1. Home
  2. Prezentacije
  3. Mercedes GL se na kineskom kaže Beijing BJ90
Mercedes GL se na kineskom kaže Beijing BJ90
0

Mercedes GL se na kineskom kaže Beijing BJ90

607
0
Podelite sa prijateljima:

Ako vas automobil sa fotografija neodoljivo podseća na Mercedes-Benz GL, to je dobar znak o statusu vaše memorije i nema mesta daljem preispitivanju u tom smislu. Kineski model SUV-a je odista razvijen oko druge generacije velikog nemačkog krosovera s oznakama GL, koji se proizvodio od 2012. do 2015. godine.

Međutim. iako poznati po čestom i ne baš legalnom, da sročimo tu nepravdu na krajnje pitom način (da nam se brat Si ne naljuti), „pozajmljivanju dizajna“, ovo vozilo je potpuno u liniji s voljom nemačke donorske kompanije. Naime, u Kini ga sklapa firma BAIC, između ostalog poznata i po tome što je značajan suvlasnik Daimlera, a i još važnije, po tome što sa nemačkim koncernom „neguje“ zajednički poduhvat u pomenutoj azijskoj zemlji. Ta zajednička kompanija izrađuje Mercedesova vozila za kupce u Kini.

Sada je pred nama Beijing BJ90.

Iako su se na internetu prve fotografije „Devedesetice“ pojavile još 2015. godine, zvanični početak proizvodnje je upriličen tek tokom leta 2018., a čak ni nakon tog trenutka, model nije stekao pravo na status serijske verzije. Samo 258 primeraka ovog modela je isporučeno tokom 2019. godine, a skoro svi su završili u civilnoj upotrebi. Naposletku, kompanija BAIC je proglasila punokrvni početak masovne proizvodnje i start prodajnih aktivnosti.

Evo u kojoj formi će „kineski GL“ pred kupce!

Dizajnerska rešenja koja su primenjena na krosoveru Beijing BJ90 se nisu puno promenila u poslednjih pet godina koje smo opisivali nešto ranije. Ako analiziramo gabarite SUV-a s fotografija, shvatićemo da su skoro potpuno identične nemačkom donoru. Beijing BJ90 je  5.171 milimetar dug, dok je širok 1.995 milimetara. Možda je najimpozantniji paramtar iz segmenta dimenzija onaj koji se tiče visine, jer ona iznosi 1.902 milimetra.

Možda je malo iznenađenje da je praktično jedina razlika u odnosu na gabaritne odrednice originala, ta što je na kineskoj verziji međuosovinski razmak duži za 25 milimetara, i shodno tome dobacuje do 310 centimetara.

U početku se unutrašnjost kineskog SUV-a razlikovala od GL-a samo po detaljima dekoracije, dok su se u različitima fazama razvoja konstruktori iz Kine poigrali s različitim originalnim opcijama čeonog panela. Naposletku, izabrano je rešenje koje je i dalje osmišljeno od strane uzora, to jest od strane Nemaca.

Sve prateće spravice, obruč upravljača, jedinica za kontrolu rada uređaja za klimatizaciju, mnogi tasteri – sve je to preuzeto s pravog GL-a. Međutim, kineska verzija ima i neke osobenosti nezavisne od donorskog modela.

Veliki ekran modernog multimedijalnog sistema je instaliran po sredini centralnog grebena. Na središnjem tunelu, tamo gde je kod Mercedesa bila smeštena jedinica za kontrolu muzičkog uređaja, kod kineskog krosovera je pozicionarana komanda za podešavanje elektropokretanih sedišta. Nemci su ove tastere tradicionalno smeštali na vrata.

Povrh toga, opet za razliku od GL-a, Beijing BJ90 ne nudi treći red sedišta, dok se i drugi red može naručiti u dve različite alternacije. Dakle, vlasnik može izabrati tradicionalnu klupu na kojoj se lagodno smeste i sve tri osobe, ili se pak može opredeliti za dve zasebne i ultrakomforne fotolje sa masivnim odmorištem za ruku u sredini.

Što se pogonskih sklopova tiče, oni su u potpunosti prisvojeni, to jest preuzeti iz Mercedesa. Bazična verzija koristi agregat s oznakom M276. Reč je o V6 3.0 biturbo jedinici koja sagoreva benzin i razvija 333 konjskih snaga. Prestižnije opcije kineskog SUV-a imaju ugrađenu V8 jedinicu koja nosi oznaku M278. Radna zapremina je smanjena sa 4,7 na 4 litra, dok je snaga ograničena na „svega“ 422 „grla“.
Obe verzije poseduju devetostepenu transmisiju koju Nemci označavaju s 9G-Tronic. Tu je i permanentni prenos snage na sva četiri ugla karoserije, kao i vazdušno oslanjanje zahvaljujući kom je moguće podešavanje visine kliresa. Šestocilindarski Beijing BJ90 ubrzava do „stotke“ iz mirovanja za 7,8 sekundi, dok osmocilindraš tu radnju obavi za 6,5 sekundi. Maksimalna brzina iznosi 245 i 250 km/h, zavisno od toga da li u motoru „igraju svoju igru“ šest ili osam klipova.

Cene koje je objavio BAIC jesu povisoke. U Kini će se BJ90 nuditi po početnoj ceni od 100 hiljada američkih dolara, a ona će dobacivati i do 142 hiljade zelenih novčanica. To je i dalje skromniji zahtev od onog koji zainteresovanim stranama ispostavljaju Germani kada se povede priča o aktuelnom modelu Mercedes-Benz GLS. Taj ne može nikako da dobije onaj koji nije odvojio najmanje 148 hiljada zelembaća za te namene.

AutoRepublika

 

(607)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments