1. Home
  2. Vesti
  3. Vidimo se u čitulji – Nissan Titan
Vidimo se u čitulji – Nissan Titan
11

Vidimo se u čitulji – Nissan Titan

538
11
Podelite sa prijateljima:

Dosta puta smo pisali da su japanski automobilski proizvođači jako uspešni na američkom tržištu po pitanju malih gradskih automobila, pa i krosovera, ali jednu kategoriju koju nikada nisu uspeli da pokore se odnosi na onu u kojoj nastupaju veliki pikap kamioneti. Daleko od toga da je zbog toga što „Jenkiji samo kupuju domaće“, već iz prostog razloga što nikada nisu proučili šta kupci takvih vozila žele i do današnjeg dana im nije jasno da ne mogu da prave veliki kamionet na isti način kao što to rade sa Toyotom Corollom ili Hondom CR-V-om.

Pogledajmo samo prodajne rezultate iz 2022. godine. Fordova F Serija je privukla 653.957 kupaca, pratio je „večiti vicešampion“ Chevrolet Silverado sa 513.354 isporučene jedinice, a bronzana medalja je pripala modelu Ram Trucks (468.344 vozila). Ako bismo pogledali i ostala mesta na listi, videli bismo Silveradovog mehaničkog blizanca, model po imenu GMC Sierra na četvrtoj poziciji (241.522), a na samom dnu ćemo pronaći Toyotinu Tundru (94.429) i Nissan Titan (15.064).


Međutim, kako prenose mnogobrojni mediji, tržište će biti siromašnije za jednog člana, a to je spomenuti Titan. Nissan ga je nedavno osvežio za 2024. godinu i pritom najavio da će to biti poslednja godina kada će biti dostupan u izložbeno-prodajnim salonima.

Titan nikada nije opravdao očekivanja, mada je zapravo skrenuo veliku pažnju na sebe kada je debitovao sada već davne 2003. godine. Pružao je 5,6-litarski benzinac sa 317 konjskih snaga, što je bilo značajno više nego što je ijedan rival mogao da ponudi.

Titan je tada i imao najviše uspeha i to konkretno 2005. godine kada je prodato 86.945 vozila. Druga generacija je stigla 2016. godine sa pomalo drugačijom strategijom od konkurencije. Nissan će da ponudi standardan Titan i nešto veći Titan XL sa Cumminsovim 5,0-litarskim turbodizelom, pa je na taj način imao kamionet koji je zauzimao „zlatnu sredinu“ između lagane i teške kategorije. Takođe je solidno krenuo sa prodajom, ali je ona značajno pala tokom prethodnih godina, čak do te mere da je Nissan odlučio da digne ruke.


I šta je onda novo za 2024. godinu? Pa zapravo – ništa. Nissan nam neće predstaviti neku specijalnu verziju već je zapravo još nekoliko konfiguracija eliminisao i izbor je sada manji nego ikada ranije. I dalje je moguće kupiti Titan sa samo jednom veličinom kabine i prikolice, a paketi opreme su SV, PRO-4X i Platinum Reserve.

Ovaj prvi je uglavnom namenjen obavljanju radničkih poslova, PRO-4X je za one kupce koji vole da siđu sa asfalta, a oni koji uživaju u luksuzu i opremi mogu da izaberu Platinum Reserve. Početna cena iznosi 45.770 američkih dolara i ide sve do 65.840 „zelembaća“ za luksuznu verziju. Spomenuti Cumminsov dizel je odavno eliminisan pa je danas moguće kupiti Titan samo sa 5,6-litarskim benzincem sa 400 „grla“.

Ovaj Nissanov kamionet se inače proizvodi u američkoj saveznoj državi Misisipi i proizvodnja će biti okončana narednog leta. Fabrika će zatim biti prerađena za proizvodnju vozila na struju, a model Frontier će preuzeti ulogu jedinog Nissanovog kamioneta.


Nissane Titanu, počivaj u miru. Sumnjamo da ćeš nekome faliti…

AutoRepublika

(538)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

11 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Ok,da japanci ne mogu da pariraju to i razumem, ali da mogu samo par % tržišta da uzmu, to mi je baš ćudno. Brza matematika na oko 1 500 000 amera, jedva 120 000 japanaca….tanko

Matija

Na americkom pikap-trzistu nasankali su se i Mercedes i VW, ne samo Japanci! Sta je to sto ovi proizvodjaci losije rade od Amerikanaca? Ili je u pitanju samo rodoljubiva pristrasnost Amera prema domacim proizvodjacima? Yankee, bilo bi veoma interesantno da cujemo tvoje strucno misljenje!

S mile

Vise puta je komentarisano da japanci jednostavno ne nude ono sto nude ameri, i sto se trazi. Ali, bas politika japanaca je da prate trendove, zadovolje kupca, pa me cudi da u ovom slucaju debelo kasne…

BB

Naprotiv, ovdje Japanci nude isto što i Ameri, ništa svoje nisu dodali ili promijenili pristup. Zašto bi neko kupio japanca koji je isti kao original? Onda kupi original…

Ili da to objasnim kroz pitanje: Da li bi Corolla postala hit da je imala V8 motor?

Yankee

Mercedes i VW nikada nisu igrali veliku ulogu sa pikapima u Americi. Mercedes je imao pikap Sprinter dok VW nije imao pikap jos od Type 2 koga je ubio takozvani „chicken tax“ jos tokom 1970-ih godina. Problem je taj sto Japanci ne samo sto dugo godina ne predstavljaju nista novo vec i posle kad predstave opet deluje kao da je bas zastarelo. Evo Toyota Tundra. 15 godina im je trebalo da predstave novu generaciju, a Ford je u tom istom periodu predstavio cak 4 nove generacije F-150. I kada je nova Tundra konacno debitovala 2022. godine, u bas svakoj kategoriji… Pročitaj više »

Yankee

Sa druge strane, u kategoriji manjih pikapa (mid-size), Toyota Tacoma (slika dole) se bolje prodaje nego svi konkurenti zajedno (a tu isto imaju domacu konkurenciju kao sto su Ford Ranger, Chevrolet Colorado, GMC Canyon, Jeep Gladiator, itd.). Tacoma je slicnih dimenzija kao Hiliux i ima bas kultni status u Americi, i posle 10-20 godina se prodaju za ogromne pare.

Znaci nije da Toyota ne zna da napravi uspesan pikap, sto Tacoma potvrdjuje, ali iz nekog razloga u full-size klasi (gde spada Tundra koju sam gore opisao) uvek zakazu.

comment image

BB

Dakle ovaj post potvrđuje moju konstataciju iz prethodnog…

Bungi

Ako sam te dobro skontao Jenki, Tojota je sav svoj trud uložila u Tacomu a mnogo manje energije u Thundru i to je razlog neuspjeha.

Neko sa strane

‘Na americkom pikap-trzistu nasankali su se i Mercedes i VW’ ??? Pojasni…

Ako mislis na Amarok i X-klasu, oni nemaju veze sa SAD. Niti su pravljeni za to trziste niti je to ikad bilo u planu zahvaljujuci Americkom chicken tax koji postoji vec nekihi 60 godina. Nisu ni dimezionisani sa planom da bi se (uspesno) prodavali u SAD.

Neko sa strane

Realno, full size pick-up-ove kupuju rednecks a oni kupuju samo domace. Mogu Toyota i drugi tu da rade sta hoce, trebace im jos 50 godina da se nesto tu promeni.

Yankee

Vecina rednecks moze da priusti samo 20-25 godina starog pikapa. Rednecks ne igraju nikakvu ulogu u prodaji novih pikapa jer ne mogu da ih priuste. Tako da Ford F-Series sigurno nije bestseler zbog rednecks.
2007 Tundra je pokazala da je Toyota mogla da preuzme veliki deo trzista full-size pikapa, ali iz nekog neobjasnjivog razloga su prestali da onda ulazu u Tundru narenih 15 godina.