1. Home
  2. Prezentacije
  3. Ovo je jeftiniji vodeći krosover uspešnog kineskog startapa: Li L9 Pro
Ovo je jeftiniji vodeći krosover uspešnog kineskog startapa: Li L9 Pro
5

Ovo je jeftiniji vodeći krosover uspešnog kineskog startapa: Li L9 Pro

305
5
Podelite sa prijateljima:

Mlada kineska kompanija Li Auto proizvodi skupe hibridne plug-in krosovere. Vodeći Li L9 je upravo dobio „budžetnu“ verziju Pro, lišenu nekih elektronskih komponenti, ali nije inferiorna u pogledu udobnosti u odnosu na top verziju.

Li Auto (iliti Li Xiang, ranije CHJ Automotive) je osnovao kineski medijski mogul Li Siang 2015. godine i posluje pod brendom Li, što je skraćenica za Leading Ideal i takođe ukazuje na ime osnivača. Za razliku od većine drugih mladih kineskih kompanija, Li Auto ne proizvodi električna vozila, već priključne hibride, tačnije hibride serijskog tipa sa produženjem dometa kod kojih motor sa unutrašnjim sagorevanjem nije direktno povezan sa točkovima i koristi se kao generator za povećanje električnog dometa.

Prvi serijski model startapa bio je veliki krosover Li One 2019. godine, ali je već ukinut, zamenjen je krosoverima L7, L8 i L9 – svi su oni, u stvari, nadograđena verzija modela Li One, ali se međusobno razlikuju po veličini i nekim elementima dizajna. Vodeći krosover sa tri reda sedišta Li L9 ušao je na kinesko tržište prošlog leta u vrhunskoj verziji Max, a sada je u prodaju puštena jednostavnija verzija, Li L9 Pro.

Treba imati na umu da je poslovni model Li Auta bio veoma uspešan, kompanija je jedan od lidera u rastu na kineskom tržištu. U julu je, na primer, prodala 31.134 automobila, što je 227,5% više nego u julu 2022. godine, a ukupno je Li Auto od početka rada prodao više od 400.000 automobila, od čega 173.251 od januara do jula 2023. godine. Istovremeno, Li Auto je prinuđen da odgovori na rat cenama koji je pokrenut na predlog Tesle i drugih mladih kineskih kompanija na kineskom tržištu – Li L9 Pro je samo reakcija na postupke konkurenata.

Ukupna dužina Lija L9 – 5.218 mm, širina – 1.998 mm, visina – 1.800 mm, međuosovinsko rastojanje – 3.105 mm. Adaptivno vazdušno vešanje je standardna oprema: napred – na dvostrukim polugama, pozadi – multilink. Snaga 1,5-litarskog benzinskog turbo motora je 113 kW (154 KS), snaga prednjeg elektromotora je 130 kW (177 KS), snaga zadnjeg elektromotora je 200 kW (272 KS). Maksimalna kumulativna snaga je 330 kW (449 KS) i 620 Nm.

Kapacitet litijum-jonske baterije postavljene u pod je 44,5 kWh (od čega je potrošaču na raspolaganju 39,2 kWh), domet na električnoj vuči sa potpuno napunjenom baterijom je 215 km po kineskom ciklusu CLTC ili 180 km prema evropskom ciklusu WLTP. Zapremina rezervoara za gorivo je 65 litara. Domet u hibridnom režimu je 1.315 km (CLTC) ili 1.100 km (WLTP). Do stotke Li L9 stiže za 5,3 sekunde, maksimalna brzina je ograničena na oko 180 km/h.

Unutrašnjost L9-a je sa tri reda sedišta, kojih je ukupno šest, u drugom redu su postavljena dva odvojena sedišta. Standardna oprema uključuje tri ekrana od 15,7 inča, od kojih su dva pričvršćena za prednji panel, a treći za plafon i namenjen je putnicima u drugom redu. Mala instrument tabla ugrađena u glavčinu volana dopunjena je projekcionim ekranom na vetrobranskom staklu. Takođe, standardna oprema uključuje termičku kutiju (može i da hladi i zagreva), vrhunski audio sistem Dolbi Atmos od 2.160 W sa 21 zvučnikom, masažere za prvi i drugi red sedišta.

Razlika između L9 Pro i L9 Max svodi se na ograničene karakteristike autonomne vožnje verzije Pro: nema lidara preko vetrobranskog stakla, ugrađene su jednostavnije video kamere, a koristi se jednostavniji računarski procesor. Kao rezultat toga, Li L9 Pro može samostalno da vozi autoputem (Li L9 Max to može da radi i u gradu), ali u isto vreme, osnovni set elektronskih asistenata vozača je potpuno isti kao i kod L9 Maxa. S obzirom da autopilot nivoa 3 još uvek nije legalizovan u Kini, nema značajne razlike između verzija Pro i Max, iako se bogati stanovnici kineskih megagradova, naravno, sa zadovoljstvom razmeću činjenicom da imaju punopravni autopilot.

Oslobađanje od „ekstra“ elektronike smanjilo je cenu vodećeg krosovera: Li L9 Pro košta od oko 54 hiljada evra.

AutoRepublika

(305)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Hibrid, sa 180km na E pogon. Šta li čoveku više treba. U EU se nude hibridi sa 30 / 50 / retko 80km na E pogon. Svaka čast kinezima

a tek cena…

BB

Ja (kao neko ko može da puni auto na kućnoj mreži) smatram da je taj princip, dometa nekih 150+ km i motor SUS koji može da produži domet, idealan sa aspekta: – performansi (uštedi se malo na težini full baterijskog paketa u odnosu na BEV, a elektro motor daje potreban moment da se lako kreće. – svakodnevna vožnja, uključujući i prigradsku je dovoljna 150 km. U suštini kod većine vozača pokriva 95% potreba. – nema anksioznosti tipično tza BEV – možeš ići gdje hoćeš, ništa te ne sputava. S tim što je ovo ipak preveliko vozilo koje bih ja za… Pročitaj više »

s mile

Ne govorimo o gabaritima vozila, prevelik je.

Ali, sam pogon, Elektro od oko 150km + SUS, je kako ti reče dovoljan za 95% vozača. Puniš kući, većina vožnji u krugu od 150km završavaš na ED pogon, a onaj ostatak si svakako debelo smanjio troškove vozeći na struju 150km. Odlična kombinacija.

Ali,to neće da ponude EU proiiuvođači, oni su previše proračunati, i debelo naplaććuju svaki kw e pogona.

MRN

Vrlo jadan mu je ovaj zbirni WLTP domet u svetlu kapaciteta baterije i 65 litara goriva u rezervoaru. Bem ti ekološko vozilo 🙂

Šta li tek od dometa ostane kada upali ovaj audio sistem od 2.160 Watti… 🙂

BB

Taj sistem vrši propilziju, onda ne treba ni motor 😜