1. Home
  2. Vesti
  3. Renault gradi dve gigafabrike u Francuskoj
Renault gradi dve gigafabrike u Francuskoj
0

Renault gradi dve gigafabrike u Francuskoj

207
0
Podelite sa prijateljima:

Pojam gigafabrike je u automobilsku industriju uvela američka kompanija Tesla, a sada se već čini da se to ime odomaćilo za sve fabrike za proizvodnju baterija namenjenih ugradnji u elektromobile. Volkswagen je tokom marta objavio da namerava da izgradi sopstvenu gigafabriku, a istu priču je nešto kasnije ponovio i Volvo. Sada se timu „gigafabrikanata“ pridružuje i Renault, doduše, uz istovremeni angažman još dva partnera.

Prvi ortak Renaultu u pomoć stiže iz Kine i kao takav je dugogodišnji partner Nissana, a svi znamo šta ova japanska firma znači francuskoj. Kineski partner se zove Envision AESC i ima sedište u Šangaju. U saradnji s tom kompanijom će Renault izgraditi gigafabriku u gradu Due. Pogoni za izradu baterija će imati skroman proizvodni kapacitet od 9 GWh na godišnjoj osnovi u 2024. godine, dok će biti uspostavljana i jedinica za reciklažu starih baterija na istoj lokaciji. U gradu Due, partneri će sklapati relativno proste i pristupačne baterije za velikoserijske modele, uključujući i najavljeni hit, retro heč Renault 5.

Što se tiče saradnje s drugim ortakom, do ovog trenutka je jedini potpisani dokument memorandum o razumevanju između dva partnera, ali su planovi mnogo ambiciozniji. U pitanju je novoosnovana firma, takozvani startap Verkor iz Grenobla, s kojim Renault namerava da razvija i proizvodi skupocene baterije za velike automobile, kao i za sportiste s oznakom Alpine. Industrijski div čak razmatra i da kupi petinu kapitala startapa.

Zamišljeno je da maloserijska proizvodnja baterija u fabrici koja je već u posedu Verkora bude pokrenuta tokom 2022. godine, Paralelno s tim bi bila izgrađena i zasebna gigafabrika koja bi posedovala godišnji kapacitet od 10 GWh. Svečani početak sklapanja baterija u toj fabrici je planiran za 2026. godinu, dok bi do 2030. godine, proizvodni kapacitet trebalo da naraste do 20 GWh.

Renault u ovom trenutku nabavlja trakcione baterije od strane korejskog društva LG Chem, a ta saradnja će se nastaviti. Skoro da su završene baterijske ćelije za novi heč s oznakom Renault MeganE. Na kraju još da dodamo da je francuska grupacija angažovana i na razvoju obećavajućih baterija u čvrstom stanju, i to u sklopu projekta ASSB (All Solid-State Battery, u slobodinijem prevodu Svečvrsta baterija). Kako bilo, bateriju u ovom izdanju nije mudro očekivati pre 2030. godine.

AutoRepublika

(207)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments