1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Peugeot 3008 i 5008 dobijaju 48-voltni sistem MHEV koji radi kao HEV
Peugeot 3008 i 5008 dobijaju 48-voltni sistem MHEV koji radi kao HEV

Peugeot 3008 i 5008 dobijaju 48-voltni sistem MHEV koji radi kao HEV

695
6
Podelite sa prijateljima:

Novi Peugeot 3008 Hybrid i 5008 Hybrid predstavljeni su prošlog leta, a samo nekoliko meseci kasnije, francuski brend je potvrdio da će tehnologija MHEV stići do dva kompaktna SUV-a ove godine. Sada je „lav“ otkrio sve detalje za ove dve nove hibridne verzije opremljene sistemom napona 48V.

Ovaj sistem će biti dodatak verzijama HEV i PHEV koji su već u prodaji u modelu 3008 a kod 5008 je ovo prva elektrifikovana verzija. Francuska firma je usavršila 1,2-litarski trocilindrični benzinski motor PureTech, nudeći malo povećanje maksimalne snage, sa 130 na 136 konjskih snaga, i sa kojim je povezan mali elektromotor napona 48 V smešten u novi šestostepeni automatski menjač sa dvostrukom spojnicom, koji nudi dodatnih 28 „konja“ snage i dodatnih 55 Nm obrtnog momenta.

 

Ovaj sistem se automatski aktivira kada to zahtevaju uslovi u saobraćaju, u situacijama niskog opterećenja motora, potvrđujući da smanjuje potrošnju goriva u oba modela i do 15 odsto, uprkos činjenici da još nema zvanično odobrenih brojki. Ali ono što povećava interesovanje za ovaj MHEV koji može da funkcioniše kao HEV je to što može da vozi u gradu potpuno električno.

Kapacitet baterije je samo 0,4 kWh, tako da je rad identičan kao kod punog. Instalirana ispod vozačevog sedišta, ne oduzima zapreminu prtljažnika ili prostor kod zadnjih sedišta, ali je učinila neophodnim ugradnju dodatne električne mreže, jednu od 12V za napajanje sistema u vozilu i još jednu od 48V, zajedno sa pretvaračem.

Unutra nema razlike osim nove funkcije koja je dodata u digitalnu instrument tablu koja pokazuje rad hibridnog sistema, sa satom brzinomera u plavoj boji kada se vozi u električnom režimu i meračem snage u režimima „Charge“ „Eco“ i „Power“, pored pokazivača procenta pređene udaljenosti u električnom režimu. Peugeot je ugradio i „zujalicu“, sa posebnim zvukom koji radi do maksimalne brzine od 30 km/h, radi zaštite pešaka.

Francuska firma je najavila da će ova nova verzija MHEV na modelima 3008 i 5008 biti puštena u prodaju skoro odmah, počevši od sledećeg kvartala kako bi se verzija zamenila PureTech 130 sa 8-stepenim automatskim menjačem, a takođe će se proširiti na ostale modele u asortimanu , od 208 do 508, uključujući i novi 408, kao i novu generaciju 3008 koja će biti predstavljena sredinom proleća.

AutoRepublika

(695)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

„ovaj MHEV koji može da funkcioniše kao HEV je to što može da vozi u gradu potpuno električno.

Kapacitet baterije je samo 0,4 kWh“

A u EV modu prelazi koliko metara ?

Zoca

1 KM,ako secam.

moron

Šanse nema. Sa baterijama napona od oko 200V i kapaciteta od oko 0,8-1 kwh klasičan hibrid u EV modu, „u jedrenju“ umerenom brzinom ( npr. 80-90 km/h ) teško da može da predje i 1 km.
To ti piše i upustvu Corolle, da se radi „o par stotina metara“, a to je i Peki pisao za razna HEV vozila koja je testirao.
A ovaj PSA MHEV sa baterijom od 48V kapaciteta 0,4 kWh ( što je otprilike napon i kapacitet baterije mog bicikla ) da predje u EV modu 1 km. Nema teorije.

moron

Ali, opet, kako iz 48V, a ovako male baterije, ovaj MHEV ima EM od 28 ks i 55 Nm, kod 1,5 MHEV FCA je 20 ks i 55 Nm ( baterija je misilim nešto ispod 0,8 kWh ), a kd BMW-a je 12 ks i 200 Nm ( ako sam dobro zapamtio ) ?

BB

Pa vuče više ampera… Nemoj da brkaš snagu i energiju

BB

Pa šta su do sad čekali sa hibridnom verzijom? Ako se dobro sjećam, upravo 3008 je jedan od prvih auta (osim Priusa) koji je imao hibridnu tehnologiju. Čemu taj diskontinuitet? Isto kao Renault, izbaci odjednom 4 električna modela a onda čeka da mu neko drugi pokupi tržište vozila na struju. Ili Fiat, napopularniji segment u kome je upravo on najbolji, ugasi i Punto nestane sa scene, pribtom u Južnoj Americi ima sijaset dobrih automobila koji uz minimalne izmjene mogu se prodavati u Jevropi… Ili Citroen, odličan C4 zapušta to te mjere, prekine proizvodnju a onda izbaci neki kvazi C4 koji… Pročitaj više »