1. Home
  2. Vesti
  3. Zašto je osveženi Ford F-150 nesposobniji od prethodnika?
Zašto je osveženi Ford F-150 nesposobniji od prethodnika?
3

Zašto je osveženi Ford F-150 nesposobniji od prethodnika?

520
3
Podelite sa prijateljima:

Svako predstavljanje nove ili osvežene generacije modela Ford F-150 je izuzetno veliki događaj u američkoj automobilskoj industriji. Kako i ne bi bio kada je reč o bestseleru, neprekidno svake godine još od 1977. godine, pa samim tim, javnost uvek željno očekuje da vidi šta naslednik donosi.

Prošlo je nekoliko sedmica od kada je osveženi F-150 debitovao i Ford nam je odmah rekao da nije reč o novom kamionetu već samo o unapređenoj verziji onoga iz 2021. godine. Generalna ideja je ostala ista, ali je unapređeno dosta toga uz želju da konkurencija i ne pomisli da može da ga ugrozi.


Ono što je svakako zanimljivo jeste podatak da je američki proizvođač vozila eliminisao više od 90% konfiguracija, pa je poruka jasna – nudiće se samo ono što se prodaje u značanijim brojevima. Najveća promena pretpostavlja da su eliminisani mnogobrojni bazni modeli, kao i osnovni 3,3-litarski atmosferski benzinac, pa je tako sada početna cena ne baš niskih 38 hiljada američkih dolara.

Ali podatak koji je potpuno šokirao američku javnost je onaj da su brojke koje čine kamionet kamionetom, zapravo niže. Daleko od toga da F-150 nedostaje snage i u ponudi su 2,7-litarski turbobenzinac, zatim 3,5-litarski turbobenzinac u tri konfiguracije (standardni, onaj sa više snage u modelu Raptor i na kraju hibrid), pa 5,0-litarski za sve one koji više vole „staru školu“ i na kraju 5,2-litarski benzinac sa kompresorom i 700 konjskih snaga u modelu Raptor R.

Snaga je bitna, ali kamionete najviše prodaju dve cifre. Jedna od njih je preporučljiva, dozvoljena masa vučenog tereta, a ona druga obuhvata preporuku u pogledu najviše dozvoljene mase tovara u sanduku. Automobilski proizvođači se obavezno hvale kada imaju visoke brojke u ove dve kategoriji, ali u slučaju F-150-a, preporučljiva vožnja tereta u sanduku je zapravo snižena.

U 2023. godini je iznosila 1,5 tonu dok je kod naslednika za oko 400 kilograma manja. Ovde moramo spomenuti da je F-150, kao i svaki drugi kamionet, svakako sposoban da ponese i veće terete, ali se proizvođači obavezno ograde od takve tvrdnje da ne bi kasnije bili primorani da finansiraju popravke pod garancijom kada se vlasnik malo zanese.

I zašto bi Ford onda toliko snizio brojku koja je toliko bitna u prodaji ovakvih vozila? Pa verovali ili ne, razlog zapravo leži u podatku da vlasnici i ne koriste ovu klasu kamioneta za vožnju težih tereta. Oni kojima je potrebno vozilo za takve poslove uglavnom biraju takozvane HeavyDuty, među kojima Ford nudi modele F-250, F-350 i F-450.

Da bi F-150 poneo spomenutu 1,5 tonu, kupac bi morao da se opredeli za model sa atmosferskim 5,0-litarskim benzincem, dužinom prikolice od 2,4 metra, pogonom na zadnje točkove i takozvanim paketom „Max Trailer Tow“. Upravo je ova konfiguracija i imala veliku prednost nad konkurencijom, ali je Ford eliminisao za 2024. godinu zbog slabe potražnje.

Zaključak je takav da je prodajni rezultati ipak bitniji od hvaljenja u medijima. Na kraju dana, F-150 i dalje ima najveću preporučljivu vožnju tereta u sanduku, samo što razlika više nije glomazna kao u prošlostim, pa ne sumnjamo da će zadržati titulu bestselera.

AutoRepublika

(520)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zoca

Fordovci su doktori za pick-up ove ,zato je VW odustao od svoje platforme i presao na njihovu …

MRN

Probah u katalogu za Toyotu Hilux pronaći ovu utekstu pomenutu „preporuku u pogledu najviše dozvoljene mase tovara u sanduku“. I nema. Logično. Nebitan podatak za tu vrstu vozila. Ima deklarisana: Težina praznog vozila (kg) 2125-2325 kg, Ukupna težina vozila – ukupno (kg) 3130 kg Vučni kapacitet, sa kočnicama (kg) 3500 kg i Vučni kapacitet, bez kočnica (kg) 750 k Ako od 3130 kg oduzmem 2125-2325 kg (zavisno od paketa opreme), ispada da je ukupna nosivost vozila ( vozač „plus“ putnici + teret u sanduku ) 800-1.000 kg. Ako odbiješ vozača i putnike, šta ti za sanduk ostane od onih 800-1.000… Pročitaj više »

Yankee

U Americi tu brojku kazu iz razloga da se zastite od potencijalnih tuzbi. Ja sam imao 2005 Ford F-150, kupio sam ga novog i imao je imao preporucljivu voznju tereta u sanduku od 900 kg. I jednom sam radio nesto oko baste i trebao sam da dovezem zemlju i prikolicu sam bas bio pretovario – toliko da je zadnji deo vozila bas bio „pao“, ali posto je bilo svega par milja od kuce odlucim da rizikujem. Ne znam koliko je teret bio tezak, ali svakako dosta vise od tih preporucljivih 900 kg. I sad zamisli da je nesto puklo. Vozilo… Pročitaj više »