1. Home
  2. Prezentacije
  3. Električni Renault Kwid se sprema da osvoji Južnu Ameriku
Električni Renault Kwid se sprema da osvoji Južnu Ameriku
0

Električni Renault Kwid se sprema da osvoji Južnu Ameriku

152
0
Podelite sa prijateljima:

Namere francuskih industrijalaca da su da ovim malenim električnim automobilom, utemeljenim na hečbeku s oznakom Renaulta Kwida, osvoje tržišta različitih zemalja sa različitih kontinenata. Sve je započelo u Kini gde je tokom 2019. godine debitovao serijski model Renault City K-ZE i gde se prodavao za svega 8.700 američkih dolara.

Nažalost, nakon samo godinu dana provedenih u prodaji, Renault je u potpunosti napustio tržište najmnogoljudnije zemlje na svetu, ali je ostala kompanija – zajednički poduhvat pod nazivom eGT New Energy Automotive, i oni sada kao takvi sklapaju klonove malenog Renaulta, a koji su potpuno čisti u pravnom smislu. Pogledajte donje ilustracije.

Za potrebe plasmana na lokalnom tržištu se montiraju modeli Venucia e30 i Dongfeng Fengon E1, a oni se među sobom razlikuju samo po pitanjima dizajna i opreme, ali poseduju identičan, 45 konjskih snaga moćan elektromotor i trakcionu bateriju kapaciteta 26,8 kWh.

Venucia e30 tamo košta 9,7 hiljada američkih dolara, dok je Dongfeng Fengon E1 nešto skuplji (10,6 hiljada dolara). Kako bi bio ponuđen na evropskom tržištu, kineski zajednički poduhvat proizvodi hečbek poznat kao Dacia Spring. Njega pokreće identičan pogosnki sklop, ali su cene na evropskom tržištu značajno drugačije, pa tako maleni „Rumun“ u Francuskoj, na primer, kreće s cenom koja je nešto viša od 20 hiljada dolara.

Sada je iz Kine lansirana još jedna verzija, ovog puta za tržište Brazila, na kom Renault pokreće svoj programa elektrifikacije Južne Amerike. Kompanija je već prodala oko pet stotina električnih vozila uvezenih iz Evrope, ali bi kineski heč dugog imena (Renault Kwid E-Tech Electric) trebalo da postane masovnije isporučivan model.

Logično je, s obzirom na dužinu indeksa, zašto se na tablici nije našao pravi naziv vozila, već samo ona lakonska odrednica E-Kwid.

Odmah ćemo reći da je brazilski Kwid, gledan iznutra, ali i od spolja, skoro potpuno identičan s kineskim Renaultom ili evropskom Dacijom. Ali, ipak imamo jednu važnu tehničku izmenu. Brazilska divizija je insistirala na snažnijem električnom motoru za tamošnju verziju Kwida.

Najviša snaga motora je na taj način uvećana sa 45 na 65 „konja“, pa je i najviša brzina kretanja izmenjena sa 125 na 130 km/h, dok je ubrzanje iz mesta do 50 km/h skraćeno sa 5,8 na 4,1 sekundu. U režimu vožnje Eco (a koji imaju sve verzije ovog heča), snaga je limitirana na 45 „grla“, dok je kod ostalih modifikacija ona na nivou od 31 „konja“. Vozilo tada neće brže od 100 km/h, ma koliko odlično pritiskali papučicu gasa.

Trakciona baterija je ista kao i u svim drugim alternativama. Pri punom kapacitetu poseduje 26,8 kWh što bi trebalo da bude dovoljno za 265 kilometara u kombinovanom ciklusu SAE, ili 298 kilometara u urbanom ciklusu. Vreme potrebno za dopunu na sedmokilovatnom AC punjaču je tri časa, dok je devet sati nužno, ako nemate uslovno rečeno brzi punjač.

Električni Kwid se u Brazilu nudi u jednoj od tri konfiguracije sa šest vazdušnih jastuka, sistemom ESP, multimedijom i parking senzorima. Umalo da zaboravimo i kameru za vožnju unazad.

Renault će tražiti sumu od 143 hiljada reala za ovo vozilo, što prevedeno na jezik koji mi ovde razumemo iznosi oko 27,5 hiljada evra! Lokalno sklopljen benzinski Kwid, kada je čak i u najprestižnijoj verziji košta oko polovine te sume, što će reći malo preko 13,5 hiljada evra.

Ali, čak i s tom nemalom cenom, Renault Kwid E-Tech Electric jeste najpristupačniji električni automobil na brazilskom tržištu, pošto evropski Renault Zoe košta skoro 46 hiljada evra. Početak prodaje kineskog Kwida je zakazan za avgust, dok će Renault, prema najavama, proširiti broj država u kojima je moguće kupiti ovog mališana i na ostale zemlje Južne Amerike.

AutoRepublika

(152)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments