1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Ko su najveći proizvođači motocikala na svetu?
Ko su najveći proizvođači motocikala na svetu?

Ko su najveći proizvođači motocikala na svetu?

15.10K
10
Podelite sa prijateljima:

Preko 40 miliona dvotočkaša širom sveta je proizvelo deset najvećih proizvođača motocikala 2022. godine, dok ih je ukupno preko šezdeset miliona jedinica sišlo s traka. Među ovim proizvođačima su samo tri imena koja su zaista dobro poznata na našim geografskim prostorima – Honda, Yamaha i Suzuki. Oni predstavljaju nešto više od polovine svih novih registracija širom sveta i impresivno naglašavaju moć tri japanske grupe na globalnom tržištu.

Inače, jedan od najvećih evropskih proizvođača, Piaggio Group, nije ni blizu najvećih proizvođača sa dobrih 625.000 prodatih jedinica godišnje.

Najveći proizvođači na svetu

Pretpostavljamo da gro naših čitalaca nije čulo za brend Italika, osim ako neko slučajno ne prati meksičko tržište motocikala. Italika tamo proizvodi i prodaje svojih 11 modela do 250 „kubika“. Prodali su nešto više od 800.000 motocikala u Južnoj Americi. Tako je sa vrhunskim proizvođačima koji ne dolaze iz Azije.

Od 10. do 8. mesta zauzimaju Haojue, Loncin i Lifan, sa brojkama između 1,6 i 1,8 miliona jedinica 2022. godine.

Sa novim modelima 800 GSX-8S i V-Strom 800 DE, Suzuki izaziva senzaciju od zime 2022. I izgleda da to inspiriše brend. U 2021, krajnji rezultat je bio nešto manje od 1,2 miliona proizvedenih motocikala, 2022. oko 1,8 miliona jedinica, što znači 7. mesto u globalnom poređenju.

Indijski proizvođač TVS Motor je na šestom mestu sa jasnom razlikom: 2,8 miliona modela TVS-a je izašlo na ulice 2022. godine. Usput da dodamo da je TVS Nortonova matična kompanija i proizvodi seriju modela G 310 zajedno sa BMW-om. Direktni konkurent Bajaj, koji ima 3 miliona proizvedenih jedinica, tek je ispred njih na petom mestu.

Na četvrtom mestu među najvećim svetskim proizvođačima je Yamaha sa 4,5 miliona jedinica. Inače, japanskom brendu je četvrta pozicija skoro tradicija.

Došlo je do pomeranja u top 3: kineska grupa Yadea je uspela da proda 500.000 dvotočkaša više od Yamahe. Zanimljivo je da Yadea proizvodi isključivo električne skutere. U portfoliju nema verzija sa motorima SUS. Sa ove tačke gledišta, Yadea je najveći proizvođač električnih dvotočkaša.

Indian Hero Motor je na drugom mestu među najvećim svetskim proizvođačima motocikala: 5,4 miliona dvotočkaša je prodato 2022. godine, što je Herou donelo i titulu „najvećeg indijskog proizvođača motocikala“.

Na prvom mestu godinama suvereno vlada Honda Motor. Honda je prodala impresivnih 17,5 miliona dvotočkaša širom sveta 2022. godine, što znači da je jedan od tri prodatih motocikala marke Honda.

Najveći proizvođaći u Evropi

Tržišna moć nekih evropskih proizvođača kao što su BMW, Ducati, KTM i Triumph je regionalni fenomen koji se može objasniti time da se ovi brendovi smatraju premijumom. Gole brojke pokazuju da su, uprkos svoj svojoj slavi, pomenute marke motocikala „sitne ribe“.

Poređenja radi: Triumph je prodao dobrih 84.000 motocikala u 2022. godini, ali Honda napravi ovaj obrt širom sveta za dva dana. Da budemo pošteni, trebalo bi napomenuti: ne u istom cenovnom segmentu kao Britanci. Ili Yamaha. Proizvođač prodaje 70 puta više dvotočkaša širom sveta od Ducatija u proslavljenoj rekordnoj 2022. godini sa 61.000 jedinica.

A čak ni „veliki“ proizvođači BMW i KTM sa respektabilnih 200.000 i 270.000 komada godišnje ne mogu da pariraju azijskoj prodajnoj snazi čisto po količinama.

AutoRepublika

(15096)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

10 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zivko

A Kawasaki?

Zvezdan Božinović

Kawasaki je isporučio oko 555 hiljada motorcikala širom sveta tokom pošle godine (više nego BMW i KTM zajedno), što je apsolutno nedovoljno da bi se našao na ovoj listi.

Bungi

Za mnoge kineske dvotočkaše znam da su prilično kvalitetni kao npr. CF moto.Kakva je situacija u tom pogledu sa meksičkim i indijskim proizvođačima?

Zvezdan Božinović

Pisaćemo na tu temu. Bajaj je vlasnik kompanije koja kontroliše KTM sa 49%. Nisu za potcenjivanje!

Neko sa strane

Četvrto mesto nije loš rezultat za proizvodjača muzičkih instrumenata i opreme 🙂

BB

Interesantno…
Za neke nikad čuli, a najveći na svijetu…

Koliko smo mi u zabludi…

s mile

Drugi kontinent,druge cene, nas bombarduju nekim brendovima, pa ne vidimo dalje od nosa.

Boki

Šta je npr, sa Moto- Gucijem ?

Zvezdan Božinović

Ta marka pripada grupi Piaggio, a njeni rezultati su izneti u članku. Svašta nešto zna Google 🙂

Sergej

Honda ,kralj drumova forever