedenih jedinica. I sve to u rekordnom roku. „Delfin“ je stigao u prodajne salone u avgustu 2021. godine.

Dolazak ovog modela na evropsko tržište izazvao je veliko interesovanje zbog uloge koju ima u rastućoj ponudi BYD-a. Još više ako se uzme u obzir da u Kini drži liderstvo u C segmentu kao najprodavaniji kompakt 19 uzastopnih meseci.

Ova prekretnica dolazi ubrzo nakon što je Dolphin stigao na brazilsko tržište. To je globalni električni automobil koji BYD koristi kao predvodnika da uspostavi svoju poziciju brenda elektrifikovanih vozila na određenim tržištima.

Među glavnim rivalima Dolphina su dobro poznati modeli kao što su Volkswagen ID.3 i Nissan Leaf. Veliki konkurent BYD-ovom električnom kompaktu je, bez sumnje, MG 4 Electric koji je napravio revoluciju na evropskom tržištu svojom niskom cenom (u odnosu na konkurenciju, da se razumemo)

Razvijen na BYD-ovoj e-Platformi 3.0, novi Dolphin je električno vozilo sledeće generacije. Opremljen je tehnologijom baterija tipa Blade kineske proizvodnje i ima spoljašnji dizajn zasnovan na jeziku „Ocean Aesthetics“. Početna cena u Španiji mu je oko 35.700 evra.

Zahvaljujući bateriji od 60,45 kWh, ima domet od 427 kilometara prema WLTP-u. Motor sa 150 kW (204 KS) i 310 Nm maksimalnog obrtnog momenta omogućava mu da ubrza od 0 do 100 km/h za 7 sekundi i dostigne maksimalnu brzinu od 160 km/h.

AutoRepublika

(762)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Veoma originalan i interesantan auto! Bio bi jos lepsi kada bi mu cena bilo ispod 30.000. 🙂