1. Home
  2. Prezentacije
  3. Mercedes-Benz E Klase u produženom izvođenju
Mercedes-Benz E Klase u produženom izvođenju
3

Mercedes-Benz E Klase u produženom izvođenju

657
3
Podelite sa prijateljima:

Švapski proizvođač luksuznih vozila, kompanija Mercedes-Benz je održala premijeru u Kini tokom koje je prikazana verzija nove generacije sedana iz E Klase, ali s više milimetara između prednje i zadnje osovine. Novajlija će biti nuđen jedino u kombinaciji s četvorocilindarskim turbobenzincima.

Globalna verzija limuzine po imenu Mercedes-Benz E Klase iz generacije W214 je debitovala ovog aprila, a sada je predstavljena i varijanta namenjena kupcima iz Kine. Taj varijetet će nositi fabrički indeks W214. Produžena E Klasa ima  dugu istoriju i potiče još iz šezdesetih godina prošlog veka, ali se u Kini ovaj model u aktuelnom obliku sklapa tek od 2016. godine, to jest od trenutka debija generacije W213, u kojoj je Mercedes-Benz odlučio da radikalno rekonstrukiše školjku.

Zadnjica je bila stilizovana u obliku perjanice Mercedes-Maybacha, odnosno S Klase, koja je bila opremljena dodatnom sekcijom iza zadnjih vrata. To je zatevalo nove zadnje stubove s prozorima, nove zadnje blatobrane, a takođe i druge skupocene zahvate. Prethodnik s indeksom W212 je posedovao središnji umetak, a isti takav je upotrebljavando današnjeg dana na produženim verzijama rivalskih limuzina po imenu Audi A6 i BMW Serije 5.

Skuplja i više aristokratska školjka nije dovela Mercedes-Benz E Klase L do apsolutnog uspeha, bolje od tog vozila se prodaje Audi A6 L s centralnim umetkom, i prema podacima kojima barata CAAM (China Association of Automobile Manufacturers – CAAM), 128.551 primeraka Mercedesa je prodato od januara do septembra ove godine (što je za 21,2% više nego lani), dok je Audi isporučen na 129.407 adresa (+42,1%).

Kineska Serija 5 L iz BMW-a kaska za konkurencijom i prodata je u kontingentu od 99.344 komada u prva tri tromesečja ove godine (-26,6%). U principu, Mercedes-Benz se u novoj generaciji mogao vratiti pristupačnijoj ideji izduženja karoserije s centralnim umetkom, i teško da bi došlo do pada prodaje zbog toga, ali na radost Kineza, odlučeno je da se reprizira pristup koji je primenio i gore opisani Mercedes-Maybach.

Mercedes-Benz E Klase L iz generacije W214 je prevazišao prethodnika iz pokolenja W213 u svim ključnim gabaritima, pa je ukupna dužina novajlije 5.092 milimetara (+27 mm u poređenju s modelom W213), širina – 1.880 mm (+20 mm spram W213), visina – 1.493 mm (+26 mm od W213), međuosovinski razmak je 3.094 mm (+17 mm spram W213 i +133 mm u odnosu na globalni sedan W214).

Kineska verzija W214 se ne razlikuje od globalnog modela W214, gledano od vozačkog sedišta pa na dalje, ali u drugom redu ima više prostora za kolena putnika. Nivo komfora je po osalim pitanjima u ravni s luksuznim automobilom. Drugi red sedišta poseduje i izdužene platforme i brojne korekcije koje dozvoljavaju udobniju poziciju za dremku i za rad.

Kineski Mercedes-Benz E-Class L nije darovan moćnim pogonskim blokovima, pa se oslanja na rad turbobenzinskih četvorocilindraša. M254 nudi 204 konjske snage u verziji E 260 L i 258 KS u izvođenju E 300 L. Transmisija je samo devetostepena hidromehanička. Kupcima koji žele više snage, Mercedes-Benz nudi globalnu E Klasu, uključujući i Mercedes-AMG.

Nova E-Klasa L će nastaviti da bude sklapana u fabrici čijim radom upravlja pekinški zajednički poduhvat Beijing Benz. Cene će tek biti obnarodovane.

AutoRepublika

(657)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Kako Mercedes povećava obim prednje maske, tako proporcionalno ubija eleganciju čitavog automobila.Četiri trokrake zvijezde na zadnjim lampama su čisti kič.Isto kao i završeci auspuha-lažnjaci.Od njemačke premijum trojke, najveći nazadak u dizajnu ima BMW.Frankeštajni Domagoja Đukeca su primjereniji za neki horor crtani roman nego za stvarnu upotrebu na putu.

MRN

Nisu Kinezi mutavi.

igi

Sve bezličnija i neskladnija. Valjda tako Kinezi vole.