1. Home
  2. Prezentacije
  3. Restilizovani Genesis GV80 dobio i modifikaciju sa siluetom kupea
Restilizovani Genesis GV80 dobio i modifikaciju sa siluetom kupea
3

Restilizovani Genesis GV80 dobio i modifikaciju sa siluetom kupea

220
3
Podelite sa prijateljima:

Ukupan broj proizvedenih automobila s amblemom Genesisa je pre samo nedelju dana premašio cifru od jednog miliona. Ispostavilo se da je od svih modela marke najpopularniji sedan Genesis G80 (391 hiljada isporučenih komada), a to je najvećim delom tako jer je u proizvodnji od 2016. godine. Na drugom mestu se našao krosover Genesis GV80, i od početka 2020. godine je kupce pronašlo 174 hiljada jedinica.

Evo trenutka kada je i GV80 prošao kroz proces planirane restilizacije, i taj momenat se poklopio s debijem kupeolike alternative.

Levo beše, desno biće

Promene na spoljašnosti vozila su minorne. Rešetka hladnjaka sada poseduje dvostruke dijagonalne letvice, dok je izmenjena i konfiguracija usisnika vazduha u braniku. Dekorativni detalji koji asociraju na hrom su umnoženi. Dualni LED farovi imaju identičan oblik, ali su sada izvedeni oslanjanjem na matriks tehnologiju nazvanu MLA (Micro Lens Array). Nov je trim na zadnjem odbojniku a isto se može kazati i za stil naplataka prečnika od 20 do 22 cola. Revidirana je i paleta rasploživih nijansi za školjku.

Ako rekosmo da je eksterijer mizerno izmenjen, možemo da potvrdimo da je više novina u enterijeru. Krosover GV80 pruža novi frontalni panel na kom je jedan ekran dijagonale 27 inča. Dolazi u tehnologiji OLED-a, ali manjka za natkrivku. Na tom displeju se nalaze prikazi instrumentacije i multimedijalnog sistema, a nema fizičke pregrade između te dve zone.

Obruč upravljača će u budućnosti imati tri paoka, dok je ranije bio dvokrak. Centralna konzola je isto tako nova, iako je kontrolni panel klima uređaja s tasterima i dugmićima zadržan. Centralni tunel je takođe izmenjen i rotacioni tasteri su drugaačiji, dok su pregrade s držačima čaša ostale bez poklopca. Proširen je set elektronskih pomagala vozaču.

Najvažnija promena koja se tiče mehanike podrazumeva izostavljanje trolitarskog turbodizela iz ponude. Taj blok je nudi 278 konjskih snaga, i više se neće ugrađivati u verzije namenjene domaćem tržištu, ali nije isključeno da će ga biti na izvoznim destinacijama.

Turbobenzinski agregati ostaju isti: četovorocilindarski 2,5-litraš sa 304 konjske snage i 422 Nm najvišeg obrtnog momenta, a tu je i šestoklipni 3,5-litarski motor sa 380 „konja“ i 530 Nm. Prednje kočnice poseduju fiksna klješta koja su aktuelna već dve poslednje godine na modelu GV80. Sistem oslanjanja integriše adaptivne amortizere koji menjaju stepen upijanja neravnina, to jest tvrdoću, u skladu sa zapisom koji obezbeđuje kamera montirana na nosu vozila.

Eto, dođosmo do glavne novine. Da, pričamo o modelu punog naziva Genesis GV80 Coupe. Proletos ga videsmo u obliku koncepta, ali sada je tu u serijskom izdanju. To je prvi kupeoliki krosover Genesisa i u njegovoj kreaciji, konstruktor se rukovodio onim što je video na nemačkim adutima po imenu BMW X6 i Mercedes-Benz GLE Coupe. Oblik karoserije Korejca je veoma sličan.

Ali, tu su i neke originalne solucije. Na primer, zadnji spojler u vidu pačijeg kljuna ili repa ili šta već „od patke“, je inspirisan onim što smo videli na prošlogodišnjem konceptu zvanom Genesis X Speedium Coupe.

Verzija kupea je za 25 milimetara duža (4.965 mm) i za 5 mm niža (1.710 mm) od onoga što krasi standardni GV80. Ovaj krosover poseduje osobene odbojnike i rešetku hladnjaka, kao i četiri dodatne pregrade ispod glavne rešetke hladnjaka. Pride, različit je i stil felni, ali je prečnik takođe u intervalu između 20 i 22 inča.

U putničkoj kabini možemo vidite trim koji se oslanja na obilniju upotrebu ugljeničnih vlakana, a tu je i obruč upravljača s potsečenim ovalom. Naslon drugog reda sedišta je deljiv shodno proporciji 40:20:40. Kupe naravno nema treći red sedišta, a tako nešto je uobičajeno na „običnom“ primerku GV80-a.

Kupe Genesis GV80 se nudi s istim 2,5 i 3,5-litarskim turbobenzinskim motorima, a obe verzije imaju opcije sa zadnjim ili integralnim pogonom. Ali dodatno, tu je i treća – najmoćnija modifikacija. U njoj je benzinski motor V6 radne zapremine 3,5 litra opremljen natpunjenjem koje radi na naponu od 48 volti. Ovakav pogonski sklop je debitovao na limuzini po imenu Genesis G90.

Moć pogonskog bloka je u ovom slučaju uvećana na 415 konjskih snaga i 549 Nm, dok je u serijsku opremu uključen i prenos snage na sva četiri točka, ali je on samo privremen jer je obezbeđena spojnica za prednju osovinu.

Nanovo je podešena osmobrzinska automatska transmisija, dok je najekstremniji režim vožnje po imenu Sport+ našao svoje mesto u katalogu za ovaj model. Tu je i pomoć za maksimizaciju i optimizaciju prenosa pogonske sile na podlogu (takozvani launch control). Avaj, dinamičke karakteristike nisu objavljene.

Za kraj da kažemo da se izvozom ovog modela kreće u narednoj godini, ali da će na korejskom tržištu, on postati dostupan već u oktobru.

AutoRepublika

(220)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

E, jes lep ali meni je nova Skoda lepsa! 🙂 🙂 🙂 Da li je sada jasno gde je Skodin problem? I ne samo njen – kompletna VW korporacija je zastarela!

s mile

Između crvenog i crnog, teško bi se odlučio …xa…xa…xa

Odlični su

MRN

Korektno deluje. A tako mi deluju i njegovi motori i oprema.