1. Home
  2. Izdvojeno
  3. Consumer Reports: Najpouzdanijih 20 automobila u poslednjih 10 godina
Consumer Reports: Najpouzdanijih 20 automobila u poslednjih 10 godina

Consumer Reports: Najpouzdanijih 20 automobila u poslednjih 10 godina

40.32K
16
Podelite sa prijateljima:

Postoje brojne liste pouzdanosti, i nijedna nije kompletna, ali s druge strane, one pružaju koliki-toliki uvid u kvalitet vozila. Po običaju, vozači zahtevaju više od skupljih vozila (s pravom), visokoperformantnih, snažnih, ali postoje i kupci za koje automobil ne valja ukoliko ne može da pređe bar 300.000 kilometara bez značajnijeg kvara.

Jedna od organizacija sa bogatom tradicijom u ovom domenu, koja je ujedno i neprofitna, je – Consumer Reports. Po CR-u, vozilo mora proći 17 različitih testiranja, tako da je po nama reč o najmerodavnijoj i najtemeljnijoj studiji. Čak i ukoliko automobil ima savršene vozne osobine i dinamiku, test vozači često pronađu neke mane poput jogunastog info-zabavnog sistema, nekvalitetnog enterijera i slično. Takođe, vlasnici vozila prijavljuju probleme na godišnjem nivou, što sve ulazi u krajnju jednačinu, tako da je maksimalno isključena mogućnost da bilo ko bude favorizovan, a u ovom slučaju se radi o čitavoj deceniji, tako da su svi modeli na listi temeljno izeksploatisani i testirani.

Drugim rečima, da bi se automobil našao na listi Consumer Reportsa, stvarno mora da bude dobar, jer je izanaliziran pod nekoliko „lupa“ i prošao je kroz nekoliko „filtera“. Oni koji dobiju najviše ocene nekoliko godina uzastopno, zaslužuju poštovanje kupaca i ljubitelja.

S druge strane, postoje automobili koji su pri samom vrhu godinama. Da bi demonstrirao vrednost vozila, Consumer Reports je formirao listu 20 najpouzdanijih modela decenije, što je ipak merodavnije od J.D. Powerove studije i mnoštva sličnih, koji barataju praktično novim automobilima, jer automobil star tri godine je sve samo ne dotrajao i proveren što se pouzdanosti tiče.

Mada je ovo istraživanje vezano pre svega za SAD, treba imati u vidu da je veoma indikativno kada su proizvođači automobila u pitanju, jer vozači u Americi provode mnogo više vremena u automobilima od Evropljana i prelaze u proseku veći broj kilometara, kako u „stani-kreni“ vožnji, tako i na otvorenom, što automobile generalno stavlja pred teže ispite.  Primera radi, Hollywood Freewayom u Los Anđelesu dnevno prođe više od 350.000 automobila, i to po smeru. Zato se ne treba pitati zašto Amerikanci oduvek preferiraju automatske menjače…

Sekcija Hollywood Freeway autoputa

Takođe, statistika iz 2010. pokazuje da su Amerikanci 85 odsto dnevnih saobraćajnih aktivnosti proveli u automobilima, dok je u Evropi ta brojka iznosila između 50 i 65 odsto.

Duga putovanja samo delimično objašnjavaju razliku. Oko 30 odsto dnevnih putovanja je kraće od 2 kilometra s obe strane Atlantika. Međutim, kada je reč o distancama ispod 1,5 kilometara, Amerikanci čak ih u 70 odsto slučajeva prelaze u automobilima, dok Evropljani to rade peške, biciklom ili putem javnog prevoza. Prosečan Amerikanac godišnje u proseku pređe 22.000 kilometara automobilom a Evropljanin 13.000 kilometara.

Iz tog razloga nikako ne treba potcenjivati američke studije, jer one najtačnije pokažu koji su automobili pouzdani, a koji baš i ne.

Neko će možda smatrati da ova lista treba da nosi naziv „najpouzdaniji japanski automobili decenije“, ali zapravo nije tako, mada, verovali ili ne, svih 20 modela su iz „Zemlje izlazećeg sunca“.

  1. Nissan Leaf

Među električnim automobilima, po pouzdanosti se ističe Nissanov model, sa četiri perfektne ocene u pet godina.

Dok je Tesla polovično prošao na testovima pouzdanosti, Nissan Leaf se pokazao najboljim. Prva generacija ovog modela je dobila najviše ocene od CR-a u četiri od prvih pet godina postojanja, od 2011. do 2016. godine. Što se novog modela tiče, i njemu se prognozira natprosečna pouzdanost.

  1. Toyota Venza

Ovaj sjajni model nikada nije dobio ništa manje od odlične ocene za pouzdanost u sedam godina.

Mada je proizvodnja Venze ukinuta 2015., ovaj automobil je postavio perfektan skor u svih sedam godina prisustva na američkom tržištu. Stilski između karavana i SUV-a, nažalost, nikada se nije prodavalo u velikim brojkama, ali oni koji su ga kupili su se obradovali. Venzu krasi izuzetna mehanička pouzdanost, a pad cene kao polovnjaka je neznatan.

  1. Toyota Sequoia

Od 2012. godine, Sequoia nikada nije dobila lošiju ocenu od odlične.

Ko je u potrazi za polovnim SUV-om, Toyota Sequia se nameće kao jedan od najboljih izbora, jer je na tržištu od 2008. Svake godine, CR joj je dao ili maksimalnu ocenu ili vrlo dobru, s tim da je Sequoia dobijala isključivo ocenu odličan nakon 2012. Među vozilima koja se nalaze na putevima od 2010., retko koje može na nadmaši izdanje Toyotinog SUV-a.

  1. Honda CR-V

Od 2011., CR-V je dobio šest maksimalnih ocena u osam ocenjivanja.

Ovo je automobil kojeg se vlasnici teško odriču. Čak 25 odsto vlasnika zadržava Hondin SUV u vlasništvu duže od 10 godina. Kada se pogledaju ocene za pouzdanost, postaje jasno i zašto. CR-V je dobio najviše ocene u šest od osam godina, a i u preostale dve je ocenjen natprosečno.

  1. Toyota Corolla

U tekućoj dekadi, Corolla je bila blizu savršenstva kada je pouzdanost u pitanju.

Ukoliko se pitate zašto je Toyota konstantno na listama najpouzdanijih vozila svake godine, pogledajte samo neke od najvažnijih modela. Corolla, koja je decenijama bila sinonim za neupadljiv, dosadan automobil, od 2010. godine je konstantno blizu perfekcije. Redizajn iz 2014. je doneo i bolju efikasnost, tako da je reč o veoma traženom modelu na tržištu polovnjaka.

  1. Acura TSX

Evo razloga zašto još uvek tugujemo zbog odlaska Honde Accord s evropskog tržišta.

Acura TSX je zapravo američka verzija evropskog Accorda, a u finalnom izdanju, od 2009. do 2014., TSX je dobio maksimalne ocene svake godine.

Mimo Lexusa, retkost je da se neki luksuzni automobil nađe ovako visoko na listi pouzdanosti. Acura TSX je izuzetak. Između 2009. i 2014., ovaj model je osvajao maksimalne ocene. Više ga nema na tržištu, ali polovni modeli predstavljaju sjajnu kupovinu.

  1. Honda Accord

Između 2011. i 2017., Accord je svake godine osvajao maksimalan broj poena.

Nakon dobijanja najviših ocena za pouzdanost sedam godina uzastopno, Accord je odagnao sve sumnje u svoj kvalitet. Od 2014., test vozači i potrošači nisu mogli da pronađu jednu jedinu zamerku popularnom sedanu. Sa novim modelom, Hondin imperativ je da ponovo impresionira test vozače i vlasnike i nastavi besprekornu reputaciju.

  1. Lexus RX

Toyota je RX linijom Lexusa pokazala da može da isporuči vrhunski kvalitet i u domenu luksuznih SUV-a.

Dok neke luksuzne marke poput Land Rovera i Alfe Romeo imaju problema sa ocenjivanjem pouzdanosti, Lexus je jedan od najdominantnijih proizvođača po tom pitanju u poslednjoj deceniji. RX je savršen primer za to. Između 2010. i 2015., ovaj krosover je od CR-a dobio maksimalne ocene svake godine. Redizajnirana verzija iz 2016. nije izgubila visoku reputaciju, mada je info-zabavni sistem znao da iznervira vlasnike.

  1. Toyota Tundra

Na tržištu kamioneta, nijedan model nije ni blizu Tundre po pouzdanosti.

Sa osam savršenih ocena u devet pokušaja od 2010., nijedan kamionet nije uspeo ni da se približi Toyota Tundri. Ovaj pikap se proizvodi u Toyotinoj fabrici u Teksasu, a aktuelni model je u opticaju još od 2007. To tržišno može da ga pozicionira iza američke konkurencije, ali oni koji ga poseduju, srećni su što se nije mnogo toga promenilo.

  1. Toyota Highlander

Još jedan od modela kojeg vlasnici ne žele da se odreknu.

Toyota Highlander je ostvarila maksimalne ocene u devet od deset ocenjivanja od 2009., a i u desetom testiranju su ocene bile naprosečne. Kupci koji čekaju na novi model sa tri reda sedišta će sigurno želeti da ga testiraju, ali bez obzira na to, Highlander je jedan od modela koji najduže ostaju u vlasništvu.

  1. Lexus CT 200h

Platforma Toyote Prius je sjajno poslužila i Lexusovom pulenu.

Mada se životni vek ovog modela prekinuo prošle godine u SAD, CT 200h će još dugo krstariti putevima preko „velike bare“. U šest godina, od 2011. do 2016. test vozači i vlasnici su ovom automobilu dali maksimalne ocene za pouzdanost. Mada se više ne proizvodi (za tržište SAD), biće na listi najpouzdanijih automobila decenije još neko vreme.

  1. Mazda3

Izuzev elektronike unutar kokpita, Mazda3 je ostvarila gotovo savršene rezultate na polju pouzdanosti tokom čitave dekade.

I pri najnovijem ocenjivanju za 2018., Mazda je dobila maksimalne ocene, što je osmi put u devet godina, kroz dve generacije od 2010. godine. Motor, menjač, kočnice, hidraulika i finiš, svi ovi parametri su prošli temeljno testiranje tokom čitave dekade. Još jedan od veoma poželjnih modela na tržištu polovnjaka.

  1. Toyota Avalon

Čak i po merilima jedne Toyote, Avalon krasi izuzetna pouzdanost.

Toyota Avalon je dokazana na brojnim frontovima u smislu odsustva bilo kakvih problema. Kada su analizirani polovni automobili koji su prešli najveću kilometražu, tek nekoliko imena je imalo više primeraka sa pređenih 350.000 kilometara.  U međuvremenu, Avalon je od 2010. svaki put dobijao maksimalne ocene. Reč je o jednom od najizdržljivijih automobila dekade i više nego sigurnoj kupovini.

  1. Lexus GS

Svaki put tokom prošle decenije, ovaj model je dobijao maksimalne ocene.

Kada se izanalizira ocenjivanje koje sprovodi CR, može da se primeti da i sjajni automobili mogu da imaju poneku lošu godinu. Obično, redizajn se reši neželjenih „gremlina“. S druge strane, tu su automobili poput Lexusa GS, koji nikada nisu dobili ocenu manju od odlične. Od 2010. GS je maksimalan sa retkim slučajevima neke greške. Redizajnirani model iz 2013. se smatra gotovo savršenim.

  1. Lexus IS

Mogao bi da ponese nadimak „nesalomivi“.

Ako se izuzmu neki sitni problemi sa karoserijom na početku dekade, kao i nezadovoljstvo info-zabavnim sistemom 2014., Lexus IS se pokazao gotovo perfektnim kada je reč o zadovoljstvu njegovih kupaca. Po nekima, po performansama je bliži Toyoti nego Lexusu, ali ako je prioritet dobar izgled i odlazak kod majstora isključivo na redovan servis, onda je to to.

  1. Toyota RAV4

Test vozači Consumer Reportsa i vlasnici RAV4, nisu prijavili neki značajniji problem još od 2012.

Kako jedan proizvođač automobila može deset godina uzastopno da ostvaruje isključivo maksimalne ocene? Za tako nešto je potreban dobar dizajn i konstantno održavanje visokog kvaliteta. Toyota, koja RAV4 proizvodi u kanadskoj fabrici sa oko pola originalnih komponenti iz Japana, pronašla je savršen recept za uspeh popularnog krosovera. Ni test vozači ni vlasnici nisu prijavili neku ozbiljniju zamerku još od 2012. godine. Restilizacije iz 2013. i 2016. su takođe prošle perfektno.

  1. Lexus ES

Nakon 11 uzastopnih godina sa maksimalnim skorom, Lexus ES je „kralj“ među luksuznim automobilima.

Još od 2008. godine, Lexus ES nije dobio ništa manje od najviših ocena za pouzdanost. Ni test vozači ni vlasnici nisu ustanovili bilo kakav nedostatak na motoru, transmisiji i elektrici tokom 11 godina. Za automobil baziran na Toyoti Camry, poneki vozači bi možda želeli više „vatre“ za volanom, ali ko želi da se vozi do „beskonačnosti“ u „anti-stres“ stilu, onda je ES perfektno rešenje.

  1. Toyota Camry

Jedan od vladara na američkom tržištu, naravno ne bez razloga.

Limuzine srednje veličine predstavljaju jedan od najpopularnijih automobilskih segmenata na američkom tržištu. Toyota Camry je bestseler (ne računajući kamionete) od 1993. Čak i ukoliko nova Honda Accord skine Camry sa trona u 2018., to neće umanjiti neverovatan uspeh Toyotinog modela. Između 2002. i 2017., Camry je od CR-a dobijao isključivo najviše ocene. Gotovo nestvarno, rekli bismo.

  1. Toyota Prius

Prius je pregrmeo kampanju koja se protiv njega vodila u SAD, dokazavši postojanje prljave igre, i u isto vreme uklonivši bilo kakve sumnje koje su se ticale pouzdanosti i trajnosti baterije.

„Nekada davno“, glavna briga kupaca hibridnih vozila je bila vezana za baterije, za njihove performanse i trajnost. Međutim, Prius je uspešno otklonio sve te strahove, a poslednjih 12 godina dobija isključivo maksimalne ocene za pouzdanost, o bilo kojoj karoserijskoj konfiguraciji da se radi.

Niko nije uspeo da pronađe bilo kakav, minimalan propust u Priusu od 2011., što ovaj automobil čini najpouzdanijim putničkim automobilom decenije.

  1. Toyota 4Runner

Apsolutni šampion je trinaest godina uzastopno ocenjen isključivo maksimalnim ocenama.

Neki će 4Runneru zameriti što nije uglađen, što je grub i pomalo zastareo, ali kada je pouzdanost u pitanju, ništa ne može da se poredi s njim, što su jasno dokazala brojna ratna dešavanja u poslednjih deceniju-dve. S obzirom na to da je restilizovan poslednji put 2010., nema greške o bilo kojoj modelnoj godini da se radi. Ovo je najizdržljiviji automobil u Americi.

Izvor: Consumer Reports

Priredio: Pavle Barta

(40323)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

16 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Japanautofan

Ovo vec postaje pretarano 😛
Mogli su bar jedan model iz neke druge drzave da ubace na tu listu.
Koreja proizvodi jako kvalitetne automobile i ocekivao sam bar jedan njihov model da se nadje u tom drustvu . 🙂

Zvezdan

Ni priblizno….

Mick Doohan

Korejci? Ni blizu.

Crni

Još jedan beskoristan text za američko tržište. Pa ima li kakvo evropsko istraživanje kvalitete vozila majku mu? Ili je za to potrebno možda znanje još nekog jezika osim engleskog?

Mick Doohan

Meni recimo uopste nije beskoristan. U Americi se prelazi dvostruko vise kilometara u proseku, vozila su pod vecim opterecenjem nego u Evropi, tako da mogu da uvidim sta valja, sto je za mene veoma korisna informacija. Informisi se malo sta sve ide u CR-ovo ocenjivanje pa ces shvatiti da tako nesto u Evropi ne postoji. Evropska istrazivanja kvaliteta su lobirana, netransparentna, placena, nacionalno (trzisno) obojena a pravila su sa bezbroj rupa da bi moglo da se manipulise jer svako na svoju vodenicu… Moj prijatelj ima 4Runner i njime je prosao citavu zemaljsku kuglu, ali bukvalno, primera radi. Ne bi ga… Pročitaj više »

Crni

10.000km na americkim putevima i toliko na EU…da ne kazem na nasim – nebo i zemlja. Usput, mozda nisi primjetio ali ovo je presjek u najbolju ruku zadnjih 8-10 godina, nikako 20. Pojedini modeli ni ne postoje toliko. A pojedini se toliko razlikuju od EU modela da je rest opet beskoristan. Na stranu činjenica da pojedinih modela nema na EU tlu pa samim tim ovo moze interesovati samo nase nesretnike u US koji se nisu integrisili u drustvo na pravi nacin pa jos uvijek jednom nogom vise na Balkanu. Za balkance ili EU test je beskoristan.

Pedja

Pa pise da je lista 20 automobila, u poslednjih 10 godina. Ocigledno si procitao 20 godina 10 automobila.

Koks

Ne vjerujem ovim istrazivanjima. Sve je to placeno. A za nas, u prakticnom smislu, tekst potpuno beskoristan. 7 od 10 modela se uopste ne prodaje na nasem trzistu, a motorizacija 100 posto drugacija. Vecina manjih modela ima 2.4 motore koji se kod nas ne nude.

Bole

Nema bolan auta bez švabe ovo su ovi amerikanosi koji nemaju para za švabu

Crni

Svaki od navedenih Lexusa ce pojesti svako švapsko auto za doručak. Skupa sa kostima. Mozda nisi primjetio ali nema tu njemackih kola. Pogledaj EU istrazivanja pouzdanosti, njemci krecu od oko 8.mjesta.

Sasa

Japanska vozila najpouzdanija.
Zapamti to kad te neko pita da znas.

miki

dzaba opet su najpopularniji mercedes ,bmw , audi . neka preispitaju sta bogati voze

vili

Nije važno šta voze bogati nego šta voze Hercegovci i Imoćani. Nema ništa bez „Merdže“

Zlaja

…jer imaju para da non-stop plaćaju servise !

Miki

Sada kupujem 6ti lexus rx450h imam nx250h pre toga Ls 400, Ls430, sc430,Ls600hl 2 gen. Jednom kada prodjes na lexus ništa te drugo ne zanima . Nikad problem ulje i filter . Žena vozi Cayenne S atraktivan auto Mala kilometraza ali stalni električni problemi plus.mnogo.toga jer plave sve plastične.delove or reciklirane plastike.tako da je pucalo neki slojevi kod hladnjaka i mnogo toga akumulator iako je nov isprazni se ako me voziš auto neko vreme …. mnogo nekog sranja. Zato i ona prelazi na rx450h da zaboraviš da postoje problemi na autu . To je i ona shvatila sa porsche. Čak… Pročitaj više »

Zvezdan

Upravo kompletiran članak na temu superiornosti Lexusa. Čitajte Glas Republike 🙂