1. Home
  2. Prezentacije
  3. Mercedes GLB se poklonio publici
Mercedes GLB se poklonio publici
11

Mercedes GLB se poklonio publici

906
11
Podelite sa prijateljima:

Mercedes-Benz je predstavio novi kompaktan SUV model koji je nazvao GLB. Na tržištu će se, u prvom redu, takmičiti sa krosoverima Audi Q3 i BMW X1, kada u kasnijem delu godine bude dospeo do izložbeno-prodajnih salona.

Na ovaj način Mercedesova gama kompaktnih četvorotočkaša dobija osmog člana, a za razliku od rivala, „mališan“ iz Švabije će biti ponuđen u konfiguracijama koje omogućavaju prevoz pet i sedam putnika. Proizvođač navodi da je prilikom razvoja želeo da postigne najviši nivo upotrebljivosti u klasi kako bi se dopao mlađim porodičnim kupcima znatno više nego što je to bio slučaj sa manjim SUV-om GLA.

Serijska verzija novog krosovera nosi radnu oznaku X247, a zadržala je poprilično uspravne linije koje smo videli u aprilu na Salonu automobila u Šangaju, kada je predstavljen koncept GLB. Ipak, u odnosu na taj prototip, neki stilski elementi sa spoljuašnosti GLB-a, a koji naglašavaju robusnost, izostavljeni su sa serijske verzije.

Novitet počiva na Mercedesovoj MFA II platformi. Na prednjoj osovini je primenjeno Mekferson rešenje, dok je nazad iskorišćen multilink sistem sa opcionim adaptivnim amortizerima. GLB je dug 4.634 milimetara; širok je 1.834 milimetara, dok se u visinu prostire na 1.658 mm. Ovi gabariti ukazuju na to je 2,1 centimetar duži i 2 centimetra viši od GLC-a. Međutim, isotvremeno je 5,6 centimetara uži od, za broj većeg člana krosover porodice marke iz Štutgarta. Međuosovinski razmak je odmeren na 2.829 milimetara, odnosno za celih 100 milimetara više nego kod minivena B klase.

Iako je GLB osiromašen u odnosu na koncept, u smislu izostavljanja detalja na karoseriji koji naglašavaju muževan imidž, i dalje je tu oštar, stil prepun uglova inspirisan dizajnerskim jezikom kojim je „pisana“ G klasa, uključujući kraće prepuste napred i pozadi, kao i novi izgled prednjih svetlosnih grupa. LED rasveta je opciono dostupna.

U unutrašnjosti, GLB je dobio instrument tablu jedinstvenog dizajna sa detaljima koji podsećaju na aluminijum u donjoj zoni. Ispred vozača je postavljen kokpit kojim dominira jedan veliki ekran koji je podeljen u smislu odvojenog prikaza infromacija bitnih za vožnju i onih koje se tiču multimedijalnog sistema. Njime se upravlja korišćenjem poslednje verzije MBUX interfejsa.

Mercedes-Benz tvrdi da novajlija nudi u prednjem delu najviše mestau klasi za glave putnika  (1.035 milimetara) a isto važi i za smeštaj kolena putnika na zadnjoj klupi (967 milimetara), kada je u pitanju verzija za prevoz do pet osoba.

Zadnje pomenuta varijanta nudi prtljažni prostor zapremine 560 litara, što je za 140 litara više od Audija Q5 a 55 litara bolje nego kod X1. Zapremina može biti uvećana do 1.755 litara kada se zadnja klupa obori. Inače, kad smo već kod zadnje klupe da pomenemo da je deljiva u proporciji 40:20:40.

Kada je proizveden u formi sedmoseda, GLB poseduje dva sedišta u zadnjem redu koja se mogu smestiti u pod prtljažnika a Mercedes je primenio inženjering rešenja koja omogućavaju olakšan pristup ovim mestima za prevoz.

Gama noviteta će se u početku sastojati od četiri modela, a najprestižniji dizel među njima će biti ponuđen sa standardnim pogonom na prednje točkove. Kupci će moći da biraju između četvorocilindarskih benzinskih i jedne dizel jedinice sa dva različita nivoa izlazne snage.

Benzinski modeli nose oznake GLB200 i GLB250. Prvi koristi turbo motor zapremine 1,3 litra uz isporuku više od 161 konjske snage, dok drugi pokreće dvolitarska pogonska grupa uz isporuku oko 220 konjskih snaga. Deklarisane štetne emisije koje uzrokuje rad pomenutih motora se kreću od 137 do 169 g/km ugljen-dioksida.

Dizel verzija zapremine 2.0 litra poseduje, kao što smo napomenuli, konfiguraciju od četiri cilindra uz razvoj 150 konjskih snaga u modelu GLB200d, dok je celih 190 „konja“ i 400 njutn metara maksimalnog obrtnog momenta, na raspolaganju onom ko se opredeli za varijantu označenu sa GLB220d 4Matic. U atmosferu će isparavati ugljen-dioksid prema sledećoj deklaraciji proizvođača: 137 i 169 g/km.

Model GLB220d 4Matic je opciono dostupan i sa Off-Road paketom, a on uključuje Multibeam LED farove, pomoć pri kretanju na uzbrdici, kao i dodatne režime vožnje na nepristupačnim terenima, a što će biti moguće pratiti i preko različitih grafičkih postavki na multimedijalnom sistemu, a što se odnosi na intenzitet nagiba, ugao penjanja i tehnička podešavanja.

Menjačka kutija koja je standardno ugrađena na verzijama GLB200 je automatska sedmostepena sa dvostrukom spojnicom. Međutim, varijante GLB250, GLB200d i GLB220d 4Matic koriste menjače sa stepenom prenosa više.

Tokom sledeće godine se očekuje da GLB porodicu pojačaju novi članovi: AMG GLB35 4Matic i GLB45.

U procesu razvoja je i PHEV verzija koja će posedovati pogon na točkove obe osovine. Zadnji točkovi će snagu dobijati od elektromotora, a električna autonomija će iznositi više od 50 kilometara, najavljuju Švabe. Na osnovu GLB-a, biće proizvedena i serijska verzija čisto električnog krosovera EQB, koji je najavljen za 2021. godinu.

Na objavu cena ćemo popričekati. Za sada je poznato da će GLB silaziti sa proizvodnih traka postrojenja koje zajednički koriste Mercedes i  Renault-Nissan-Mitsubishi alijansa, a locirano je u Meksiku. Takođe, za potrebe lokalnog tržišta će proizvodnja biti organizovana i u Kini.

AutoRepublika

(906)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

11 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
TNT

Jedva čekam testove – po svemu što vidim, očekujem odličan porodični automobil. Oblik zadnjeg dela je baš kakav treba da bude. Ja držim uspravljene kofere u prtljažniku i kada pokušam iste da postavim poprečno na “modernim” SUV vozilima od 4,80 ne mogu da zatvorim prtljažnik, a ovde mislim da to neće biti problem. Praktičnost pre svega. Dosadašnji favorit u klasi, X1, postaje ozbiljno ugrožen.

moron

Prevoz uspravljenih kofera bi zahtevao i drugačiji način pakovanja stvari u kofer. Kada bih ja kofere postavio u gepek uspravno, a moja supruga to slučajno videla, mislim da bi me bez odlaganja „preklala zubima“ … Ja stavljam kofer ili kofere položeno (zavisno od količine). A čak i kada „u dupetu“ imam „šestog putnika“, u drugu (levu ili desnu) polovinu gepeka (zavisno gde stavim šesto sedište) mogu da stanu dva velika kofera, koja sa Thule trakama zavežem da ne mogu da mrdnu, da ne bi pri vožnji po krivinama eventualno „gnječila“ onog nesrećnika koji je za tu priliku izvukao najkraću slamku… Pročitaj više »

TNT

Kada pakuješ kofere onako ko to mi činimo, kako god ih stavio nemaš problema. Pakovanje kod nas je „moj posao” – svi ukućani donesu stvari, a koferi se pune do te mere da moram da sednem na njih kako bi iste mogao da zatvorim. Za divno čudo, stvari unutra budu savršene. U prtljažniku ih više i ne vezujem, pošto se oko njih nabije i natrpa toliko putnih torbi i rančera da se ni pri naglom kočenju ništa ne mrdne ni za milimetar. Vezujem samo sportske rekvizite. Na žalost, u sadašnjem automobilu i ja kofere pakujem položeno, zbog toga što nemam… Pročitaj više »

moron

Nigde ne mogu da nadjem podatak o dimenzijama GLB-a. Ali, ako su u 500L „jazavičar“ ( kako je Peki davno naslovio test o 500L Living ) od 435 cm dužine ( tj. samo u „dupetu“ produženom za oko 17 cm) uspeli da uglave 3 reda sedišta, verujem da to neće biti (preveliki ) problem ni kod GLB-a. Mada, jednu stvar moram odmah da zamerim novom GLB-u i tu leka biti … Kada imate klizna sedišta drugog reda, uzdužne „šine“ je moguće izvesti na dva načina. Jedan način je da se pri „podizanju“ sedišta drugog reda zajedno sa njim (kao deo… Pročitaj više »

moron

Moje izvinjenje. Nalupah se u tom delu za sve pare. U tekstu se poredi i sa X1 kao rivalom, pa pomislih da je negde te dužine. Sa dužinom od 4.634 milimetara i Wb od 2.829 milimetara, ovaj GLB je klasa X3, RAV-a, CRV-a …

TNT

Pa tako te volim, a ne da mi „rušiš snove“ pričama o šini na podu za treći red sedišta… Kažem ja da su dani X1 kao najboljem u klasi odbrojani. Ovo je sve šta je potrebno – dovoljno prostran unutra za porodično putovanje, dovoljno mali za po gradu, samo me brine krug okretanja koji kod MB vozila sa prednjim pogonom nikada nije bio impresivan; još sa takvim međuosovinskim rastojenjem, videćemo kakav je za parkiranje i manevrisanje. Meni je to bila najveća zamerka za B klasu u doba dok je bila MPV.

moron

Pa, pazi ovako. „Dugački“ Picasso ima Wb 2,840 mm (više od ovog GLB-a), a salon Citroena je u BG pored salona BMW-a. Pogledaj u salonu kako deluju te „šine“ drugog reda sa podignutim sedištima. Isti „sustav“ je kod ove mečke.

Mustang

Predzadnja rečenica sve govori. Dakle, ovo je prepakovani qashqai

Stari Dejan

Nissan Navara-MB X klasa-Reno Alaskan. Misliš da je to ta vesela družina? 🙂

moron

Auh … Pa, meni ovo vozilo nikako ne odgovara … Pročitah negde danas da je treći red sedišta projektovan samo za prevoz osoba visine do 168 cm. Ne bih mogao da „u gepek“ ove mečke strpam „staru majku“ ( a „žilava je“, zna „u gepeku“ bez vidljivih posledica da izdrži i po 500 km ) … Nije da je nešto posebno mrzim, ali, stalno priča i uvek deli neke savete, a kada je „u gepeku“, ništa je ne čujem (mada u retrovizoru mogu jasno da vidim da stalno „otvara usta“ ) … Eto, a taman sam mislio da kupim ovu… Pročitaj više »