1. Home
  2. Life
  3. Sledeći naraštaj Mercedesovog operativnog sistema nudi veštačku inteligenciju za ispomoć
Sledeći naraštaj Mercedesovog operativnog sistema nudi veštačku inteligenciju za ispomoć

Sledeći naraštaj Mercedesovog operativnog sistema nudi veštačku inteligenciju za ispomoć

159
2
Podelite sa prijateljima:

Programski sistem MB.OS, u vlasništvu nemačkog proizvođača nobles automobila Mercedes-Benza, je dugo bio predmet razvoja, ali sada je skoro u potpunosti spreman za komercijalizaciju.

MB.OS je osmišljen interno, i imao je javni debi na CES-u za 2024. s jedinstvenim virtuelnim asistentom AI (Artificial Intelligence – veštačka inteligencija), raznim zvučnim i aplikacijama za igrice koje razviše partnerske firme i s trodimenzionalnim sklopom za igrice za složeniju grafiku.

 

Softver MB.OS, koji se inače razlikuje od info-zabavnog sistema MBUX-a, brži je i efikasniji od trenutnih Mercedesovih sistema, pomažući u poboljšanju odziva i moći u pogledu obrade podataka. Jedna od najočitijih nadogradnji starieg rešenja MBUX-a je virtuelni pomoćnik, koji koristi generičku veštačku inteligenciju i veliki jezički model da obezbedi prirodnije povratne informacije i razgovore, detaljne predloge zasnovane na rutinama i sentimentu vozača.

Virtuelni pomoćnik može da odgovori, uostalom kao i stari „Hey Mercedes“, na izjave tipa „gladan sam“, na primer. Međutim, tamo gde bi stari jednostavno preporučio nekoliko obližnjih restorana, MBUX-ov virtuelni asistent će sačiniti rekapitulaciju jelovnika i recenzije, kako bi pomogao vozaču da odluči o destinaciji. Sistem veštačke inteligencije će takođe predložiti funkcije i rute na osnovu navika vozača, uključujući unapred rezervisanje parkinga ili pomeranje kalendarskih događaja ako čovek kasni.

Trodimenzionalna navigacija će se pojaviti na automobilima opremljenim MB.OS-om, koristeći sklop za igrice za kvalitetniju grafiku i detaljna uputstva za vožnju. Navigacioni ekran će uključiti informacije o pomoći vozaču, uključujući okolna vozila i saobraćajne znakove, kako bi se izgradilo poverenje između bezbednosnih sistema i osobe za volanom. Detaljnim prikazom će takođe biti preporučene određene trake i prikazana uputstva proširene stvarnosti u realnom vremenu.

Nova navigacija 3D takođe prikazuje okolinu, uključujući zgrade, doba dana i vremenske uslove. Mercedes kaže da će ovo pomoći vozačima da donesu bolje odluke i da vide kuda idu, smanjujući konfuziju u uskim gradskim uličicama i sokacima.

Sveža verzija MBUX-a će se pojaviti na automobilima opremljenim MB.OS-om, a informativno-zabavni sistem će sada uključivati ugrađene aplikacije Audible i Amazon Music. Kada puštate knjige, radio drame i muziku koje podržavaju sistemi Dolbi Atmos, muzički sistem će sinhronizovati zvučnike, ambijentalno osvetljenje i „uzbuđivače“ integrisane u sedištu, sve za još upečatljivije iskustvo.

Novi MBUX će takođe doneti i rezultate partnerstva sa Sonyijem, i to kroz Pictures Entertainment za strimovanje video snimaka i Antstream za video igre u arkadnom stilu. Prvi će uključivati glavne naslove kao što su Gran Turismo i Spider Man: Into The Spider-Verse, dok drugi ima niz retro arkadnih igrica, uključujući onu za trčanje razvijenu sa samim Mercedesom. Predvidljivo, ove funkcije će raditi samo kada je automobil parkiran ili kada koristi funkcije pomoći vozaču, iz opusa trećeg nivoa autonomije.

Prva primena MB.OS-a će biti na serijskoj verziji koncepta po imenu Mercedes-Benz CLA, koja će se pojaviti negde tokom ove godine. CLA sledeće generacije, inače utemeljen na platformi MMA će biti optimizovan za EV, ali će takođe nuditi i kovencionalne pogonske sklopove.

Nakon toga, MB.OS će se proširiti i na druge Mercedesove modelne linije, onako kako budu ažurirane i redizajnirane, to jest tim tempom. Ipak, neki od elemenata funkcionalnosti sistema će biti dostupni putem bežičnih ažuriranja kao deo MBUX-ovog multimedijalnog paketa.

AutoRepublika

(159)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Eh, kuda ide ovaj svet.

BB

Zavisi koji svijet… Maloprije sa sastanka, jedan naš čovjek ima građevinsku firmu u Australiji i priča: Nas sedam se sastajemo sedam sedmica i vijećamo kako da preuredimo željezničku stanicu, potrebno je promijeniti pločice i sanitarije u WC-ima, sjedišta u čekaonicama, generalno preurediti taj prostor… Međutim taj kompletan prostor je u veoma dobrom stanju i ne treba ga dirati bar još desetak godina. Nekome je palo na pamet da unese malo „stila“ u sve to, pitanje i kakvog. Da bi neko pomenuo kineze u negativnom smislu, na šta sam ja povisio glas: Mi se ovdje sastajemo već sedmu sedmicu i pričamo… Pročitaj više »