1. Home
  2. Prezentacije
  3. Dubinski modernizovan električni SUV za Starokontinentaše – MG ZS EV
Dubinski modernizovan električni SUV za Starokontinentaše – MG ZS EV
3

Dubinski modernizovan električni SUV za Starokontinentaše – MG ZS EV

1.09K
3
Podelite sa prijateljima:

Automobilski koncern iz bratske Kine, preduzeće SAIC aktivno promoviše marku MG na tržištu Evrope, na kom već beleži zavidne rezultate. Prodaja benzinskih modela je na istorijski matičnom tržištu Velike Britanije u toku već poduže vreme, ali je prava „žurka“ nastupila kada su Azijati počeli da nude hibride i električne automobile s kojim se MG praktično vratio u kontinentalni deo Evrope, što se zbilo krajem 2019. godine, a nakon dugometražnog odsustva.

Sada se vozila sklopljena u Kini prodaju na teritoriji šesnaest zemalja Evropske unije gde je za distribuciju zaduženo više od dve stotine dilera. Ukupno je 9 hiljada primeraka vozila marke MG prodato na evropskom tržištu tokom 2018. godine, da bi ih 2019. bilo već 14 hiljada, pa još godinu dana kasnije (u onoj koroničnoj 2020.) novih 22 hiljade primeraka. Sada smo došli do toga da ih je samo u prvom polugođu ove godine otpremljeno 21 hiljada komada (od čega 7 hiljada u kontinentalnom delu Starog kontinenta.

Upravo jedan od ključnih modela brenda MG za nastup na našem kontinentu jeste kompaktni baterijski krosover MG ZS EV, a koji su u zasebnoj analizi razmatrali i Nemci, želeći da procene trenutni nivo razvoja kineske automobilske industrije. Zanimljiv članak i preporuka za čitanje s naše strane.

Elem, MG ZS EV je debitovao 2019. godine, od kog trenutka je usrećio (valjda) više od 15 hiljada vozača. Stoga je za mesto premijere restilizovanog krosovera na struju izabrana Evropa, a ne Kina. Povrh toga, ova modifikacija je ažurirana znatno temeljnije od originalnog benzinca s oznakom MG ZS. Glavni zadatak koji je u tom procesu bio postavljen pred inženjere, ticao se jačanja autonomije SUV-a.

Ako se ranije u paleti ponuđenih verzija krosovera MG ZS EV nalazio pulen s litjium-jonskom trakcionom baterijom kapacitta 44,5 kWh, što je bilo dovoljno za samo 263 kilometara prema kriterijumima merenja zadatim u protokolu WLTP, sada se može birati između dve varijante, od kojih obe nadmašuju predrestilizacijske performanse.

Verzija sa standardnim dometom (Standard Range) koristi bateriju zapremine 50,3 kWh što donosi domet od 320 kilometara, uz mogućnost dopune punjačem koji ide uz vozilo, a nudi snagu od 6,6 kW. U katalogu je i verzija Long Range, a ona skriva bateriju od 70 kWh što je dovoljno za 440 kilometara autonomije, onako kako to meri WLTP. Punjenje baterijskog pakovanja se vrši i na trofaznom priključku od 11 kW. Na ovaj način se četiri petine baterije napuni za svega četrdesetak minuta.

Ekonomičniji nov električni motor takođe doprinosi izdašnijoj autonomiji. Sada je na prednjoj osovini kompaktnog kineskog krosovera instalirana jedinica koja isporučuje 204 konjske snage uz 280 Nm obrtnog momenta, dok su ranije ti indikatori bili na nivou od 143 „konja“ i 353 njutn metara.

Ubrzanje do 100 km/h se odvija za 8,6 sekundi ako je na početku testa MG ZS EV mirovao. Pored toga, električni SUV može povući i terete koji ne prelaze pola tone, što je jedva dovoljno za manje kvadove. Pride, zapremina prtljažnog prostora je korektnih448 litara.

Stil vozila je takođe bio subjekt promena. Nakon benzinske verzije, i električni krosover je dobio novu diodnu tehnologiju rasvete. Preoblikovani su branici a točkovi uključuju felne novorazvijenog dizajna. Stilisti su se odrekli implementacije imitacije rešetke (naravno nepostojećeg) hladnjaka, pa je na tom tradicionalnom mestu za taj komad postavljen priključak za dopunu strujom, a koji je u boji ostatka karoserije. Konektor za dpunu je lociran tik ispod amblema, ili tačno pored njega. Dužina revidiranog SUV-a iznosi 4.323 milimetara, dok je deklarisani klirens 161 milimetara.

Stanje u putničkoj kabini je takođe osveženo. Nova je centralna konzola na kojoj se sada nalazi i monitor dijagonale 10,1 inč, a preko kog se prate postavke modernog informativno-zabavnog sistema komercijalnog imena iSmart. Odrednice za rad uređaja za kontrolu klimatizacije se takođe iščitavaju na pomenutom povećem displeju. Umesto analognih pokazivača, sada su tu digitalni, a monitor na kom se prikazuju nudi ekran od sedam inča.

Električna vozila zategnutih bora MG ZS EV će se naći pred evropskim kupcima krajem tekućeg meseca, tek nakon čega će ih SAIC predstaviti u Kini. Na Starom kontinentu će cene započinajti od, možda dobro odmerenih 31 hiljadu evra, dok će verzija Long Range biti nuđena za cifru od 35 hiljada evrića.

Gama modela marke MG ZS; MCE; MG5; MARVEL R; EHS (s leva na desno)

Uzgerd budi rečeno, prodaja većeg i snažnijeg krosovera s oznakom MG Marvel R, a koji je premijerno prikazan tokom proleća, započinje u isto vreme u Evropi, dok će cene počinjati od 40 hiljada evra. U prvom kvartalu 2022. godine će se po prvi put pojaviti i restilizovani karavan MG 5, čija bi cena prema Evropljanima trebalo da bude oko tridesetak hiljada evra.

AutoRepublika

(1094)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Dezon

U italiji se voze u velikom broju,i ima njihovih salona svud redom.

Branko

Čini se dobar auto, pogledao sam ga uživo.🙂

YugoFlorida

Ne deluje loše. Svakako s cenom kao ogavni ID.3, ovo izgleda kao bolja opcija od spomenutog.