1. Home
  2. Vesti
  3. Volvo namerava da udvostruči proizvodni kapacitet fabrike koja se gradi u Slovačkoj
Volvo namerava da udvostruči proizvodni kapacitet fabrike koja se gradi u Slovačkoj
1

Volvo namerava da udvostruči proizvodni kapacitet fabrike koja se gradi u Slovačkoj

1.90K
1
Podelite sa prijateljima:

Švedski proizvođač automobila Volvo Cars planira da udvostruči prvobitno najavljeni proizvodni kapacitet svoje planirane fabrike na istoku Slovačke, gde će proizvoditi električne automobile. To bi značilo da će kapacitet fabrike dostići pola miliona vozila godišnje.

Navedena tvrdnja proizilazi iz investicionog plana koji je grupacija Volvo dostavila slovačkim vlastima. Automobilska industrija je već glavni motor privrede Slovačke kao države koja predstavlja najvećeg proizvođača automobila po glavi stanovnika, i to u globalnim, a ne samo evropskim razmerama.

Prema navodima koji stoje u dokumentu, proizvodni kapacitet fabrike švedskog proizvođača automobila će u prvoj fazi dostići 250 hiljada vozila godišnje. Druga faza projekta podrazumevaće moguću proizvodnju još 250 hiljada jedinica godišnje. U svakoj od ovih faza, kompanija bi trebalo da otvori po 4 do 5 hiljada novih radnih mesta.

Skandinavski Volvo Cars je prošlog leta, prilikom najave investicije vredne 1,2 milijarde evra, najavio da će graditi fabriku u industrijskom parku Valaliki a koji se nalazi u neposrednom okruženju privrednog centra Košice. Tada je bila ideja da se tu sklapa četvrt miliona četvorotočkaša na godišnjem osnovu. Tom prilikom je izražena i težnja da se s poslovanjem krene u poslednjem tromesečju 2026. godine.

Ako bi došlo do toga da se planovi obistine, Volvo bi postao najveći proizvođač automobila u Slovačkoj Republici. Svoja vozila tamo već montiraju kompanije Jaguar Land Rover, Kia, Stellantis i naravno Volkswagen. Većinu kapitala u kompaniji Volvo Cars drži kineska grupa Geely, što je situacija koja traje od 2010. godine. Tada su Azijati pazarili firmu od američkog koncerna nazvanog Ford Motor.

AutoRepublika

(1903)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

„Automobilska industrija je već glavni motor privrede Slovačke kao države koja predstavlja najvećeg proizvođača automobila po glavi stanovnika, i to u globalnim, a ne samo evropskim razmerama.“

Kako je Slovačka u ovome uspela?