1. Home
  2. Prezentacije
  3. Hiperautomobil Zenvo Aurora s motorom V12 debitovao u dve verzije
Hiperautomobil Zenvo Aurora s motorom V12 debitovao u dve verzije
0

Hiperautomobil Zenvo Aurora s motorom V12 debitovao u dve verzije

176
0
Podelite sa prijateljima:

Danska kompanija Zenvo Automotive posluje od 2007. godine, ali tokom tog perioa je proizvedeno svega par desetina komada superautomobila sopstvene konstrukcije. Svi lansirani automobili marke Zenvo, zvanično su izdeljeni u dve generacije s indeksima ST1 i TS1, ali svi oni poseduju isti karakterističan dizajn, motore V8 s asistencijom kompesora. Agregati su utemeljeni na jedinicama koje je razvio američki General Motors.

Zenvo sada otvara potpuno novo poglavlje u istoriji jer je predstavljen hiperautomobil Aurora.

Ovaj automobil je nastao od praznog lista papira i skoro da ne postoji ni procenat unifikacije s ranijim proizvodima kompanije. Čak i kada se posmatra od spolja, kupe Zenvo Aurora je sličan prethodnim modelima, izuzev za oblik prednjeg perja, a razlog tome je taj što je isti dizajner (zaposlen u firmi) radio na svim modelima. Čovek se zove Kristijan Brand. Novi hiperautomobil će posedovati potpuno različitu konstrukciju i biće opremljen električnim i V12 motorom.

Zasnovan je na novoj arhitekturi zvanoj Zenvo ZM1, u čijem razvoju je učestvovao i inženjering biro iz Španije po imenu Managing Composites, a oni su poznati po tome što su radili na oživljenoj Hispanovoj lepotici po imenu Suiza. Središnji monokok, upotpunjen s prednjim i zadnjim podokvirima, izrađen je od plastike ojačane ugljeničnim vlaknima

Masa kompletne strukture je skromnija od 120 kilograma, dok je torziona čvrstina na nivou od 63.000 Nm/stepen. Šasija podrazumeva dvostruka poprečna ramena i prilagodljive amortizere, dok kočnice poseduju ugljenično-keramičke diskove.

Hiperautomobil je predstavljem odjedared u dve verzije, ali inženjeri su inicjalno razvili, uslovno rečeno bazičnu verziju nazvanu Zenvo Aurora Agil. Takav kupe, čak i gledan iz vana, ostaje primetan po agresivnom aerodinamičkom perju sa velikim i prilagodljivim zadnjim spojlerom.

Ovi dodaci su u stanju da pri brzini kretanja od 250 km/h, generišu vertikalni aerodinamički pritisak koji bi bio ekvivalentan teretu od 880 kilograma. U cilju sniženja mase, konstruktori su napustili ideju većeg broja panela eksterijera, pa je kupe poprimio pomalo „tečan“ izgled. Svi delovi su utemeljeni na plastici ojačanoj ugljeničnim vlaknima.

Benzinski motor tipa V12 po imenu Mjolner (Torov čekić) je pričvršćen iza sedišta. Razvila ga je engleska kompanija  Mahle Powertrain i kao takav nema uporište u nekom narodnom modelu. Jedinica raspolaže sa 6,6 litara i potpomognuta je s četiri turbo punjača niske inercije. Konstruktor se trudio da pogonski sklop „zvuči“ kao pravi klasični atmosferac, tako da se radilica može vrteti do impresivnih 9.800 obrtaja u minuti.

Ostale osobine uključuju blok cilindra od aluminijuma s ćelijma pod uglom od 90 stepeni, sistem za podmazivanje suvog kartera, paljenje u pretkomorama i odsustvo uobičajenog anlasera. Motor mei manje od 260 kilograma a proizvodi 1.266 konjskih snaga.

Menjačka kutija je sedmostepena i robotizovana. Integriše trakcioni elektromotor snage 204 „konjića“. Maksimalna snaga hibridnog sistema je 1.470 KS i 1400 Nm, a sva ova snaga se šalje na zadnje točkove preko elektronski kontrolisanog diferencijala.

Električni agregat, ne samo da pomaže benzinskom motoru, već i zamenjuje anlaser i odgovoran je za vožnju unazad. Ovo zato što u menjaču nije predviđena opcija za hod unazad.

Nema informacija o trakcionoj bateriji, ali je hibrid Zenvo Aurora sposoban voziti se na struju do 35 kilometara. Modifikacija sa zadnjim pogonom (Agil) meri manje od 1.300 kilograma i u stanju je da dobaci do 365 km/h. Sprint do “stotke” traje svega oko 2,5 sekunde, dok se do 300 km/h stiže za deset sekundi. Istovremeno, navedeno je da će pogonski sklop u startu biti takav da ispunjava ekološki standard Euro 7.

Druga alternativa se zove Zenvo Aurora Tur. Takav kupe pruža smireniji aerodinamički kolorit na karoseriji, skuplji enterijer i bolju, unapređenu zvučnu izolaciju. Takođe, Aurora Tur je i vozilo s integralnim pogonom. Glavni pogonski blok je isti, ali svaki od prednjih točkova poseduje sopstveni elektromotor s 204 konjske snage.

Oni poseduju zasebne kontrolne jedinice što omogućava se sprovodi individualna vektorska kontrola potiska.

Najviša moć četvoromotornog pogonskog sklopa iznosi 1.878 konjskih snaga uz 1.700 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Naravno, kupe je postao teži i u ovom izdanju meri 1.450 kilograma. Ipak, i tako je brži. Maksimalna brzina kretanja (između ostalog i zbog aerodinamičnije školjke) uvećana je na 450 km/h. Ubrzanje iz mesta do „stotke“ oduzima 2,3 sekunde, dok se do 300 km/h doleti za svega devet sekundi.

Ubrzanje od ništa do 400 km/h je sa 17 sekundi, ubedljivo bolje nego za Moskvič iz 1987. godine, u disciplini „od nula do sto“. Ruski četvorotočkaš je tu kompleksnu misiju završavao za dvadesetak sekundi. Doduše, po nešto nižoj ceni.

Zenvo navodi da takva verzija s integralnim pogonom takođe može biti poručena u verziji Aurora Agil, ali u svakom slučaju, „zli“ i “turistički” hiperautomobili će pružati različite postavke pogonskih sklopova, u skladu s originalnom ideologijom.

Samo 100 Aurora će biti proizvedeno, strogo po pedeset komada svake modifikacije. Inicijaln cena je na nivou od 3,6 miliona evra, dok će im se prvi kupci obradovati tek 2026. godine.

AutoRepublika

(176)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments