1. Home
  2. Vesti
  3. Nekada u vlasništvu Elvisa Prislija, sada na prodaju Mercedes-Benz 280 SEL
Nekada u vlasništvu Elvisa Prislija, sada na prodaju Mercedes-Benz 280 SEL

Nekada u vlasništvu Elvisa Prislija, sada na prodaju Mercedes-Benz 280 SEL

1.78K
1
Podelite sa prijateljima:

Poznavajući istorijsku činjenicu da je najomiljeniji automobil kralja rokenrola, Elvisa Prislija bio ružičasti Cadillac Fleetwod iz 1955. godine, svako njegovo povezivanje sa automobilima je upravo uključivalo taj model. Ali, Elvis je očigledno voleo i svoj Mercedes-Benz 280 SEL, koji je sada oglašen za prodaju.

Više je poznatih modela koje je posedovao: Rolls-Royce (1963), BMW 507, kupljen na početku njegove vojne karijere, Cadillac Fleetwood Eldorado… Upravo je ružičasti Cadillac završio u plamenu baš tokom vožnje. Tu je i žuti De Tomaso Pantera (1971.) u koga je Elvis lično ispalio tri hica, besan nakon što motor nije hteo da se pokrene. Puno je interesantnih priča o Elvisovim automobilima, a svakako ih ima i koje se odnose na Mercedes-Benz 280 SEL.

Ovaj primerak sa trokrakom zvezdam na prednjem kraju vozila, proizveden je 1971. godine. Jedan je od samo 8.250 takvih primeraka koji su ikada proizvedeni, od ukupno 400.000 komada iz W108 generacije. Dakle, nema sumnje da se ovde radi o ekskluzivnom i retkom automobilu.

Pokreće ga redni šestocilidraš zapremine 2,8 litara, koji isporučuje 180 konjskih snaga (134 kW), uz 262 njutn metara obrtnog momenta. Za transmisiju je zadužen četvorostepeni automatski menjač, a ovaj Mercedes poseduje i opcioni klima uređaj. Konkretan primerak je prevalio oko 130.000 kilometara.

Poznato je da je Elvis Prisli obožavao boje, pa je oba Mercedesa ofarbao u nijansu plave boje – Alpha Crystal Blue Metallic.

Konkretan primerak nije jedina veza legendarne rok zvezde sa Mercedesovim četvorotočkašima. Posedovao je i verziju modela Mercedes-Benz 600 sa kraćim međuosovinskim rastojanjem iz 1970. godine, ali se danas ne zna šta se sa njim dogodilo, tokom prethodnih decenija.

Ali se zato zna da je ovaj 280 SEL bio u njegovoj garaži od same  kupovine koja se dogodila 21. decembra 1970., sve do njegove smrti, odnosno 16. avgusta 1977. Od tog trenutka, automobil je bio izlagan u raznim muzejima, a završio je u John Staluppi Junior Collection.

Aukcija na kojoj će ovaj dragulj biti ponuđen potencijalnim kupcima će se dogoditi u septembru u Las Vegasu.

(1776)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Prelep… Još kao malo dete sam baš bio zaljubljen u njega. Al’, danas, … nit’ ima AEB, 9 air bagova, TPMS, Blind Spot Detect, a ni milion drugih „potrepština“, tako da danas „ne prolazi“ …