1. Home
  2. Vesti
  3. Kada „Nestao za 60 sekundi“ ne krene po planu
Kada „Nestao za 60 sekundi“ ne krene po planu
1

Kada „Nestao za 60 sekundi“ ne krene po planu

1.14K
1
Podelite sa prijateljima:

Ukoliko ste ikada gledali originalno izdanje filma „Gone in 60 Seconds“ iz 1974. godine, jedna od prvih scena prikazuje radnju u vezi s kupovinom slupanog automobila. Tim zatim sačuva samo motor, menjač i broj šasije, a ostatak vozila pošalje pod presu. Sledeći korak je ukrasti potpuno isti automobil, u koji će zatim biti ugrađeni motor i menjač iz slupanog četvorotočkaša, a broj šasije takođe biti zamenjen. Tim posle toga preproda takav automobil uz priču, tipa „kupili smo ga slupanog i u međuvremenu popravili“.

Amerikanac po imenu Danijel Bojsi je odlučio ponoviti takvu situaciju u stvarnom životu sa veoma retkim modelom Porsche 911 Turbo iz 1977. godine. Vozilo se nalazilo u muzeju Sarasota Car Museum u istoimenom gradu američke savezne države Floride, a zaposleni su mu u velikoj meri olakšali posao.

Naime, muzej je trenutno u procesu selidbe na drugu destinaciju, pa je tako zaštita od krađe bila nepostojeća, a ključevi svih automobila su se nalazili u bravi. To je omogućilo 36-godišnjem Bojsiju da uđe u muzej bez ikakvih problema, pomeri neke druge automobile da bi došao do Porschea, otvori glavna vrata i odveze ga bez problema.

Naravno, krađa je jedno, ali održati ga od očiju javnosti nešto sasvim drugo. Čak i na Floridi, gde inače živi veliki broj bogataša, braon Porsche iz 1977. godine je veoma redak i ne bi trebalo da prođe dugo vremena pre nego što bude uočen ukoliko se pojavi na javnim putevima.

Bojsi se zatim odlučio da realizuje gore opisanu situaciju iz filma. Ali na njegovu žalost, pokazao se previše lenjim da zameni motor i menjač kao ekipa iz filma, već je samo ugradio „novi“ broj šasije iz jednog drugog uništenog primerka modela 911.

Nije trebalo da prođe puno vremena pre nego što je primećen, pa je neko kontaktirao lokalne detektive, a ovi se uputili na njegovu lokaciju. Tamo su zaista našli braon primerak modela 911 registrovan na firmu LLC Triton Engineering. Istraga je pokazala da je Bojsi ugradio broj šasije drugog primerka 911-ice iz 1976. godine, koji je slupan u Kaliforniji još pre 23 godine i onda prodat otpadu, a njegova prevara je otkrivena onog momenta kada se broj motora nije poklapao sa fabričkim podacima.

Bojsi je posedovao potrebnu dokumentaciju koja zaista pokazuje da je kupio slupani Porsche, ali je dalja istraga pokazala da je reč o falsifikatima. Iz tog razloga, odbrana u stilu „kupio sam ga slupanog i onda popravio“ je brzo pala u vodu. Automobil vredan 250 hiljada dolara je vraćen muzeju, a Bojsi naravno uhapšen i sada mu se smeši poduža zatvorska kazna.

Ovakva priča nije retka „preko bare“, ali su kriminalci obično dovoljno pametni da ne voze javnim putevima istog grada gde su ukrali automobil, već da ga pošalju na neki drugi kontinent i tamo preprodaju. A gospodin Bojsi, na njegovu veliku žalost, može u ovu kategoriju glupih kriminalaca…

AutoRepublika

(1136)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Samo veoma ostre kazne mogle bi da smanje broj kradja automobila. Nemacka je na udaru lopova sa istoka, kradu samo premium automobile, ne obijaju ih vec se sluze elektronikom. Najveci deo ukradenih vozila ide preko Poljske dalje na istok!