1. Home
  2. Vesti
  3. Chevrolet slavi proizvodnju 1.750.000. Corvette
Chevrolet slavi proizvodnju 1.750.000. Corvette
0

Chevrolet slavi proizvodnju 1.750.000. Corvette

101
0
Podelite sa prijateljima:

Možete da smatrate američku automobilsku industriju zastarelom i zatvorenom za inovacije, a njene proizvode na četiri točka velikim potrošačima goriva koji su brzi samo na pravcu. Ali jedno ime je sveto i, ako se možda i ne voli, onda se svakako poštuje. Reč je naravno o modelu Chevrolet Corvette, a General Motors je nedavno proslavio jubilej proizvodnjom 1.750.000. primerka.

Prvi Chevrlolet Corvette je sišao sa proizvodne trake još 1953. godine i imao je veoma buran početak. Prodaja je bila izuzetno slaba, a kupcima se nije dopala kombinacija školjke od stakloplastike, slab agregat sa šest cilindara i dvostepeni automatski menjač. Chevrolet je bio voljan da prekine proizvodnju posle samo dve godine, a model je spasio niko drugi do veliki rival Ford, koji je 1955. godine predstavio svoj dvosed Thunderbird i naterao konkurenta da zadrži svog budućeg velikana.

Iste godine Corvette dobija svoj prvi V8 agregat i on će ostati zaštitni znak modela sve do današnjeg dana. Od tada je debitovalo osam generacija, a ona poslednja s centralno postavljenim agregatom je stigla u prodajno-izložbene salone početkom ove godine. Spomenućemo da je napravljena i pauza tokom 1983. godine, da bi se inženjeri bolje spremili za potpuno novu četvrtu generaciju posle 14 godina.

U svakom slučaju, jubilarni 1.750.000 primerak je proizveden u fabrici grada Bouling Grin u američkoj saveznoj državi Kentaki gde je Corvettin dom, poslednjih 39 godina. Ofarban je u belu boju, baš i kao prvi model Corvette, ali je zapravo kupe pošto kabriolet još uvek nije u proizvodnji (Corvette za 1953. godinu je bila dostupna samo bez krova).

Takođe je reč o bogato opremljenom modelu u 3LT paketu opreme i to u opcionoj performantnoj Z51 verziji. Pokreće je atmosferski 6,2-litarski motor sa 495 konjskih snaga. Spomenućemo da je i milionski primerak s montažnih traka sišao tokom 1992. godine, dok je bilo potrebno još 19 godina pre nego što fabriku napustilo još 500.000 primeraka.


Za sada jubilarna Corvetta će ostati u muzeju unutar fabrike, ali će novog vlasnika pronaći već za dve sedmice. Tada će pobednik biti izvučen u igri sreće između 1.500 posetilaca koji su uplatili po 200 američkih dolara da prisustvuju ceremoniji. Na kraju dana, s(p)retni pobednik će postati vlasnik ove Corvette vredne oko 80.000 zelenih novčanica.

AutoRepublika

(101)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments