1. Home
  2. Vesti
  3. Nova premijera Peugeota 3008, pre još jedne, treće u nizu
Nova premijera Peugeota 3008, pre još jedne, treće u nizu
1

Nova premijera Peugeota 3008, pre još jedne, treće u nizu

2.56K
1
Podelite sa prijateljima:

Nema ni pravila ni pravde danas. Najaviše premijeru trećeg naraštaja Peugeota 3008 za 12. septembar, ali evo ga još sinoć pred nama. Brendirane slike noviteta su se pojavile na globalnoj mreži. Ilustracije su se ispostavile kao one lošije rezoluzije, nižeg kvaliteta, ali i kao takve mogu da posluže, a i proizvođač može da servira priču kako su eto procurele jer „izdali ih prijatelji, izdao ih brat“.

Peugeot je odmah reagovao, baš kao da je znao šta se dešava, i kako ne bi pokvario premijeru, lansirao je neke fotografije u javnost. Tako da, eto sada ćemo imati nekoliko premijera Peugeota 3008 i „šteta“ za siromašnu francusku kompaniju će biti nemerljiva.

Od kada je prvi put predstavljen publici, Peugeot 3008 stalno menja svoje karoserijsko obličje. Prva generacija je lansirana 2009. godine i nastupila je u segmentu monovolumena, dok je drugo pokolenje koje ugleda svetlost dana 2016. godine, na sveto došlo kao tradicionalni krosover. Novitet je tu i ne sumnjajte, nova je i silueta školjke.

Ubuduće će uz 3008 ići i ispis kupeoliki SUV, pošto mu je zadnji prozor pod izrazitim nagibom. Konstruktor objašnjava da odluka nije samo stvar pomodarstva, već je i pitanje aerodinamičkog potencijala novajlije, pošto će paleta taze 3008-ice uključivati i čisto električne verzije, i one će nositi oznaku E-3008. Jasno, kod ovih varijanti će veoma važna biti i aerodinamika, i to zbog autonomije.

Avaj, nikakve tehničke specifikacije ne dobismo sada, nešto bi trebalo ostaviti i za „premijeru“, najavljenu za 12. septembar. U međuvremenu, hajde da podelimo ono što se već, manje-više zna o novitetu. Taze Peugeot 3008 će počivati na modularnoj platformi STLA Medium. Ta arhitektura je dalja evolucija jedinice s indeksom EMP2, prilagođena na način da se može koristiti i za električne verzije.

Sudeći po pisanju francuskih medija, 3008-ica će imati tri iz starta. Razlikovaće se po trakcionim motorima i baterijama. Očekuje se da bude aktuelna i ponuda dvomotornog krosovera s integralnim pogonom, dok bi modifikacija s najviše autonomije trebalo da obezbedi domet od 700 kilometara s jednom dopunom.

Pored čisto električnog Peugeota E-3008, u ponudi će se naći i hibridi s motorima s unutrašnjim sagorevanjem. Inicijalna verzija će ponuditi srce SUS u vidu 1,2-litarskog turbobenzinskog motora sa sistemom lakog hibrida (48 volti) i baterijom kapaciteta 0.9 kWh. Taj pogonski sklop je debitovao ove godine, dok se očekuje i snažniji dopunjivi hibrid utemeljen na turbobenzinskom četvorocilindrašu zapremine 1,6 litara. Tu imamo bateriju kapaciteta 21 kWh.

Jasno, ne očekujte dizele, a još manje ručne menjače, ispariše i iz Evrope, skroz – na skroz.

Uzgred, enterijer novog Peugeota 3008 je u potpunosti prikazan još u junu, pa se pitamo sarkastično, jel i to beše slučajno. Eto, manje-više sve rekosmo, sada još da sačekamo premijeru, ko današnja omladina brak, koji se neretko sklapa nakon rođenja dvoje dece 🙂

Kako bilo, premijera će biti održana u francuskom Sošou, tamo gde se ova vozila i proizvode. SUV će biti moguće dobiti tek od proleća 2024. godine.

AutoRepublika

(2559)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Mislim da Ministarstvo porodice, omladine i sporta treba da reaguje na ovakavo gnusno podrivanje institucije braka 😊

A što se tiče novog 3008 (mk3), ne dopada mi se dosta toga. A priča o aerodinamici kao imperativu kod SUV forme im je trula. Bolje da su rekli da im je u fokusu bila ideja da se vlasnicima smanje troškovi eksploatacije isključenjem potrebe da se periodično menja metlica zadnjeg brisača, koga ovaj kupeoliki 3008 verovatno neće uopšte ni imati …

Tek, „živ nisam“ dočekati utorak, 12.09. i premijeru …