1. Home
  2. Vesti
  3. BMW: Rastanak od voljenih motora SUS je neizbežan
BMW: Rastanak od voljenih motora SUS je neizbežan
4

BMW: Rastanak od voljenih motora SUS je neizbežan

639
4
Podelite sa prijateljima:

Šef čuvenog odeljenja poznatog kao BMW M, Frank van Mel je pre par dana obavio intervju s novinarima redakcije najstarijeg automobilskog magazina na svetu. Za Autocar je govorio o budućnosti divizije zadužene za performantne modele bavarskog brenda. Pored obećavajućih i „revolucionarnih“ hibridnih i električnih automobila s nalepnicama na kojima piše M, pomenuo je i neminovnost oproštaja od motora s unutrašnjim sagorevanjem. Elektrfifikacija je neizbežna i doći će vreme kada ni BMW neće imati šta da ponudi a da troši benzin ili naftu.

“U nekom trenutku ćemo morati da se oprostimo od naših voljenih motora. To je priča i s modelom M3. Četvorocilindarski, šestocilindarski, osmocilindarski, atmosferski. Onda smo u jednom momentu bili prinuđeni da se oprostimo od atmosferca i da se prebacimo na turbo tehnologiju. I svaki put se čuo jecaj u zajednici ljubitelja automobila s retoričkim pitanjem: kako su to mogli da urade, Ali, dođe momenat kada se morate oprostiti od stare tehnologije i pružiti šansu novoj.”

Već smo ušli u priču o faznom ukidanju motora SUS, što je krenulo s oproštajem od agregata s oznakom N74, a koja je pogonila model M760i. Nova Serija 7 se više uopšte ne nudi s jedinicom V12, što će reći da onaj ko želi ovakav blok pod haubom, mora da ode u Rolls-Royce, i tamo može da dobije biturbo motor zapremine 6,75 litara s dvanaest cilindara. Marka iz Gudvuda ipak takođe radi na razvoju električne budućnosti i imamo obećanje nadležnih da i oni prelaze na EV počev od 2030. godine.

To ipak ne znači da je došlo do potpune obustave radova na temu daljeg usavršavanja motora SUS. Na primer, očekuje se debi nove verzije jedinice s oznakom B48. Videćemo je pod haubom modela X1 M35i, gde će odbacivati 315 konjskih snaga. Isti turbobenzinski dvolitraš će biti usvojen i od strane ostalih automobila s indeksom koji sadrži numeričku odrednicu „35“, a iz linije M Performance. Dakle, tu mislimo i na restilizovani M135i, koji je zakazan za lansiranje u sledećoj godini.

Biturbo blok s 4,4 litra zapremine u rasporedu V8, označen fabričkim kodom “S68” je imao svoj nedavni debi u modelima X7 M60i i 760i, s tim da je ideja da isti sklop pogoni serijski XM kog ćemo videti u tom obličju krajem godine. Podsetićemo da će u ovoj grdosiji šansu dobiti hibridna konfiguracija (PHEV). Manji linijski šestak “B58” će dobiti više snage u restilizovanom krosoveru X7, dok će dizel “B57” biti osvežen za potrebe ugradnje u restilizovane modele s povišenim odstojanjem od tla X5/X6.

Paralelno s ovom priču stižu izveštaji i o razvoju novih generacija modela utemeljenih na arhitekturi CLAR, pri čemu se misli na Seriju 3, kao i na Seriju 8, pa ne treba gubiti eventualno postojeću volju i entuzijazam u pogledu posedovanja konvencionalnog BMW-a. Insajderi tvrde da će bavarski inženjeri dati sve od sebe da SUS motori ostanu u ponudi uprkos sve strožijoj emisionoj regulativi koja dolazi iz godine u godinu. Zapravo, neophodne korekcije su već implementirane kod perjanice (Serije 7), pa modeli iz te linije već ispunjavaju normative deklarisane u standardu Euro 7.

Treba napomenuti i to da rukovodstvo BMW-a očekuje da najmanje oko polovine godišnje prodaje predstavljaju vozila pogonjena motorima s unutrašnjim sagorevanjem, i to će biti aktuelno tokom dvadesetih godina ovog veka, što smo saznali takođe iz istupa čelnika marke u medijima gde su ocenjivali da bi bilo preuranjeno sada „otkačiti“ tradicionalne i voljene motore. Što se tiče vozila iz kuhinje M, redni šestak i V8 će se tu pominjati i oko 2030. godine, sudeći barem po izjavama bivšeg šefa te divizije, Markusa Flaša. On ih je izneo pre oko devet meseci.

AutoRepublika

(639)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Iznogud Časni

Oj drugovi, jel vam žao?🤪

Rikošet

Ma proizvođačima ova promjena nimalo ne pada teško. Razvoj automobila je pojeftinio, cijene su otišle stepenicu dvije gore, a profit je višestruko veći. Broj inženjera i skupih radnika se smanjuje, a proizvodnja sve više automatizuje…

Problem je samo što kod električnih automobila trenutno nema Euro normi niti je više toliko bitan EuroNcap lobi da ih štite od Kineza, koji polako počinju da osvajaju svijet…

BB

Kako ne pada teško?
Sad će stručnjaci iz BMW-a morati da lupaju glavu kako i zbog čega da naprave lančani razvod sa zadsnje strane ELEKTRIČNOG motora 😜😂🤣😂🤣

Rikošet

Mislim da će pare sada na automobilima da se uzimaju bez prljanja ruku.

Hoćeš aplikaciju plati.

Hoćeš dvozonsku klimu plati mi je aktiviramo.

Hoćeš 200 umjesto 150 KS uplati online biće aktivirano.

Evolucija u svakom pogledu pa i u uzimanju para…