1. Home
  2. Life
  3. Toyota Hilux postaje pikap s pogonom na vodonične gorivne ćelije
Toyota Hilux postaje pikap s pogonom na vodonične gorivne ćelije

Toyota Hilux postaje pikap s pogonom na vodonične gorivne ćelije

344
3
Podelite sa prijateljima:

Toyota je jedan od velikih giganata automobilske industrije koji se najviše kladi na vodonik, tačnije na vodoničnu gorivnu ćeliju, za koju se izdvajaju velike količine resursa sa ciljem jačanja svoje pozicije na tržištu putničkih i/ili komercijalnih i industrijskih vozila. Toyota Mirai je savršen primer posvećenosti japanskog brenda vodoniku.

Poslednjih meseci svedoci smo kako je Toyota napravila značajan napredak u oblasti „vrućeg” vodonika koji je alternativa tradicionalnim gorivima što omogućava da se motor sa unutrašnjim sagorevanjem održi u životu. Sada, kompanija ponovo usmerava pažnju na vodonične gorivne ćelije predstavljajući veoma poseban dodatak svom portfoliju modela. U pitanju je električna Toyota Hilux sa vodoničnim gorivnim ćelijama.

Toyota je izabrala Hilux kao „mobilni test centar“ za kreiranje pikapa sa tehnologijom FCEV. Prezentacija ovog pikapa je održana u Toyotinoj fabrici u Derbiju (Engleska). Upravo u ovoj fabrici je izvršen razvoj zahvaljujući finansijskoj podršci vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Hilux je globalna ikona brenda Toyota. Svetski poznati pikap koji je u poslednje vreme u centru pažnje po pitanju elektrifikacije. Dokaz? Koncept Toyota Hilux BEV predstavljen pre samo nekoliko dana.

„U ovom projektu smo istražili kako se pouzdanost i izdržljivost Hiluxa mogu održati u oblasti održive mobilnosti sa novom električnom motorizacijom na gorivne ćelije i, logično, bez emisija“.

Ne mali deo osnovnih komponenti i elemenata pogonskog sistema vodoničnih gorivnih ćelija koji je opremljen u ovom konceptnom automobilu dolazi direktno iz Miraija. Vodonik se skladišti u tri rezervoara za gorivo pod visokim pritiskom, dajući Hiluxu očekivani domet od više od 600 kilometara.

Hibridna baterija, koja skladišti električnu energiju proizvedenu u vozilu od strane gorivne ćelije, nalazi se u zadnjem ležištu za teret tako da ne zauzima prostor iz kabine. Izgradnja prototipa počela je 5. juna 2023. Bilo je potrebno tri nedelje da se završi prvo vozilo.

Toyota je potvrdila da će do kraja godine biti proizvedeno ukupno deset prototipova. Prototipna flota će biti podvrgnuta strogom testiranju kako bi se osigurala bezbednost, dinamičke performanse, funkcionalnost i izdržljivost.

AutoRepublika

(344)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Kada sam video prvu fotografiju odmah mi je palo u oci da se ovom Hiluxu „stomak“ vuce po putu! Donje fotografije objasnjavaju zasto – zbog tri velika cilindricna tanka za vodonik. Na istim fotografijama se vidi koliko je gorivna celija velika, veca cak od gorivnog motora! U nedavnom izvestaju o eksperimentalnom Grenadieru sa gorivnom celijom receno je da je prednja hauba morala da se „naduva“ da bi se gorivna celija ugradila – sada se vidi zasto! Na trzistu vec postoje vozila sa gorivnom celijom ali koliko ona stvarno kosta, o tome se malo zna. Samo jednom se pojavila informacija koja… Pročitaj više »

s mile

sve u cilju eksperimentisanja, 10 prototipova… dok se ne naprave prototipovi, vide svi problemi i prednosti… tako to ide, skup je razvoj, a još skuplje gorivo…
ma koliko želeli da se vodonik koristi, daleko je sunce…

Matija

Tojota vec odavno eksperimentise sa ovim pogonom – serijski auto Mirai je na trzistu od 2014 godine. Sta je stvarni cilj Hiluxa? Samo da se vidi kako to izgleda u jednom pikapu?