1. Home
  2. Vesti
  3. Vlasti Hamburga ukinule 2018. godine uvedenu zabranu vožnje dizelaša
Vlasti Hamburga ukinule 2018. godine uvedenu zabranu vožnje dizelaša
2

Vlasti Hamburga ukinule 2018. godine uvedenu zabranu vožnje dizelaša

386
2
Podelite sa prijateljima:

Hamburg je jedan od najlepših gradova Nemačke i ne zovu ga džaba „severnom prestonicom“. Poznat je i po tome što je bio prvi grad koji je u toj državi uveo zabrane korišćenja dizel vozila za vožnju po dve glavne gradske ulice. Sada je ta zabrana ukinuta, a blizu tog koraka su i vlasti drugih germanskih gradova.

Svi oni koji su nedavno putovali u Hamburg i vozali se zapadnim delom grada u starijem tipu dizel vozila, ponekad su morali da biraju alternativne rute. Neke ulice su bile zatvorene za naftarice brektavih tonova. Međutim, evo nakon pet godina koliko su trajala ograničenja u ovom smislu, zabrane su ukinute.

“Zabrane koje su tokom 2018. godine uvedene u ulicama Max-Brauer-Allee i Stresemannstrasse više nisu nužne, jer smo u okvirima zakonskih vrednosti koje ilustruju kvalitet vazduha,” kazale su vlasti nadležne za pitanja očuvanja okoline i saobraćaj.

Kvalitet vazduha u nemačkim gradovima se odnedavno poboljšao. Prema podacima Federalne agencije za životnu sredinu, granične vrednosti azotnih-oksida su samo povremeno bile prekoračene u 2019. godini. Međutim, zabrane vožnje dizelom su ostale na snazi u Hamburgu do sada, iako na mestima merenja nisu prekoračene granične vrednosti. Berlin je već ukinuo zabranu pre Hamburga, ali restrikcije za vozače dizela ostaju na snazi u Štutgartu.

Hamburg trenutno priprema treće ažuriranje plana kontrole zagađenja vazduha i time ispunjava obavezu da sagleda zagađenje koje donosi azot-dioksid (NO 2) širom grada. Senator za životnu sredinu Jens Kerstan i senator za unutrašnje poslove Endi Grote žele u sredu lično da demontiraju saobraćajni znak koji ograničava prolaz dizelom u ulici po imenu Maks Brauer Aleja (Max-Brauer-Allee).

AutoRepublika

(386)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Glavni problem nemackih gradova jeste da organizacija njihovog saobracaja pociva na resenjima, tj. sistemu ulica, koja poticu iz ranog srednjeg veka ili jos ranije – iz doba starog Rima! Taj princip glasi „svi putevi vode u centar!“ Kada pogledate mape nemackih gradova odmah pada u oci da veoma prometni republicki putevi (po konstrukciji autoputevi) pa i mnogi tranzitni savezni i evropski putevi vode u centar grada ili vrlo blizu njega!!! Zivim u Stutgartu, kroz centar grada prolaze tri veoma frekventna republicka puta: B10, B14 i B27! Od rata na ovamo, gradska uprava je investirala velika sredstva da modernizuje ove puteve,… Pročitaj više »

Artur Dent

Glavni problem je sto su senzori za mjerenje postavljeni tako da namjerno pokazu vise vrijednosti azot oksida, npr. To se pokazalo pocetkom korone kad nije bilo saobraćaja, vrijednosti su se mnogostruko povecale iako nije bilo vozila na ulici. Onda su pocele da stizu tuzbe gradskim upravama, a onda su lagano poceli da ukidaju zabrane