1. Home
  2. Prezentacije
  3. Mazda MX-5 Miata opet restilizovana
Mazda MX-5 Miata opet restilizovana
3

Mazda MX-5 Miata opet restilizovana

203
3
Podelite sa prijateljima:

Mazda je predstavila temeljno ažurirani model MX-5 Miata u Japanu, gde sportski kabriolet nosi ime Roadster/Roadster RF. U pitanju je „ND3“ jer prati ažuriranje iz 2019. kada je „ND2“ predstavljen sa snažnijom varijantom 2,0-litarskog motora. Redizajn će verovatno biti primenjen na globalnu verziju u narednim mesecima nakon lansiranja na japansko tržište sredinom januara naredne godine.

Već dostupna za naručivanje u Zemlji izlazećeg sunca, Miata ima nove LED farove koji sada integrišu dnevna svetla. Ranije su bili ugrađeni u branik. Zadnja svetla su takođe diskretno ažurirana i Mazda sada svuda koristi LED diode, uključujući i pokazivače pravca.

Leva strana prednje rešetke je modifikovana tako da se u njoj nalazi radarski senzor za adaptivni tempomat sa podrškom za pametno kočenje. Potonji automatski zaustavlja automobil pri kretanju unazad pri brzinama do 15 km/h kada detektuje objekat. Spoljašnje promene zaokružuju boja Aero Grey Metallic i novi dizajn točkova u veličinama od 16 i 17 inča.

Drevni informativno-zabavni sistem je konačno napravio mesto za novu 8,8-inčnu postavku koja je nedavno predstavljena. On modernizuje kontrolnu tablu zahvaljujući tanjim okvirima, ali prava prednost bi trebalo da bude njegova funkcionalnost pošto je stari sistem bio zaostao i imao je zastareli korisnički interfejs. Tu je i nova tamnocrvena unutrašnjost sa bež gornjim delom za kombinaciju koju Mazda kaže da podseća na roudstere stare škole.

Iako nije pomenuto u saopštenju za javnost, slike pokazuju retrovizor bez okvira, crveno dugme SOS, blago ažuriranu instrument tablu i ono što liči na portove USB-C.

Miata ND3 dobija novorazvijeni asimetrični diferencijal sa ograničenim proklizavanjem koji donosi poboljšanu stabilnost za verzije opremljene sa šestostepenim manuelnim menjačem. Inženjeri su takođe podesili električni servo upravljač kako bi smanjili trenje i pružili „prirodan i čist osećaj povratne informacije“. Još jedna promena je dodavanje režima DSC-Track za sistem kontrole dinamičke stabilnosti, koji interveniše samo kada vozač više nije u mogućnosti da kontroliše automobil.

Pored toga, motor od 1,5 litara (nedostupan u SAD) dobio je četiri konjske snage pod uslovom da koristi visokooktansko gorivo. Veća 2,0-litarska jedinica sa ručnim menjačem obećava bolji odziv i pri ubrzavanju i pri usporavanju.

Poditeracija ND3 automatski znači da će aktuelna Miata ostati bar nekoliko godina. Čistunci će definitivno ceniti ovu odluku s obzirom na to da je Mazda već rekla da neće imati drugog načina osim da elektrifikuje model sledeće generacije kako bi ispunio sve strože propise o emisiji izduvnih gasova.

AutoRepublika

(203)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Lepotica bila i ostala.

s mile

Nekom prilikom sam vozio Toyotu GT86, beše kratko ali slatko. Kako li bi bilo provozati ovakav autić, po nekom kvalitetnom a krivudavom putu… Ibarska magistrala… prazna… a krivudava…

Matija

Mazda je i u ovom krugu propustila da napravi varijantu kupe, odnosno targa, koja bi vlasniku pruzila mnogo veci prtljazni prostor. Ali zato imaju dve varijante kabrioleta: sa platnenim i cvrstim krovom! Obe vrste krova u sklopljenom stanju skoro sasvim zauzimaju prostor pozadi.