1. Home
  2. Prezentacije
  3. Premijera novog Peugeota 3008 – sada sa slovom E u prefiksu imena
Premijera novog Peugeota 3008 – sada sa slovom E u prefiksu imena
18

Premijera novog Peugeota 3008 – sada sa slovom E u prefiksu imena

1.89K
18
Podelite sa prijateljima:

Peugeot je danas predstavio treću generaciju krosovera 3008. Kako kažu iz kompanije, ovo je pravi preporod modela. Ako je sadašnji 3008 klasični krosover sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem, koji je za sedam godina proizvodnog veka prodat u više od 1,32 miliona primeraka, sada je to (pre svega) električni, kako ga sam proizvođač naziva, fastbek SUV.

„Tri hiljade osmica” treće generacije postala je prvi serijski model na novoj platformi STLA Medium koncerna Stellantis. Peugeot kaže da su glavni principi novog proizvoda spektakularnost, efikasnost i zadovoljstvo u vožnji.

U novoj generaciji, Peugeot 3008 je postao primetno veći od svog prethodnika – dodao je 95 mm u dužinu (do 4.542 mm), 54 mm u širinu (do 1.895 mm) i 21 mm u visinu (do 1.641 mm). Međuosovinsko rastojanje je poraslo za 64 mm i sada iznosi 2.739 mm. Ali klirens je, naprotiv, smanjen: prethodna generacija je bila visoka 219 mm, dok je nova samo 198 mm.

Spolja, novi model je urađen u prepoznatljivom Peugeotovom korporativnom stilu. A izbor profila u obliku kupea određen je ne samo savremenim trendovima, već i aerodinamikom. Koeficijent aerodinamičkog otpora Cd je 0,28, dok je u prethodnoj generaciji ova cifra blizu 0,30. Ekspresivna prednja optika, čak i u osnovnoj konfiguraciji, biće LED; halogena svetla su potpuno napuštena.

Glavne vizuelne dominante enterijera su masivni dvospratni centralni tunel i tač panel, koji je postao prvo serijsko oličenje nove unutrašnje arhitekture pod nazivom Panoramic i-Cockpit. Umesto dva odvojena displeja za kontrolnu tablu i medijski sistem, ispred vozača je kombinovani ekran osetljiv na dodir od 21 inča. Ali to će imati samo skupe verzije, a u početnoj konfiguraciji će biti dva monitora od deset inča. Na centralnoj konzoli nalazi se ekran osetljiv na dodir sa nekoliko tastera na dodir koji vode do različitih delova menija. Ono što je dobro je to što se „vrući tasteri“ mogu konfigurisati kako ko želi.

Dok mnogi proizvođači automobila prenose kontrolu menjanja brzina na desnu ručicu stuba volana, Peugeot je odlučio da to uradi na svoj način: mali birač režima se pomerio sa centralnog tunela na prednji panel i nalazi se blizu prekidača za paljenje. Dizajneri su dobili takvu slobodu razmišljanja potpunim odbacivanjem ručnog menjača: od sada će 3008 imati samo dve pedale.

Električna modifikacija pod nazivom E-3008 postala je prioritet za Peugeot. Ima električni sistem od 400 volti, a postoje tri modifikacije koje se mogu izabrati sa digitalnim indeksima koji ukazuju na vršnu snagu. Početni Peugeot E-3008 Electric 210 opremljen je jednim elektromotorom na prednjoj osovini (343 Nm) i trakcionom baterijom kapaciteta 73 kWh (8,7 s do 100 km/h, oko 525 km dometa po WLTP-u). Verzija Electric 230 Long Range (istih 343 Nm) ima bateriju povećanu na 98 kWh i najveći domet – 700 km (8,9 s do 100 km/h).

Treća modifikacija je Electric 320 Dual Motor AWD – sa dva elektromotora i, shodno tome, pogonom na sva četiri točka. Ukupan obrtni moment dostiže 509 Nm, ubrzanje do 100 km/h je 6,4 s, a domet je do 525 km. Maksimalna brzina za automobile sa prednjim pogonom je 170 km/h, a za Dual Motor AWD je 180 km/h. Zapremina prtljažnika zavisi od broja motora: 520 litara za verzije sa pogonom na prednje točkove i 470 litara za verzije sa pogonom na sve točkove. Interesantna činjenica: ćelije baterija isporučuje kineska kompanija BYD direktno iz Kine! Kasnije, Francuzi planiraju da pređu na komponente evropskog zajedničkog preduzeća ACC (uključuje Stellantis, Mercedes-Benz i TotalEnergies).

Nova platforma STLA Medium, kao što ime kaže, dizajnirana je za automobile srednje klase koncerna Stellantis. Na prednjem delu novog proizvoda nalazi se običan McPherson, a na zadnjem delu svih električnih vozila, bez obzira na vrstu pogona, ugrađen je multilink. Ali još nema detalja o šasiji verzija sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem. Prethodna generacija imala je nezavisno zadnje vešanje samo u hibridnoj verziji, dok su se „obični“ krosoveri zadovoljili polunezavisnim torzionim snopom.

Biće tri verzije sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, od kojih su dve hibridne. Najslabiji pogonski agregat biće kombinacija 1,2-litarskog turbo motora i 48-voltnog elektromotora, koji je debitovao pre godinu dana na prethodnom modelu. Ovo nije „blagi” hibrid, već je električni motor ugrađen u predselektivni robotizovani menjač Punch Powertrain sa šest brzina. Ukupna snaga iznosi 136 konjskih snaga. Starija verzija je punjivi hibrid sa 1.6 turbo četvorocilindrašem i maksimalnom snagom od 195 KS. Menjač je takođe Punch Powertrain, ali više nema šest brzina, već sedam.

Najkonzervativniji model je Peugeot 3008 – sa istim 1.6 turbo motorom (180 KS), ali bez električnog pojačivača, a menjač je klasični šestostepeni automatik EAT6. Štaviše, takav krosover se neće prodavati u Evropi. Postavlja se pitanje gde je dizel. Ovi motori na teška goriva uopšte neće biti ugrađivani u novi Peugeot 3008. Prioritete koncerna Stellantis dobro ilustruje činjenica da je bukvalno jedan red napisan o automobilima sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem u korporativnom saopštenju za štampu, ali oni uopšte nisu dovezeni na prezentaciju.

Novi proizvod se nudi u dve linije performansi – Allure (19-inčni točkovi, kombinovana unutrašnja obloga) i GT (20-inčni točkovi, panel Panoramic i-Cockpit, unutrašnja obloga Alcantara, crni plafon, prednji parking senzori). Početak prodaje u Evropi zakazan je za kraj februara naredne godine. Verzije Electric 210 i 1.2 Hybrid će se prve pojaviti na tržištu. Preostale modifikacije će se naći u prodaji krajem 2024. ili početkom 2025. godine. Proizvođač takođe nije naveo preporučene maloprodajne cene, ali francuska štampa sugeriše da će za osnovni električni model tražiti 40 hiljada evra.

AutoRepublika

(1890)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

18 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

„Bože pomozi“.
Jezivo.

BB

Veći? Meni ne liči da je veći…

A hoće li cijela serija biti pvaj spušten rep ili će to biti samo takav?

Branko

Mislim da ovo ne stoji::
“Najslabiji pogonski agregat biće kombinacija 1,2-litarskog turbo motora i 48-voltnog elektromotora, koji je debitovao pre godinu dana na prethodnom modelu. Ovo nije „blagi” hibrid, već je električni motor ugrađen u predselektivni robotizovani menjač Punch Powertrain sa šest brzina.”
Očito nije BDSM (Belt Driven Motor Generator), ali čim je 48V, u pitanju je blagi hibrid. Baterija vjerojatno ima kapacitet < 0,5 kWh.

MRN

Baterija je 0,9 kWh

Branko

Pozdrav MRN,

Link na članak AR iz februara: https://autorepublika.com/2023/02/17/peugeot-3008-i-5008-dobijaju-48-voltni-sistem-mhev-koji-radi-kao-hev/
Kapacitet baterije je 0,4 kWh.

MRN

A ja se „pozivam“ na tekst AR od pre dva dana:

https://autorepublika.com/2023/09/09/nova-premijera-peugeota-3008-pre-jos-jedne-trece-u-nizu/

Ko je u pravu, pojma nemam. 😊

Znam da na dilerskim oglasima ima pežooa 3008 prethodne generacije baš sa ovim MHEV motorom od 136 ks, ali, ni na sajtu uvoznika nema deklaracija za taj motor, pa ne znam koji je kapacitet baterije.

Branko

Evo:
Also new is the dual-clutch, six-speed automatic transmission housing the electric motor, inverter, and ECU. The e-motor is good for an extra 28 hp (21 kW) and 55 Nm (41 lb-ft), with the two crossovers running solely on electric power when torque requirements are minimal.

While decelerating, the engine doubles as a generator to feed the 48V battery. The latter is of the lithium-ion variety and boasts a usable capacity of 432 Wh. By placing the battery pack under the front left seat, cargo capacity remains unchanged compared to the pure gasoline versions.

Branko

Ovo je objava Peugeot-a…🙂

Garbage

Vjerojatno je baterija 0.9 ali ono sto je iskoristivo 0.4 kwh kako bi baterija imala sto veci broj ciklusa (nesto kao 70 % do 30% kapaciteta se koristi).

MRN

Ne verujem da je to u pitanju, a posebno ne da je reč o tolikoj razlici.

MRN

I šta je „bolje“ za MHEV? Ovih 28 ks i 55 Nm ili onih 12 ks i 200Nm kod MHEV BMW-a?

BB

Mene zanima da li su ti konji i momenti uračunati u onih 136 konjića ili su nadogradnja na njih?

Branko

Uračunati su; MHEV u principu ne povećava maksimalnu snagu, nego “pegla” krivulju snage kod nižih okretaja.

Branko

Zapravo je to, po šturom tehničkom opisu, isto +9kW (12 KS) koje EM “dodaje” sistemu kod punog gasa. Vjerujem da se 28 KS razvija samo kod regenerativnog kočenja, kad EM radi kao generator. Treba usporediti detaljne tehničke parametre oba modela i rezultate u praksi. Veća snaga uz manji okretni moment bi trebala značiti da EM kod Peugeota ima puno veći broj okretaja. S druge strane, možda BMW daje izlazni moment s reduktora ugrađenog u EM, tako da ne znam odgovor na pitanje što je bolje.

BB

U marketinškom objašnjenju sve ima, a u tehničkom ga zamumulje da pokriju ono marketinško…

Nije prvi put..

Matija

Kratko i jasno: ne dopada! PSA je zaboravio sta je to elegancija.

igi

Izgleda da se jedino meni sviđa 🙂

Tomislav

Lep.