1. Home
  2. Prezentacije
  3. Jubilarac Porsche 911 S / T stiže s atmosferskim motorom i ručnim menjačem
Jubilarac Porsche 911 S / T stiže s atmosferskim motorom i ručnim menjačem
2

Jubilarac Porsche 911 S / T stiže s atmosferskim motorom i ručnim menjačem

290
2
Podelite sa prijateljima:

Odgovorni u Cufenhauzenu su u prazničnom raspoloženju. Naime, Porsche 911 ove godine puni šezdeset godina, pošto je premijera kultnog modela upriličena na Salonu automobila u Frankfurtu tokom 1963. godine, iako je samo jedan pototip s motorom bio prikazan tom zgodom, a i taj jedan je nosio nalepnicu na kojoj je pisalo Porsche 901.

Serijska proizvodnja sportskog automobila nove generacije i to sa zadnjim pogonom je pokrenuta tek u septembru  1964. godine, a tada je automobil već dobio „pravo“ ime: Porsche 911. Sada svedočimo i verziji jubilane „devetstojedanaestice“. Pred nama je kupe Porsche 911 S / T coupe.

Sufiks S/T takođe vuče neke istorijske konotacije, iako one nisu očigledne na prvi pogled. Specijalna trkačka verzija modela Porsche 911 S je lansirana 1969. godine, a ona je nosila fabrički indeks 911 ST. Takva oznaka nije bila korišćena javno. Zaista, bilo bi bolje da je za šezdeseti rođendan upotebljena originalna imenica 901.Naposletku, za koncept je izabrana pogonska jedinica s najviše klasičnog duha u sebi.

U mehaničkom smislu posmatrano može se reći da jubilarni Porsche 911 S/T predstavlja kombinaciju elemenata dva modela iz serije GT3. Tu je karoserija modela Porsche 911 GT3 Touring Package koji pripada klasi drumskih kupea (lišen aerodinamičkih karoserijskih dodataka) dok je šasija, zajedno s atmosfercem, stigla iz najekstremnijeg modela po imenu Porsche 911 GT3 RS.

Blok s 4,0 litra zapremine u šest cilindara je izveden konfiguraciji boksera i sa suvim katerom, predstavlja jedini atmosferski motor iz palete generacije 992, pa je jedini kao takav koji može savršeno biti ubačen  sportski automobil. Njegova snaga je ista kao ona koju odbacuje model GT3 RS (525 „konjića“ i 465 Nm maksimalnog obrtnog momenta).

Ali ako je RS bio opremljen jedino robotizovanom transmisijom koju Porsche naziva PDK, onda se konstruktor ovde opredelio da ugradi šestobrzinsku jedinicu iz modela 911 GT3, s tim da su ovde skaćeni prenosni odnosi kako bi se harmonizovali s temperamentom jubilarca..

Preselktivni menjač nije ponuđen čak ni uz doplatu, što ima smisla jer rane verzije 911-ice nisu posedovale  automatsku transmisiju: poluautomatska kutija Sportomatic se pojavila 1968. godine, dok je punomasni automatik došao tek 1990. godine i nazvan je Tiptronic.

Dve opcije su ponuđene kao alternative za opremanje enterijera. U oba slučaja se oslanja na kožu i skupocene tkanine s nostalgičnim koloritom. Na popisu opcionala je i bezbednosni poluokvir iza sedišta (nema drugog reda). A možete naručiti i paket nazvan Heritage Design. Taj uključuje boje i dekor u stilu trkačkih 911-ica koje su bile aktuelne na prelazu između šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka.

Sve verzije modela po imenu GT3 poseduju široku lepezu komponenti izrađenih od lakih materijala, ali za kupe Porsche 911 S/T, dijeta je pojačana. Poklopac prtljažnika, krovna ploča, vrata, prednji brani, zadnji stabilizator, pojačanje zadnjeg podupirača i mnogi drugi elementi su izvedeni od plastike ojačane ugljeničnim vlakanima.

Novitet je opremljen felnama proizvedenim upotrebom legure magnezijuma sa centralnom maticom (20 inča napred i 21 inča pozadi), tankim staklom i kompaktnom litijum-jonskom baterijom.

Čak je i kvačilo konstruisano samo i posebno za verziju S/T. Dolazi sa zamajcem s jednom masom i lakim diskovima. Postavljen je poseban sistem za odvod izduvnih gasova, a sa zadnje osovine je uklonjen upravljački mehanizam, inače obavezan za sve modifikacije GT3-a.

Kao rezultat svega do sada pobrojanog, kupe Porsche 911 S/T se ističe kao najlakši automobil u celoj porodici modela generacije 992, jer stiže sa samo 1.380 kilograma, onda kada je spreman da bude vožen. To je za 38 kg manje od osnovnog četvorotočkaša s nalepnicom GT3.

Istovremeno valja reći da jubilarna verzija s mehaničkim menjačm nije mogla postati najbrža u gami, a možda su to mnogi očekivali da će biti obezbeđeno. Pa opet, ko normalan bi se žalio? Ubrzanje iz mirovanja do “stotke” potraje samo 3,7 sekundi, dok GT3 RS isti zadatak obavi za pola sekunde brže, ali poseduje robotizovanu transmisiju. Da dodamo i da je najviša brzina tačno 300 km/h.

Ako nije najbrži i najstartniji, ovaj Porsche 911 S / T jeste rekorder u jednoj drugoj kategoriji. To je najskuplji adut u paleti aktuelne generacije 992. Za njega u Nemačkoj traže čak 292 hiljada evra! Podsetićemo da GT3 RS košta 248 hiljada evrića. Prethodni rekord je pripadao specijalnoj verziji modela po imenu 911 Sport Classic (273 hiljadarki evra). Na kraju još da navedemo da će ukupno biti sklopljeno 1.963 jedinica, uz obećani rok isporuke u proleće 2024. godine.

AutoRepublika

(290)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator🇷🇺Z

Kakav auto.Premijun u svakom smislu te riječi.

Matija

Pravi biser tehnike i estetike! Bravo Porse!