1. Home
  2. Vesti
  3. Proizvođač luksuznih automobila iz Kine se namerio da nadmaši nemački triling
Proizvođač luksuznih automobila iz Kine se namerio da nadmaši nemački triling
2

Proizvođač luksuznih automobila iz Kine se namerio da nadmaši nemački triling

1.27K
2
Podelite sa prijateljima:

Povrh svega, ovaj kineski konstruktor postoji tek osam godina i zove se Li Auto. Javno deklarisana želja uprave firme podrazumeva da prodajni rezultati na domaćem tržištu budu takvi da prevaziđu ono što postižu rivali poput brendova nazvanih BMW, Mercedes-Benz i Audi. Dakle, cilj je postati broj jedan na kineskom tržištu, navodi šef kompanije u izjavi za Reuters. Čovek se zove Li Ksijang i on kaže da u firmi rade na ubrzavanju lansiranja novih modela i jačanju proizvodnog tempa.

„Želimo da budemo najveći proizvođač luksuznih automobila u Kini. Prodajni kontingenti za 2024. godinu bi to trebalo da nam omoguće,“ kazao je Li tokom sastanka s akcionarima. Dodao je da bi prodaja vozila u četvrtom kvartalu mogla dostići kotu od 40 hiljada jedinica na mesečnom osnovu, sve zahvaljujući jačanju proizvodnog potencijala.

Mesečna realizacija BMW-a, Mercedes-Benza i Audija u prvoj polovini ove godine se kretala od 31,5 do 70 hiljada vozila, proizilazi iz informacija koje prezentuje Kineska asocijacija proizvođača automobila (China Association of Automobile Manufacturers – CAAM).

Li Auto je osnovan 2015. i već krajem ove godine planira da lansira svoj prvi model sa čisto električnim pogonom. Kompanija pretpostavlja da će novi automobil pod nazivom MEGA postati najprodavaniji automobil na kineskom tržištu u cenovnoj kategoriji iznad 500 hiljada kineskih juana (nešto više od 63 hiljade evra). Li je takođe rekao da sledeće godine kompanija namerava da lansira još četiri nova modela, od kojih će tri biti potpuno električna.

Na kineskom tržištu automobila ove godine besni rat cenama, koji je početkom godine pokrenuo američki proizvođač električnih automobila Tesla. Cenovni rat je u prvoj polovini godine za neke kineske automobilske novoosnovane kompanije, kao što su Nio i Xpeng, doneo redukovanu prodaju i produbio je gubitke.

Ipak, Li Auto je ove godine uspeo da uveća profit i tržišno učešće u cenovnom razredu od 300 hiljada juana (do 38 hiljada evra), zahvaljujući gami hibridnih vozila s uvećanim dometom. Takvi modeli su prevashodno namenjeni porodičnoj eksploataciji.

Kompanija Li Auto je u prvih sedam meseci 2023. godine isporučila 173.251 vozilo ka kupcima, što predstavlja godišnje uvećanje od čak 145%. Proizvođač želi da u trećem kvartalu ta brojka dostigne kotu od stotinu hiljada četvorotočkaša.

AutoRepublika

(1269)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Veliki snovi dovode do velikog uspeha… ali…. treba stati u red za pokoravanje EU trojke…

Matija

Kinesko trziste ne boluje od sindroma pristrasnosti nekim firmama kao sto je to slucaj u Evropi i okolini. Uz svo postovanje uspeha ove firme preporucio bih im da na trzistu EU ne idu u utakmicu sa vrhom rang liste EU proizvodjaca vec jednu stepenicu nize. Na primer, BMW 3 i 4, Audi A4 i A5, Mercedes C klase itd. Dobar dizajn i visok nivo opreme uz nesto povoljniju cenu moci ce da animira publiku u ovom segmentu, koji je znatno siri nego sam vrh.