1. Home
  2. Prezentacije
  3. Predstavljena preteča T klase Mercedes-Benz EQT
Predstavljena preteča T klase Mercedes-Benz EQT
1

Predstavljena preteča T klase Mercedes-Benz EQT

812
1
Podelite sa prijateljima:

Iskustvo koje je Daimler stekao s ponudom modela Mercedes-Benz Citan ne može se nazvati prijatnim, ni u kom slučaju. U Evropi je ovaj model prodavan četiri puta sporijim tempom od donorskog kombija s oznakama Renault Kangoo. Ali, Daimler ne želi da odustane od MPV priče, kao što je to već učinio u segmentu pikap kamioneta i neuspehom zvanim X klasa.

Naspurot tome, ortaci u segmentu kombija su analizirali koje su greške počinili i kao rezutltanta tog procesa je osmišljen vesnik noviteta, konceptni automobil Mercedes-Benz Concept EQT.

Gama noviteta će biti proširena i podeljena po linijama porodica starijih modela s oznakama
Vito i V klasa. Naziv Citan će biti upotrebljen samo na teretnim modifikacijama kobmija, kao i na najprostijim putničkim verzijama.

Nasuprot uvodnim izdanjima, prestižnije putničke varijante će biti preimenovane u Mercedes T klase. Pride, obe varijante će dobiti električne alternative, dok će putnički četvorotočkaš biti poznat jednostavno kao Mercedes-Benz EQT.

Trokrake zvezde sa značkom EQT će u stvari, kao i do sada biti „najbliži rođaci“ modela Renault Kangoo, ali sada u novoj, trećoj generaciji. Ovoga puta su Daimlerovi inženjeri od starta uzeli učešća u razvoju automobila, pa je i originalni Kangoo postao prestižniji i udobniji, dok će za buduću T klasu, zar ste sumnjali, Mercedes upotrebljavati atribut „premijum“, i neće nuditi nikakve popuste.

S druge strane, ko to može i da proveri, to jest da li su zaista nemački inženjeri učestvovali u razvoju noviteta (a i zašto bi?), ili je ovo samo priča za javnost kako bi se pogurala prodaja, po višim cenama, naravno.

Ovo ne kažemo slučajno, jer i sam letimičan pogled na koncept EQT otkriva da je osnova bio pristupačni Kangoo. Oba vozila imaju identično karoserijsko obličjem, bočni prozori su isti, pa čak i zadnje signalne grupe (doduše, ne računajući središnju pregradu).

Ali zato EQT poseduje u potpunosti usaglašen stil nosa vozila s onim što forsiraju ostali modeli trokrake zvezde. Atributi svojstveni za konceptne prikaze zasigurno neće opstati na serijskim verzijama. Tu se momentalno ističu felne prečnika 21 inča, ručice za otvaranje vrata koje se uvlače u karoseriju i panoramski krovni otvor.

Ovde prikazani Mercedes-Benz Concept EQT je stigao s kabinskom postavkom koja podrazumeva tri reda za sedenje, a takav format ne nudi čak ni Kangoo, pa je dužina studije impresivna i iznosi 4.945 milimetara. Širina je na nivou od 1.863 mm, dok je visinska kota na 1.826 mm.

Kao i kod pominjanog kombija zvanog Kangoo, na zadnjoj (to jest ovde srednjoj) klupi se mogu montirati čak tri dečija sedišta, iako je instalirano samo dva para Isofiks kopči. Treći red sedišta podrazumeva dve zasebne jedinice koje mogu biti preklopljene ili uklonjene u potpunosti.

Iako je čeoni panel svojstven samo za Mercedes, generalna postavka elemenata u ovom delu kabine je identična „fazonu koji fura“ pristupačni Renault. Jednako nepremijum je čak i ekran multimedijalnog sistema, dok su ostale spravice date po ukusu starije garde, to jest ostale su analogne.

Međutim, zato je softver „pravi“. Poznat nam je po akronimu MBUX koji nudi funkcije glasovne kontrole, dok su tu fizički tasteri, kao i korporativno naširoko implementiran obruč upravljača. Koncept je presvučen u belu nappa kožu, dok se i poklopac prtljažnika otvara i zatvara električnim putem.

Narode, to bi bilo sve za sada o ovom modelu. Na serijske verzije ćemo morati da popričekamo. Prvi će ove godine pred publiku Mercedes-Benz Citan, i to odmah u formi elektromobila. Putnička T klasa se očekuje 2022. godine, dok će baterijski Mercedes-Benz EQT stići kao poslednji u nizu.

Sa srećom Švabe!

AutoRepublika

(812)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Znači Mercedes je nabavio čarobni štapić kojim svaki Renault koji dotakne pretvara u premium Mercedes… 😂🤣 Njihovo razvojno odjeljenje u stvari razvija čarobne štapiće…😜