1. Home
  2. Vesti
  3. Sve je više velikih automobila – parking mesta bi trebalo da budu znatno šira
Sve je više velikih automobila – parking mesta bi trebalo da budu znatno šira
9

Sve je više velikih automobila – parking mesta bi trebalo da budu znatno šira

287
9
Podelite sa prijateljima:

Automobilima je potrebno sve više prostora. Ako se računaju spoljašnji retrovizori, većina modela je sada šira od dva metra, kako je utvrdio ADAC – čak i kompaktni automobili poput VW-a Golfa ili Peugeuta 308. Shodno tome, SUV VW ID.4 sa spoljnim retrovizorima je oko 2,12 metara, dok je proizvođač naveo da je bez ogledala samo 1,85 metara. Terensko vozilo BMW X5 dostiže skoro 2,23 metra sa retrovizorima (bez njih je širina vozila oko dva metra).

To znači da su parking mesta sve tesnija; oni na kraju ne mogu da prate nove modele. Upravo to sada treba da se sredi.

Jer određena nova parking mesta bi u budućnosti trebalo da budu šira, prema setu pravila koje je Istraživačko društvo za puteve i transport (FGSV) sada objavilo. O toj meri se ranije kontroverzno raspravljalo među planerima transporta.

Prema FGSV-u, ovo se odnosi na nova parking mesta u vertikalnom i nagnutom položaju, u parking garažama i podzemnim garažama, kao i na uličnim prostorima. Umesto dosadašnjih 2,50 metara, za ovo se sada preporučuje 2,65 metara. Ova preporuka se ne odnosi na parking mesta u uzdužnom smeru pored kolovoza – ali prema pravilima, ona treba da budu široka 2,15 umesto 2 metra, pod uslovom da ima dovoljno prostora (uostalom, postoji i minimum dimenzije za kolovoze i trotoare). Postojeća parking mesta ne treba menjati zbog novih propisa.

Razlog za šire parking prostore je što je takozvano procenjivačko vozilo postalo veće, kažu u FGSV. Ovo je statistička varijabla koja odražava razvoj tržišta putničkih automobila – a vozila tamo u proseku već duže vreme postaju sve duža i šira.

„Ovo je razvoj koji mi ne pozdravljamo, naprotiv“, kaže Petra Šefer, profesorka transportnog planiranja na Univerzitetu primenjenih nauka u Frankfurtu, u izjavi. Ona je na čelu odgovornog radnog komiteta u FGSV. „Javni prostor treba što manje koristiti za parkiranje i svakako ga ne treba dodatno ograničavati još većim parking prostorima. Bilo bi i manje parking mesta na istom prostoru da se malo šire.

Šefer naglašava da će opštine nastaviti da odlučuju o javnom parkingu i da propisi sadrže samo preporuke za postupanje. Međutim, to su preporuke sa efektom signala: FGSV je uticajno telo; stvara smernice koje odlučujuće utiču na to kako izgledaju ulice u Nemačkoj i kako je tamo raspoređen prostor.

Nemačka pomoć za životnu sredinu apeluje na gradove da ne poštuju ove preporuke. Ali oni bi to verovatno uradili u svakom slučaju, iz straha da ne postanu odgovorni ako nisu planirali prema „trenutnom stanju tehnike“, kaže saobraćajni stručnjak Robin Kulpa. „Povećanje standardnih širina za parking mesta kapitulacija je automobilskoj industriji. Gradovi bi trebalo da dosledno da sklanjaju vozila koja su prevelika za postojeće parking prostore ako vire na trotoare, biciklističke staze ili raskrsnice“, kaže Kulpa.

AutoRepublika

(287)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

A mogao bi i da se udari porez na velike automobile…. xe…xe..xe…

Matija

Ma, naravno!

s mile

Godinama su favorizovali dizelaše, a onda ih naprasno stavili na stub srama. Nešto me ne greje sunce, da će doći vreme kada će SUVovi biti postavljeni na isti stub srama… po pitanju ekologije, mase, veličine… naći če već nešto

Matija

Dizelasi su se nasli na „stubu srama“ zbog prevare o sastavu izduvnih gasova. Od kako je prevara odkrivena proizvodjaci su ulozili napor da izduvne gasove stvarno ociste! Poznata je izjava jednog starog Audijevog inzinjera: „gasovi modernog dizel motora su cistiji nego vazduh koji usisava!“ Ovo nisu prazne reci! Kada se vrednuju izduvni gasovi treba izvrsiti ne samo njihovu absolutnu analizu vec i relativnu – u odnosu na kvalitet vazduha koji motor usisava! Sto se SUV vozila tice, to nije moda vec realna potreba u smislu dobre ergonomije, velikog prostora, preglednosti i bezbednosti. Secam se da je jos 80-tih godina nekolicina… Pročitaj više »

MRN

Pa, u svetu aktuelnih modela, verovatno samo su vozila B segmenta uža od dva metra sa otvorenim spoljnim retrovizorima.
U C segmentu retki modeli, uži kao aktuelna Corolla možda.
Pa i 500L koji je startovao 2012 je sa retrovizorima debelo prebacivao dva metra.
Moj prastari 308 mk1 takođe, a mislim i 307. Sa retrovizorima.

Matija

Zasto se toliko bavite retrovizorima?! Po ECE propisima retrovizori nisu merodavni za definiciju maksimalne sirine vozila. Tacno je, parking mesta treba da prate razvoj dimenzija vozila. Cena parking prostora trebalo bi da se obracunava ne samo po vremenu parkiranja vec i po povrsini koju vozilo zauzima, duzina x sirina. To bi vec inspirisalo mnoge vlasnike da razmisle da li im je vece vozilo zaista potrebno. Dogadjaj u Nemackoj – ovde su mnoge firme prosirile mesta za parkiranje. E, onda su se Zeleni idioti pobunili jer se navodno time stimulise kupovina vecih automobila! 🙂

BB

Izgleda da će i retrovizore da stave na stub srama 😜, vjerovatno će kamera da postane standard (malo nam je ekrana u životu). Vozim auto koji je veliki iznudtra (u sve tri dimenzije) i osjećam da si u pravu kad si pomenuo da su zamjerali ergonomiju niskim autima, u ovom se osjećam dobro… Ali taj auto je prilično lako parkirati, sve se vidi, veliki retrovizori, senzori naprijed i nazad. A kad parkiram, lako je izaći iz njega, nema praga da „čupam nogu, k’o iz snijega), kad spustim nogu na asfalt – već je ispružena. I često izađem lako u tojesan… Pročitaj više »

Zoca

Kod nas kao da su za Zastavina vozila.😁.

BB

Kad je koncesionar uzeo Zagrebački aerodtom u koncesiju, imao je obavezu da napravi dodatnih 500 parking mjesta. Uzeli su njihov zakon i pravilnike o prometu, našli koliko su prošisana parking mjesta i uzeli obrisali stare linije i umjesto 2500 mjesta nacrtali ukupno „3 tisuće“. Sve po pravilu, sve po zakonu… 😠