1. Home
  2. Vesti
  3. Volkswagen uvećava investicije u programe za proizvodnju baterija
Volkswagen uvećava investicije u programe za proizvodnju baterija
0

Volkswagen uvećava investicije u programe za proizvodnju baterija

102
0
Podelite sa prijateljima:

Volkswagen grupa nastoji da što pre prestane da zavisi od dobavljača baterija za električne automobile. 

Dakle, cilj je imati sopstvenu proizvodnju ove ključne komponente, stoga je rukovodstvo Volkswagena odobrilo uvećanje investicija u ovom sektoru. Dok se čeka da Volkswagen otvori svoju prvu fabriku baterija, nemački automobilski div moraće se oslanjati na dobavljače. U ovom trenutku, čini se da će preferirati ulaganje u evropske kompanije.

Tako je švedski Northvolt nedavno saopštio da će uskoro otvoriti novi pogon za proizvodnju baterija, te da je Volkswagen uložio čak 620 miliona dolara, kao jedan od glavnih investitora u ovu kompaniju. Northvolt gradi fabriku na severu Švedske čiji bi godišnji kapacitet baterija trebalo da iznosi 60 gWh, umesto nekadašnjih 40, kako je isprva bilo planirano.

Northvolt ima velike planove, te im je cilj da do 2025. godine drže učešće od 25% na evropskom tržištu baterija. Volkswagen poseduje udeo od 20% u ovom švedskom preduzeću. Stoga ne treba da začudi podatak da je Volkswagen u martu potpisao ugovor o nabavci baterija sa Northvoltom, a ukupna vrednost istog iznosi neverovatnih 14 milijardi dolara!

No, nije Volkswagen jedini koji je investirao u ovog proizvođača baterija, jer su to učinili i Scania i BMW, a Northvolt je ukupno osigurao ugovorima o narudžini čak 27 milijardi dolara.

Švedska kompanija planira da u tekućoj deceniji otvori još najmanje dve fabrike u Evropi, s tim da će prvi naredni pogon biti lociran u Nemačkoj.

AutoRepublika 

(102)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments